ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Κέρδη 5,55% στην εβδομάδα - Τα τεχνικά σενάρια για την πορεία της αγοράς

17:31 - 13 Σεπ 2013 | Χρηματιστήριο
Χ.Α.: Κέρδη 5,55% στην εβδομάδα - Τα τεχνικά σενάρια για την πορεία της αγοράς
Συνεχίστηκε η συσσώρευση την Παρασκευή. Μεγάλα κέρδη για MIG, σημαντική άνοδος για ΕΥΔΑΠ.

Εβδομαδιαία κέρδη 5,54% κατέγραψε στην εβδομάδα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, παρά το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,56% την Παρασκευή (κλείσιμο στις 991,46 μονάδες)και 0,40% την Τετάρτη. Το κλίμα παραμένει ενθαρρυντικό για την αγορά και η συσσώρευση που συντελείται γίνεται σχεδόν 10% πάνω από τα τέλη Αυγούστου και σε επίπεδα ασφαλείας από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου (περίπου 800 μονάδες), αφού ο δείκτης βρίσκεται πλέον στα όρια των 1.000 μονάδων.  

 

Τεχνικά σενάρια

Ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι, « τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έφθασε έως τις 1002 μονάδες μετά από ένα ράλι έξι ημερών για να διορθώσει φυσιολογικά έως τις 981 μονάδες. Μετά ένα μήνα διαπραγμάτευσης σε ουδέτερες ζώνες οι ταλαντωτές εισήλθαν σε υπεραγορασμένες ζώνες εμφανίζοντας παράλληλα έντονες ανοδικές αποκλίσεις.  Ο τζίρος την εβδομάδα που πέρασε παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις αφού κινήθηκε μεταξύ 150 και 40 εκ. ευρώ γεγονός που δεν βοηθά ιδιαίτερα μια συστηματική κίνηση. Από την άλλη πλευρά οι πωλητές δεν έδειξαν επιθετικότητα ακόμα και στην κατοχύρωση των αξιόλογων αποδόσεων που εμφανίζει η αγορά από τις αρχές Αυγούστου και παρά την προσέγγιση της κομβικής για την ψυχολογία ζώνης των 1.000 μονάδων. Συμπερασματικά για την ερχόμενη εβδομάδα θα κλείναμε υπέρ ενός σεναρίου μετριοπαθούς διόρθωσης εώς τις 940 – 950 μονάδες όπου η υπεραγορασμένη εικόνα θα αποφορτιζόταν επαρκώς και ο Γενικός Δείκτης θα έχτιζε μια ισχυρότερη δομή για να ξαναδοκιμάσει την αντίσταση των 1000 μονάδων».

 

Γιατί ανεβαίνει

Τα καλά μακροοικονομικά νέα από το μέτωπο του πλεονάσματος και της επιβράδυνσης της πτώσης του ΑΕΠ μπορεί να δημιουργούν προϋποθέσεις αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας φαίνεται ωστόσο ότι οι αξιολογητές θα περιμένουν το πόρισμα της Τρόικας πριν αλλάξουν στάση, ενδεχόμενο το οποίο μεταθέτει την «επόμενη καλή είδηση» για τις αρχές Οκτωβρίου. Μια άλλη ίσως παράμετρος που λειτουργεί ανασταλτικά για την ελληνική αγορά είναι η αλλαγή της βαρύτητας που είχαν οι ελληνικές μετοχές στο ίδιο επίπεδο του Γενικού Δείκτη. Μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών η αγορά σε επίπεδα δείκτη 1.000 μονάδων είναι 53% ακριβότερη σε αξία καθιστώντας πιο δύσκολη την κίνηση των μετοχών προς υψηλότερα επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι η κεφαλαιοποίηση στα φετινά υψηλά της αγοράς των 1.152 μονάδων ήταν 48,2 δις ευρώ όταν στις 1.002 μονάδες της περασμένης Τρίτης η κεφαλαιοποίηση όλων των εταιριών του ΧΑ διαμορφώθηκε στα 61 δις ευρώ. Η απόκλιση αυτή εξηγεί σε κάποιο βαθμό την δυσκολία που ενδεχομένως υπάρχει στην επέκταση της ανοδικής τάσης συμβάλλοντας ενδεχομένως στην διαμόρφωση πιο συντηρητικών διαχειριστικών τακτικών. 

 

Tαμπλό

Στα της αγοράς, το νέο ότι η MIG θα πληρώσει τους ομολογιούχους της αποτελεί καλό νέο για τη ρευστότητα του ομίλου, με τη μετοχή να απογειώνεται και την Παρασκευή, με κέρδη 7,89%, στα 0,369 ευρώ και με την κεφαλαιοποίησή της στα 284 εκατ. ευρώ. Κέρδη σχεδόν 4% για την ΕΥΔΑΠ, η οποία αναμένει την είσπραξη των οφειλών του Δημοσίου μέχρι τέλος του μήνα. Η μετοχή έκλεισε στα 7,16 ευρώ και με υψηλό τα 7,20 ευρώ. Κέρδη για την Coca Cola σε ποσοστό 1,7%, στα 23,27 ευρώ, καθώς η εταιρεία εισέρχεται στον FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Κέρδη, επίσης, 1,12% για τα Folli Follie, λόγω επέκτασης δραστηριοτήτων και συγκέντρωσης συγγενικών εταιρειών, όπως τα πολυκαταστήματα Attica.

 

Από εκεί και πέρα profit taking επικράτησε στις τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 2,97%. Πτώση 4,51% για την Πειραιώς, 2,22% για την Alpha και 2,17% για την Εθνική. Πιέσεις βγήκαν στα ΕΛΠΕ, την Ιντραλότ, τη ΔΕΗ, την ΕΧΑΕ, την ΜΕΤΚΑ, τον Μυτιληναίο, τον ΟΠΑΠ και την Motor Oil, μετοχές που παρά τη διόρθωσή τους, οι ξένοι επιδιώκουν να πάρουν πακέτα.

 

Τι περιμένουμε

Την ερχόμενη εβδομάδα το ελληνικό δημόσιο έχει προγραμματίσει την τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων αρχικού ενδιαφέροντος 1 δις ευρώ. Σε μίκρο επίπεδο στις 18 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για την χρήση του 2012 ενώ την Παρασκευή 20/9 η διαπραγμάτευση του FTSE-100 στο Λονδίνο θα έχει στην σύνθεση του την Coca Cola. Την ερχόμενη Παρασκευή τέλος λήγουν οι σειρές παραγώγων επί μετοχών και δεικτών για τον μήνα Σεπτέμβριο στο εγχώριο και τα διεθνή χρηματιστήρια. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.