ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Μπαράζ συστάσεων για αγορά μετοχών - Αισιοδοξία από τα ομόλογα

01:03 - 22 Ιαν 2013 | Χρηματιστήριο
Χ.Α.: Μπαράζ συστάσεων για αγορά μετοχών - Αισιοδοξία από τα ομόλογα
Τρεις συστάσεις για αγορές μετοχών από εγχώριους και ξένους οίκους είχαμε χθες (δύο για τον ΟΤΕ, μία για την Coca Cola), ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει μειωθεί στα επίπεδα του 10,4%, περιοχή την οποία έχουν να δουν οι επενδυτές από τον Φεβρουάριο του 2011, δηλαδή πριν από δύο χρόνια.

Τιμές στόχοι

Όλα δείχνουν, σύμφωνα με τους χρηματιστές, ότι το κλίμα για την Ελλάδα και την οικονομία αλλάζει άρδην κι αυτό αποτυπώνεται και στο Χ.Α. που ενισχύεται σχεδόν κατά 8% από την αρχή του χρόνου και στην αγορά των ομολόγων. Μάλιστα, σε σχεσινή ανάλυση της Morgan Stanley, ο αμερικανικός οίκος βγαίνει long για τα ελληνικά ομόλογα, προεξοφλώντας ταυτόχρονα ότι είναι θέμα ημερών να βελτιωθεί η απόδοσή τους σε μονοψήφια επίπεδα, δηλαδή στο 9%. Ως προς το Χρηματιστήριο, ο αναλυτής της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης τονίζει σε σχόλιό του, ότι ο γενικός δείκτης, ενδεχομένως να «πιάσει» το ψυχολογικό όριο των χιλίων μονάδων, ίσως και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG), ανακοίνωσε χθες ότι αυξάνει την τιμή στόχο του ΟΤΕ σε στα 9,20 από 6,80 ευρώ, διατηρώντας σύσταση αγοράς. Eπίσης, η Πειραιώς αύξησε την τιμή στόχο για τον Οργανισμό στα 7 ευρώ από 4,7 ευρώ πριν και με σύσταση για απόδοση καλύτερη από αυτή της αγοράς. Σημειωτέον, ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Deutsche Bank αύξησε την τιμή στόχο για την τιμή στόχο του Οργανισμού στα 8,90 ευρώ από 3,70 πριν, δίδοντας σύσταση αγοράς. Κι ενώ η δημόσια πρόταση της Coca Cola δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, η Nomura διαπιστώνει νέα περιθώρια κερδών για τη μετοχή δίνοντας νέα τιμή στόχο στα 18 ευρώ από 13 ευρώ, με σύσταση ουδέτερη. Σημειωτέον, ότι προ δεκαημέρου η Citigroup αύξησε την τιμή στόχο για την ΜΕΤΚΑ στα 12,90 ευρώ και με σύσταση αγοράς. Στο μεταξύ, UBS και Morgan θεωρούν ως πολύ σημαντική την εξέλιξη ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, προβαίνοντας σε αναβάθμιση της τιμής στόχου του Οργανισμού.

 

Μorgan Stanley

Υπό αυτά τα δεδομένα, το ενδιαφέρον των ξένων είναι μεγάλο για την αγορά, οι οποίοι ποντάρουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θεωρώντας ότι αυτή μπορεί να έρθει πιο γρήγορα, αν η χώρα μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της και στην εφαρμογή του προγράμματος. «Η ανάκαμψη», τονιζόταν στο report της Morgan Stanley. Ο ίδιος οίκος επισημαίνει ότι, «η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, και θα το διατηρήσει εφεξής. Πιθανώς θα είναι οριακό μόνο το 2013, αλλά σταδιακά θα αυξηθεί στο 3% του ΑΕΠ», επισημαίνει. Στα ρίσκα, ξεχωρίζει το ότι η τρικομματική συμμαχία εξασθενεί και ότι η δυσφορία παραμένει υψηλή. Η μικρότερη πολιτική ή κοινωνική στήριξη μπορει να πλήξει την ικανότητα ή την προθυμία της κυβέρνησης να παραμείνει εντός τροχιάς.

 

Societe Generale

Την ίδια ώρα, στην ενίσχυση του καλού κλίματος συμβάλλουν και οι θετικές αναφορές διεθνών οίκων αξιολόγησης για την ελληνική αγορά αλλά και για συγκεκριμένες μετοχές, με πιο πρόσφατη τη συνέντευξη του επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης της Societe Generale, ο οποίος υπογράμμισε τις καλές αποδόσεις που εμφάνισαν οι ελληνικές μετοχές τους τελευταίους μήνες και εκτίμησε ότι θα αποτελέσουν πηγή πραγματικής απόδοσης και το επόμενο διάστημα.

 

Καλοί οιωνοί

Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε πάντως το 2013 για το ΧΑ, καθώς ο γενικός δείκτης τιμών σημειώνει από τις αρχές του έτους κέρδη 7,28%.

