ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξένοι πίσω από τις εντολές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Έλληνες πίσω από τις τράπεζες - Τι συμβαίνει σε ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, Folli και Επίλεκτο - Tεχνικά σενάρια

01:01 - 25 Ιαν 2013 | Χρηματιστήριο
Ξένοι πίσω από τις εντολές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Έλληνες πίσω από τις τράπεζες - Τι συμβαίνει σε ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, Folli και Επίλεκτο - Tεχνικά σενάρια
Σήμερα και στις επόμενες συνεδριάσεις θα φανεί κατά πόσο η αγορά θα διατηρήσει ανέπαφο το ανοδικό σενάριο ή όχι. Στα επίπεδα των 1.020 μονάδων εκδηλώθηκαν και οι πρώτες σοβαρές εντολές πώλησης, κυρίως από τα ξένα χαρτοφυλάκια που κινούν τα νήματα στην αγορά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

“Οι ξένοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από τις εντολές αγορών το τελευταίο διάστημα σε μετοχές, όπως ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ”, υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Solidus ΑΧΕΠΕΥ κ. Αλ. Σίνος, “αντίθετα με ότι επικρατεί στις τράπεζες, στις οποίες επιμένουν να τοποθετούνται οι Έλληνες βραχυχρόνιοι παίκτες”. Σύμφωνα με τον ίδιο, “ελπίδα όλων είναι να συνεχιστεί η ανοδική τάση, δίδοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις”. Τεχνικά, το ιδανικό σενάριο μετά την βουτιά 3,14% και το κλείσιμο κάτω από τις 1.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 987,45 μονάδες, είναι η αγορά να πετύχει “κλεισίματα' πάνω από τις 970 – 975 μονάδες. Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Μ. Χατζηδάκης εκτιμά ότι, “υπάρχει ακόμα κάποιο περιθώριο διόρθωσης, με την αφορμή για τις πιέσεις στη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ της άρσης του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ”.

 

Eντύπωση

Η εντύπωση που έδωσε χθες η αγορά είναι με την αφορμή της μεγάλης αυτής διόρθωσης, έσπασαν τα margins σε μετοχές που την περίοδο της ανόδου μέσα στον Ιανουάριο πηγαίνουν μαζί ανοδικά, όπως η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ. Πτώση κοντά στο 5,5% κατέγραψε η ΔΕΗ, κλείνοντας στα 7,46 ευρώ και 4,32% ο ΟΤΕ στα 6,20 ευρώ. Ταυτόχρονα, ο τραπεζικός κλάδος απέδειξε για μία ακόμα φορά το πόσο ευμετάβλητος είναι. Γενικότερα, από τη στιγμή που εκείνες οι μετοχές που έχουν κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη από αυτή των τραπεζών γυρίσουν στο “κόκκινο”, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν τη δύναμη να κρατήσουν την αγορά, παρατηρούν παράγοντες της αγοράς. Κι αυτό οφείλεται στη χαμηλή βαρύτητα που έχουν οι μετοχές του κλάδου στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη, μόλις κατά 17%, όσο δηλαδή μόνη της η Coca Cola. Σύμφωνα με την αγορά, οι επενδυτές επωφελούνται από τις διακυμάνσεις των τραπεζών για ένα γρήγορο “μεροκάματο”, αλλά μέχρι εκεί. Από τη στιγμή που θα ανακοινώσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, η σταθεροποίηση στις τιμές θα αργήσει να έρθει. Οι χρηματιστές επικαλούνται το παράδειγμα της Αττικής που όταν ανακοίνωσε την αύξηση κεφαλαίου, η μετοχή υποχώρησε από τα 0,70 ευρώ στα επίπεδα των 0,30 για να σταθεροποιηθεί στη συνέχεια λίγο πάνω από τα 0,40 ευρώ.

 

Αισιοδοξία

Αν κάτι προκαλεί αισιοδοξία για τη διατήρηση του καλού κλίματος στην αγορά είναι ότι χθες σε μία μέρα που η κυβέρνηση ήρθε σε μετωπική με τα συνδικάτα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να εφαρμόσει τα ψηφισθέντα μέτρα από τη Βουλή, τα spreads διατηρήθηκαν σχετικά σταθεροποιητικά με πολύ μικρές διακυμάνσεις. Σημειώνεται ότι οι ξένοι ανησυχούν για την εφαρμογή των μέτρων τα οποία πλέον αρχίζουν να χτυπούν δραστικά την ελληνική κοινωνία.

 

"Άμυνα"

Από εκεί και πέρα η αγορά βρίσκει καταφύγιο σε μεμονωμένες μετοχές, όπως η ΕΥΑΘ που έκλεισε στα 6,75 ευρώ με οριακά κέρδη, δεδομένου ότι τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ ξεκινάει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Το ίδιο ισχύει και για τον ΟΛΘ, το Κρι – Κρι, τα Folli Follie, για τα οποία ακούγεται ότι ετοιμάζουν συνεργασία στον τουρισμό, Επίλεκτο (σ.σ. αν και κατέγραψε απώλειες χθες 1,9%) με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι η εταιρεία φέρεται ως φαβορί για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 12:02 - 25 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.