ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bιοχάλκο: "Πράσινο φως" από ξένες τράπεζες για χρηματοδότηση - Εν αρχή η αλλαγή έδρας

00:08 - 26 Σεπ 2013 | Χρηματιστήριο
Bιοχάλκο: "Πράσινο φως" από ξένες τράπεζες για χρηματοδότηση - Εν αρχή η αλλαγή έδρας
"Αν περάσει η τροπολογία για τις δημόσιες προτάσεις θα δούμε τι θα κάνουμε", λένε στελέχη του ομίλου. "Στοιχείο άμβλυνσης των εντυπώσεων η παράλληλη διαπραγμάτευση σε Χ.Α. - Εuronext", αναφέρουν πληροφορίες από την Κεφαλαιαγορά.

«Θα σεβαστούμε τους νόμους του κράτους και αναλόγως θα χαράξουμε τη στρατηγική μας στη συνέχεια», είπαν αργά χθες το βράδυ στο «R» κορυφαίες πηγές στη διοίκηση του ομίλου Βιοχάλκο, μετά την δημοσιοποίηση της τροπολογίας, βάσει της οποίας χρειάζεται δημόσια πρόταση για τις θυγατρικές ομίλου που βρίσκονται εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Πλην όμως, οι ίδιες πηγές, οι οποίες φάνηκε πως δεν έχουν καμία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση τόνισαν με νόημα ότι δεν «μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στις διεθνείς χρηματαγορές ως δεξαμενής άντλησης κεφαλαίων από τη στιγμή που η Ελλάδα θεωρείται από τις ξένες τράπεζες ως χώρα που έχει ρίσκο».

 

Όπως αναφέρουν, το 85 με το 90% του cash flow προέρχεται από τις πωλήσεις του ομίλου στο εξωτερικό. «Θέλουμε χρηματοδότηση από τις ξένες τράπεζες για να χρηματοδοτήσουμε τον κύκλο εργασιών μας. Οι χρηματοροές από τους πελάτες μας που σε ποσοστό 90% προέρχονται από το εξωτερικό, αποτελούν την εγγύηση για τα δάνεια που θα πάρουμε, διότι η νέα εταιρεία που θα συσταθεί θα έχει έδρα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Βέλγιο». Οι πληροφορίες αναφέρουν στο μεταξύ, ότι ο όμιλος ήδη έχει συμφωνήσει με ξένες τράπεζες τόσο για την έκδοση ομολογιακών δανείων ή για χρηματοδοτικά σχήματα μέσω του trade finance. Σημειωτέον, ότι υπάρχουν σε εξέλιξη 300 εκατ. επενδύσεις στις θυγατρικές και έξτρα περίπου 80 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση των μονάδων.

 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμα ότι είναι θέμα χρόνου να επέλθει μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων, αλλά και στο ενεργειακό κόστος, αφενός διότι μετά την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος οι συντελεστές θα χαλαρώσουν, αφετέρου η ΔΕΗ οδεύει προς ιδιωτικοποίηση και ταυτόχρονα έχουν αναληφθεί νέες πρωτοβουλίες για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Οι Ελληνικές επιχειρήσεις πάντως, πληρώνουν τη διπλάσια τιμή σε ενέργεια σε σχέση με τον ανταγωνισμό στην Ευρώπη, κάτι που επιβαρύνει τον τζίρο με 40%...

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η Βιοχάλκο θα προχωρήσει στην αλλαγή έδρας, προκειμένου να εξασφαλίσει τη διεθνή χρηματοδότηση και στη συνέχεια θα πράξει αναλόγως, εφόσον τελικά περάσει η τροπολογία που αφορά στις δημόσιες προτάσεις προς τις θυγατρικές.

 

Από την πλευρά της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τις Βέλγικες εποπτικές αρχές που ζητούν επιπλέον στοιχεία για να εγκρίνουν τη διαδικασία εισόδου της Βιοχάλκο στο Euronext, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι «η παράλληλη διαπραγμάτευση της Βιοχάλκο σε ξένη αγορά και στο Χ.Α. αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν».

 

Στ.Κ.Χαρίτος

sxaritos@reporter.gr  

Τελευταία τροποποίηση στις 11:51 - 26 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.