ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O Mέργος, οι αποκρατικοποιήσεις και το Χρηματιστήριο - Bear trap στο Χ.Α. η χθεσινή προσέγγιση των 1037 μονάδων

14:13 - 13 Φεβ 2013 | Χρηματιστήριο
O Mέργος, οι αποκρατικοποιήσεις και το Χρηματιστήριο - Bear trap στο Χ.Α. η χθεσινή προσέγγιση των 1037 μονάδων
Διευρύνονται οι απώλειες στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί στα όρια των 1.012 μονάδων, αλλά χωρίς ιδιαίτερες συναλλαγές.

Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί και στρέφουν την προσοχή τους στα οικονομικά αποτελέσματα με την Coca Cola να είναι η πρώτη εταιρεία του “25άρη” που ανακοινώνει τα μεγέθη της αύριο. Κατά τα άλλα, η αγορά τηρεί στάση αναμονής εξ αιτίας της απουσίας ικανών ειδήσεων που θα μπορούσαννα διατηρήσουν το κλίμα πάνω από τις χίλιες μονάδες. Η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ πηγαίνουν πίσω. Στην μεν πρώτη περίπτωση δεν έχουν ρυθμιστεί οι λεπτομέρειες των νέων συμφωνιών του Οργανισμού με άλλες εταιρείες του κλάδου. Είναι πιθανό οι υποψήφιοι αγοραστές να μην επιθυμούν να δεσμευτούν, όπως σχολιάζουν οι χρηματιστές, ενώ υπάρχει ακόμα ανοικτό το μέτωπο του μονοπωλίου, καθώς εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ως προς τη ΔΕΠΑ, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τα γαιοστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ρωσίας, με την τελευταία να απειλεί ότι δεν θα κάνει επενδύσεις σε κανένα τομέα στη χώρα μας. Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση έχει να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί αντικρουόμενων συμφερόντων και μάλιστα σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Από την άλλη, η 'ατυχής” δήλωση Μέργου κάνει ζημιά στην κυβέρνηση και προκαλεί την αντίδραση των εταίρων που τη στηρίζουν, ενώ το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων απειλεί τη κυβερνητική συνοχή, σχολιάζουν χρηματιστές, εξέλιξη που επιτείνει την επιφυλακτικότητα στην αγορά. Γενικότερα, Έλληνες και ξένοι επενδυτές διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση κάπου έχει “χαλαρώσει”, τη στιγμή που τα έσοδα χτυπούν καμπανάκι κινδύνου εκτέλεσης του προϋπολογισμού και με το τμήμα ανάλυσης της Eurobank, να επισημαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι συγκυριακό αν δεν σταθεροποιηθεί η πληρωμή των φόρων. Οι συναλλαγές στο Χ.Α. είναι αποκαρδιωτικές και οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι.

Για μία ακόμα συνεδρίαση, οι τράπεζες πρωταγωνιστούν στην πτώση με την Eurobank να σημειώνει απώλειες άνω του 5%, στα 55 λεπτά, η Alpha υποχωρεί πάνω από 3%, στο 1,22 ευρώ, η ΕΤΕ διαπραγματεύεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το καλοκαίρι στο 1,08 ευρώ, και η Πειραιώς υποχωρεί κατά 1,7%, στα 0,28 5 ευρώ. Σημειωτέον, ότι χθες είχε επισημανθεί ότι η προσέγγιση των 1.040 μονάδων ενδεχομένως να αποτελέσει bear trap, όπως και έγινε, όπως αποδεικνύεται σήμερα. Κάτι όμως, που ξεκίνησε χθες, αφού μετά το υψηλό των 1037 μονάδων επικράτησαν οι πωλητές. Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν, αλλά με μικρά και εύθραυστα κέρδη οι μετοχές των Μυτιληναίου, ΟΤΕ και ΜΕΤΚΑ και από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, ΟΛΘ, Κρι – Κρι, Ικτίνος και Σαράντης. Νευρικότητα επικρατεί σε ΔΕΗ και Κύπρου, ΟΠΑΠ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.