ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Από τις μεγαλύτερες αποδόσεις διεθνώς, επιδιώκουν χαμηλότερες αποτιμήσεις οι ξένοι

00:01 - 25 Οκτ 2013 | Χρηματιστήριο
Χ.Α.: Από τις μεγαλύτερες αποδόσεις διεθνώς, επιδιώκουν χαμηλότερες αποτιμήσεις οι ξένοι
Για να συντηρηθεί το πάρτι μέχρι τις 1.250 μονάδες.

 

Με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για διεύρυνση της διόρθωσης περίπου πενήντα μονάδες από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, κάτι το οποίο θα δώσει την ευκαιρία για επανατοποθετήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, το Χ.Α. καταφέρνει να γράφει από τις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς. Τα κέρδη της αγοράς από την αρχή του χρόνου ξεπερνούν το 22% και από τις 15 Ιουλίου, όπου και καταγράφηκαν τα χαμηλά κατά τη διόρθωση που ξεκίνησε τον Μάιο τα κέρδη φτάνουν το 50% και 36% από την έναρξη του φθινοπώρου. Τα στοιχεία αυτά και μόνο καθιστούν το Χ.Α. πρωταθλητή των αποδόσεων διεθνώς.

 

Aποδόσεις

Αυτό, όταν η απόδοση του DAX στην αγορά της Φραγκφούρτης από την αρχή του 2013 διαμορφώνεται σε 14,67%,   του CAC στο Παρίσι σε 14,11 και του Ελβετικού δείκτη σε 20,4%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, o Dow Jones καταγράφει άνοδο 14,92%, παρά τα προβλήματα για την αύξηση ορίου του Αμερικανικού χρέους. Στην Ασία, ο Nikkei στο Τόκιο καταγράφει αποδόσεις 16,92%, με εξαίρεση τον HSI στην Κορέα που υποχωρεί κατά 1,34%.

 

Citigroup

Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Citigroup σημείωνε πως το 2013 θα αποτελέσει τον πάτο για την κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων και προβλέπει πως , εκτός των τραπεζών, η μείωση κερδών θα είναι της τάξης του 3%, ενώ το 2014 θα ανακάμψουν σημαντικά  στο 31%. Η Citi προβλέπει πως οι τοποθετήσεις από τα passive funds θα αγγίξουν τα 500 εκατ. δολάρια ενώ τα active funds θα τοποθετήσουν εώς και 1,6 δισ. δολάρια. Η στρατηγική του stock picking είναι αυτή που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επενδυτές, μετά το πρόσφατο ράλι, αλλά και εν μέσω ενός αβέβαιου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος. Κάτι που φάνηκε από την ενεργοποίηση των πωλήσεων στα επίπεδα των 1.200 μονάδων κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης.  Όπως τονίζει, προτιμά μετοχές που έδειξαν ικανότητα λειτουργικής και χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης στην κρίση, και βρίσκονται σε καλή θέση για να εκμεταλλευτούν  την σταθεροποίηση της οικονομίας και την ακολουθούμενη ανάκαμψη.

 

Στοίχημα

Μέχρι τέλος Νοεμβρίου πάντως, το στοίχημα θα παιχτεί στις χαμηλότερες αποτιμήσεις προκειμένου να διευκολυνθούν τα passive και active funds, δηλαδή τα κεφάλαια εκείνα που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές. Όπως έχει γράψει το "R", τα hedge funds αποχωρούν και δίνουν τη θέση τους στα emerging funds. Που σημαίνει, σύμφωνα με τμήματα private banking Ελληνικών τραπεζών ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία συσσώρευση της τάξης των 50 μονάδων από τα τωρινά επίπεδα, δημιουργώντας νέα αφετηρία ανόδου κοντά στις 1.100 μονάδες. Τα hedge funds που έχουν ως μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στις επενδύσεις τους πάνω από τα δύο χρόνια έχουν επιλέξει την σταδιακή αποχώρηση. Αν δε αυτό γίνει σε καλύτερες αποτιμήσεις, τόσο το καλύτερο γι’ αυτά. Η σταδιακή αποχώρησή τους ξεκίνησε τον Μάιο όταν και έγινε γνωστή η υποβάθμιση της αγοράς μας σε αναδυόμενη, γεγονός το οποίο δεν ανησυχεί τη διοίκηση του Χ.Α.

