ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επανεμφάνιση των μακροπρόθεσμων παικτών στο Χ.Α. - Blackrock, Morgan Stanley ήρθαν για να... μείνουν;

12:31 - 23 Φεβ 2013 | Χρηματιστήριο
Επανεμφάνιση των μακροπρόθεσμων παικτών στο Χ.Α. - Blackrock, Morgan Stanley ήρθαν για να... μείνουν;
Προβλέψεις για κίνηση της αγοράς φέτος πάνω από τις...

Ενδιαφέρον για το ΧΑ και από τα funds που επενδύουν σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις επαφές που είχαν μέσα στην εβδομάδα στελέχη της Blackrock, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχαν σε εκδήλωση που πραγματοποίησε για τον οίκο, γνωστό για την έκθεσή του σχετικά με τα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών, η Alpha Finance σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας. Μεταξύ των παρευρισκόμενων εταιρειών, ήταν εκπρόσωποι από την Jumbo, τη Μotor Oil, την Τέρνα Ενεργειακή κ.ά. Και όχι μόνο αυτό, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες οι επαφές της Morgan Stanley στην Αθήνα, στελέχη της οποίας συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό, ενώ προς τιμήν του οίκου διοργάνωσε γεύμα εργασίας η ΕΧΑΕ με κεντρικό ομιλητή τον κ. Ι. Γεωργάνα. Σημειωτέον ότι τα στελέχη της Morgan Stanley είχαν συνάντηση και με τη διοίκηση της Εθνικής σε ξεχωριστή επίσκεψη. Προς το παρόν δεν έχουν φανεί εντολές που να πείθουν ότι οι αγοραστές που τις έδωσαν, ήρθαν για να μείνουν. Ενδεχομένως, όπως σχολιάζουν χρηματιστές, οι ξένοι να περιμένουν σαφέστερα δείγματα προόδου της ελληνικής οικονομίας.

 

Tα σενάρια της Πειραιώς

Αυτό πριν είναι πολύ... αργά. Διότι η Πειραιώς Χρηματιστηριακή θέτει διάφορες διαβαθμίσεις ανόδου του γενικού δείκτη, με βάση το καλό σενάριο και για την αγορά και για την οικονομία. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, για εφέτος υπάρχουν περιθώρια ανόδου 7%-11%, αλλά αν όλα πάνε καλά στην οικονομία και η χώρα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης μέχρι και 63% από τα σημερινά επίπεδα της αγοράς. Πτώση των spreads στα επίπεδα μεταξύ 6% - 8%, που σημαίνει ότι η χώρα τυπικά μπορεί να βγει στις αγορές, δίνει περιθώρια αντίδρασης στο ΧΑ, με βάση το μοντέλο της χρηματιστηριακής 46%. Αν προχωρήσουν επιτυχώς και στην ώρα τους οι αποκρατικοποιήσεις, τα περιθώρια ανόδου μπορεί να φτάσουν και το 63%.

 

Beta ΑΧΕΠΕΥ

«Τεχνικά», σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκη, «ο γενικός δείκτης διέσπασε έπειτα από συσσώρευση σε ένα εύρος 45 μονάδων χρονικής διάρκειας τριών εβδομάδων το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, αντιδρώντας ανοδικά λίγο χαμηλότερα από το κλείσιμο τιμών του Ιανουαρίου. Ο κινητός μέσος των 30 ημερών διασπάσθηκε καθοδικά για λίγες ώρες συνεδρίασης, καθώς η αντίδραση της Παρασκευής επανέφερε οριακά υψηλότερα τη χρονοσειρά του δείκτη.

Το κλείσιμο της εβδομάδας έφερε τον γενικό δείκτη σε ένα ιδιαίτερα κομβικό τεχνικό σημείο κοντά στο μέσον του καναλιού τάσης, που έχει στήριξη τις 950 μονάδες και αντίσταση τις 1.070, θέτοντας τα αντανακλαστικά της αγοράς σε αυξημένη εγρήγορση. Αν και η πίεση που εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη αναχαιτίστηκε μερικώς, την Παρασκευή θα ήταν αρκετά πρόωρο να εξαχθεί ένα συμπέρασμα ολοκλήρωσης της διόρθωσης, καθώς τα στενά περιθώρια με τα σχετικά σήματα πώλησης μπορούν εύκολα να μεταβάλουν τη βραχυπρόθεσμη εικόνα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.