ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φροντιστήρια του Χ.Α. στα mid caps για να προσελκύσουν ξένους

00:04 - 11 Οκτ 2013 | Χρηματιστήριο
Φροντιστήρια του Χ.Α. στα mid caps για να προσελκύσουν ξένους
Αγορά δύο ταχυτήτων το Χ.Α. Από τη μία οι αποδόσεις του 25άρη που ξεπερνούν το 35% από τις 15 Ιουλίου που ξεκίνησε η αντίδραση προς τις 1.20 μονάδες, δηλαδή τα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα το Χ.Α. και από την άλλη, οι αναιμικές αποδόσεις του Mid Cap που κινούνται λίγο πάνω από 23%.

Το θέμα της προβολής των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων έχει απασχολήσει τη διοίκηση του Χ.Α., καθώς διαπιστώνεται ότι οι τζίροι και η εμπορευσιμότητά τους είναι της τάξης μερικών χιλιάδων ευρώ ημερησίως ή άλλες μετοχές δεν κάνουν καν πράξεις μέσα στη μέρα ή απλά περιορίζονται στις αγορές που πραγματοποιούν οι βασικοί τους μέτοχοι.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, το Χ.Α. σε συνεργασία με την διεθνή ένωση πιστοποιημένων αναλυτών, γνωστή ως CFA, το επόμενο διάστημα Έλληνες και ξένοι αναλυτές θα συζητήσουν με πολλούς «μικρούς» το θέμα της προβολής τους και παρουσίασης της εικόνας τους στους ξένους οίκους προκειμένου αργότερα αυτό να «εξαργυρωθεί» σε ρευστότητα και γιατί όχι σε πώληση πακέτων μετοχών.

Μία από τις λίγες εισηγμένες που είχε επαφή με το διεθνές ακροατήριο των ξένων ήταν η Κρι – Κρι τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά του roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο. Τα οφέλη από τις επαφές με τους αναλυτές των ξένων οίκων είναι προφανή, διότι κατά τις πληροφορίες η Σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία προγραμματίζει την έκδοση ομολογιακού δανείου της τάξης των 8 εκατ. ευρώ.

 xrimatistirio660 140813

Διαφορά αποδόσεων

Οι αποδόσεις των μετοχών του 25άρη σε σχέση με αυτές του Mid Cap είναι σχεδόν… αστρονομικές. Η απόδοση της MIG από τις 15 Ιουλίου και τα χαμηλά των 800 μονάδων (σε κλείσιμο, διότι ενδοσυνεδριακά ο δείκτης είχε βρεθεί στις 788 μον.) ανέρχεται σε 85,6%, λόγω της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι ομολογιούχοι της και της εξασφάλισης σημαντικών εσόδων, 72 εκατ. ευρώ, από την πώληση της Ολυμπιακής στην Aegean.

Από τον Mid Cap τα περισσότερα κέρδη κατά την επίμαχη περίοδο εξασφάλισε ο Φουρλής σε ποσοστό 65,9% και με κεφαλαιοποίηση πλέον στα 191 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της βελτίωσης των πωλήσεων από τρίμηνο σε τρίμηνο και της σημαντικής αξίας των ακινήτων που είναι ανώτερη από την αξία του ομίλου στο ταμπλό.

Η δεύτερη εταιρεία με μεγάλα κέρδη στον 25άρη είναι η Alpha και απόδοση 60%, ενώ στον Mid Cap είναι η Ιντρακόμ με 46,2%. Ακολουθεί η ΔΕΗ από τον 25άρη με 59,2% και το Ιατρικό με 41,6%, εν αναμονή της εξόδου του από το Χ.Α. Στη συνέχεια ακολουθεί ο ΟΠΑΠ από τον FTSE 25 με 57,2% και η ΓΕΚ/Τέρνα με 38,8%. Η άνοδος του ΟΠΑΠ έχει να κάνει κυρίως με την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης, καθώς το 33% που κατείχε το Δημόσιο πουλήθηκε στην κοινοπραξία Emma Delta. Μάλιστα ο ΟΠΑΠ κινείται, όπως και η ΔΕΗ, σε υψηλά έτους.

 xa622 310513

Τέλος, η απόδοση της Πειραιώς στον FTSE 25 ανέρχεται σε 54,5%, λόγω ανακεφαλαιοποίησης και βελτίωσης των οικονομικών δεικτών της και του Υγεία από τον Mid Cap με 38,3%.

 

Την ίδια ώρα, οι ξένοι συνεχίζουν τις επαφές τους στην Ελλάδα. Για παράδειγμα η Citigroup εκεί που προέβλεπε Grexit, τώρα εκθειάζει τις Ελληνικές μετοχές και μάλιστα περιλαμβάνει στα επενδυτικά της καλάθια την ΔΕΗ και τον ΟΤΕ. Χθες μάλιστα, στελέχη της βρέθηκαν στην Αθήνα και συνάντησαν τον υπουργό Οικονομικών, ενώ προ μηνός στην Αθήνα βρέθηκαν μεγαλοεπενδυτές της Goldman Sachs, της JP Morgan και της UBS.

 

ΔΕΙΤΕ ΔΕΞΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 09:37 - 11 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.