Θετικές αρχίζουν να διαγράφονται οι θεμελιώδεις ισορροπίες της εγχώριας αγοράς μετοχών, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, μετά τη δημοσιοποίηση εκθέσεων ξένων οίκων που υιοθετούν την άποψη περί αποκλιμάκωσης του επενδυτικού ρίσκου στην Ελλάδα, επισημαίνει μιλώντας στο «R» ο κ. Νικόλαος Γεωργιάδης, υπεύθυνος Ανάλυσης Αγοράς & Μετοχών της Valuation & Research Specialists. Η παραδοχή αυτή εφόσον βρει ευρεία ανταπόκριση σε διεθνές επίπεδο, σε συνδυασμό με την υπό εξέλιξη, πλην όμως εύθραυστη, δημοσιονομική προσαρμογή αναμένεται να δώσει τον δικό της τόνο στις διακυμάνσεις των μετοχικών αξιών τις επόμενες εβδομάδες. Με τις προσδοκίες των επενδυτών να ενισχύονται, η αγορά μετοχών φαίνεται να βρίσκεται σε ένα στάδιο μετακίνησης από την απαξίωση που βίωσε για πολλούς μήνες σε μία επιλεκτική αναγνώριση μετοχικών αξιών.

 

Στοίχημα

Το στοίχημα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας παραμένει αναμφίβολα το σημαντικότερο εγχείρημα προς επίτευξη, παρ' ότι είναι εμφανές ότι μία ανάκαμψη δύσκολα θα λάβει χώρα μέσα στο έτος 2013, τονίζει ο κ. Γεωργιάδης. Ταυτόχρονα, καθίσταται εμφανές από πολλές οπτικές γωνίες ότι χρόνο με τον χρόνο το πολιτικό ρίσκο της χώρας αυξάνεται διαρκώς, δημιουργώντας άλλον έναν άγνωστο παρονομαστή στην εξίσωση που καλείται να οδηγήσει στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Θετική επίδραση στην ελληνική αγορά μετοχών ασκούν κατά το τελευταίο διάστημα και οι διεθνείς αγορές μετοχών, οι οποίες προσπαθούν να ενισχύσουν τα ανώτερα επίπεδα τιμών τους εν μέσω ανάμεικτων από πλευράς προσδοκιών μακροοικονομικών και εταιρικών ειδήσεων.

 

Aποδόσεις

Πάντως, η μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στο ελληνικό Χρηματιστήριο αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις εβδομαδιαίες αποδόσεις των τίτλων που περιλαμβάνονται στον δείκτη FTSE 25. Ειδικότερα, η ΔΕΗ εμφάνισε συνολικά κέρδη 11,85%, ο ΟΛΠ ενισχύθηκε κατά 8,71%, ο ΟΤΕ κέρδισε συνολικά ποσοστό 7,56% και η Μότορ Οϊλ ενισχύθηκε κατά 4,64%. Αντίθετα, βουτιά 21,29% κατέγραψε η μετοχή της Alpha Bank, η Πειραιώς κατέγραψε απώλειες 12,12%, η Eurobank σημείωσε εβδομαδιαία πτώση 10,47% και η Εθνική έχασε ποσοστό 8,40%. Ακολούθησαν ο Τιτάν με πτώση 7,60%, η MIG με απώλειες 7,23%, η Τράπεζα Κύπρου με πτώση 6,32%, ενώ η Jumbo υποχώρησε στο σύνολο της εβδομάδας κατά 5,61%. Περιορισμένες μεταβολές σημείωσαν οι υπόλοιπες μετοχές του δείκτη.

 

Τεχνικά σενάρια

Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Χατζηδάκη, υπεύθυνο Ανάλυσης της Beta Securities, τεχνικά, ο γενικός δείκτης έγραψε έστω και στιγμιαία τις 1.000 μονάδες πριν προχωρήσει σε μία διόρθωση της τάξεως του 6%, χωρίς να απειλήσει κομβικές ζώνες αλλαγής τάσης. Η διόρθωση ξεκίνησε από ένα αρκετά προβλέψιμο επίπεδο, καθώς το άνω άκρο του πλαγιοανοδικού καναλιού λειτούργησε με επιτυχία ως αντίσταση. Οι ταλαντωτές εξήλθαν από τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών, ενώ η μείωση των τζίρων ήταν μάλλον ενδεικτική της έλλειψης διάθεσης για χαμηλότερα επίπεδα τιμών, επιβεβαιώνοντας μία βασική αρχή των ανοδικών αγορών: Κάθε διόρθωση αποτελεί περισσότερο ευκαιρία τοποθετήσεων παρά την αρχή μίας πτώσης. Η αγορά δείχνει να ξεπερνά με άνεση τις πιέσεις που εκδηλώνονται στα τραπεζικά χαρτιά, στοχεύοντας εκ νέου στην περιοχή του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου των 1.000 μονάδων, σενάριο στο οποίο δίνουμε προτεραιότητα για την τρέχουσα εβδομάδα.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 18:49 - 22 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.