 

Κι αυτό, διότι, όπως έλεγαν από τότε (σ.σ. θέμα υποβάθμισης της αγοράς μας είχε τεθεί και επί προεδρίας Καπράλου στο Χρηματιστήριο), η αγορά θα καταστεί περισσότερο ευέλικτη, τα κεφάλαια που επενδύουν στις αναδυόμενες κυνηγούν το κέρδος, οπότε οι νέες εισροές βρίσκονται μέσα στο πρόγραμμα και οι διακυμάνσεις θα είναι εντονότερες. Στοιχεία απαγορευτικά για τους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές. Χρηματιστές υποστηρίζουν ότι, «σε μία αγορά, όπως η Ελληνική που θεωρείται ακριβή και παρ’ όλ’ αυτά συνεχίζει να ανεβαίνει, οι ιδιώτες επενδυτές έχουν μία μόνο επιλογή, να κινηθούν μακροπρόθεσμα, χωρίς να αναλωθούν στο ημερήσιο κερδοκοπικό παιχνίδι».

 

"Γυρίζουν" κεφάλαια στο Χ.Α.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον Μάιο κι έπειτα έχουν "γυρίσει" κεφάλαια των ξένων στο Χρηματιστήριο της τάξης των 700 εκατ. ευρώ και μέχρι να αλλάξει κατηγορία το Χ.Α. εκτιμάται ότι θα διοχετευτούν στο σύστημα περίπου το 1/3 των κεφαλαίων που προορίζονται για μία emerging αγορά, δηλαδή από τα 2,8 δις. ευρώ, θα τοποθετηθούν περίπου περί το 1 δις. ευρώ. Αυτό ενισχύει τη δυναμική της αγοράς, αλλά αφήνει και υποψίες για τις τιμές στις οποίες θα γίνουν οι τοποθετήσεις των emerging funds, που έχουν έναν ακόμα λόγο να νοιώθουν ασφαλή στην Ελλάδα, εξαιτίας της απομάκρυνσης του κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Το πρόσχημα για τυχόν διορθώσεις στο σύστημα δεν είναι άλλο από το νέο παζάρι της Ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και το «μέτωπο» του κυβερνητικού συνασπισμού ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. απέναντι στους δανειστές. Επιπρόσθετα, η μη συγκρότηση κυβέρνησης στη Γερμανία επιτείνει την αγωνία ως προς τη διαχείριση και την ευχέρεια κινήσεων σχετικές με τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους το οποίο πλέον κινείται στα επίπεδα του 160% του ΑΕΠ.

 

Αντίδοτο

Υπό αυτά τα δεδομένα, το αντίδοτο στην ανασφάλεια είναι η αισιοδοξία. Από τη στιγμή που η Ισπανία περνάει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του 2013, η τρόικα δεν θ’ αφήσει την Ελλάδα στο έλεός της, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς και πως, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα τα τελευταία χρόνια, θα επέλθει συμφωνία με την Ελληνική κυβέρνηση στο παρά πέντε ή στο και… ένα.

Το γεγονός ότι ένα από τα μεγαλύτερα funds διεθνώς, το Fairfax τοποθετείται ανοιχτά στην Ελληνική αγορά και σε εταιρείες, όπως ο Μυτιληναίος, η Eurobank Properties, ενώ εκφράζεται ενδιαφέρον και για την Eurobank, δείχνει ότι οι ξένοι πιστεύουν στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.

 

Οι χρηματιστές θεωρούν ότι μέχρι το τέλος του ερχόμενου μήνα, στην αγορά θα υπάρξουν μεγάλες διακυμάνσεις και ταυτόχρονα οι συναλλαγές θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, άνω των 130 – 140 εκατ. ευρώ, διευκολύνοντας τους μεν (hedge funds) να βγουν, επιτρέποντας τους δε (emerging funds) να μπουν, με ορόσημο πλέον τις 1.250 μονάδες.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 15:22 - 24 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.