ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Το come back των... "ακριβών" μετοχών

18:40 - 31 Οκτ 2013 | Χρηματιστήριο
Χ.Α.: Το come back των... "ακριβών" μετοχών
Μόλις τέσσερις οι πτωτικές συνεδριάσεις τον Οκτώβριο, πάνω από 165 τα κέρδη τον Οκτώβριο, οι ξένοι ποντάρουν στα χαρτιά που θα απαρτίζουν τον MSCI Greece.

Με κέρδη κοντά στο 16% τερμάτισε ο μήνας στο Χ.Α. την Πέμπτη. Στην ίδια συνεδρίαση, η αγορά κινήθηκε εν μέσω διακυμάνσεων με χαμηλό ημέρας τις 1.166 μονάδες, για να κλείσει τελικά πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας (1.190), στις 1.188 και με άνοδο 1,27%. Οι συναλλαγές επέστρεψαν πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 135, 8 εκατ. ευρώ. Πλέον, οι ξένοι ποντάρουν στο ποια χαρτιά θα συμμετάσχουν στον δείκτη της Morgan Stanley, μετά την υποβάθμιση της αγοράς μας σε αναδυόμενη, κάτι το οποίο έπραξε σήμερα και ο Dow Jones

 

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στις 7 Νοεμβρίου για να τεθούν σε ισχύ στο τέλος του ίδιου μήνα. Μετά τη διόρθωση της αγοράς τις προηγούμενες μέρες, που οδήγησαν τον δείκτη κάτω από τις 1.150 μονάδες, επανήλθε το ανοδικό σενάριο και οι αξιώσεις για περισσότερα κέρδη και μεγαλύτερα υψηλά, σχολιάζουν οι χρηματιστές, παρά το γεγονός ότι η αγορά μας παραμένει ακριβή και έχει προεξοφλήσει τα κέρδη της επόμενης 5ετίας.

 

Το Πλαίσιο και ο Σαράντης έδειξαν ότι οι μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α. έχουν κάτι να πουν στους Έλληνες και ξένους επενδυτές, παρά την κρίση και την ύφεση που μαστίζει την Ελληνική αγορά. Ισχυρά κέρδη για τον ΟΤΕ πάνω από 5%, μετά τις τελευταίες αναβαθμίσεις της μετοχής και τις φήμες περί πώλησης του εναπομείναντος ποσοστού του Δημοσίου. Ισχυρή άνοδος για τη ΜΕΤΚΑ ενόψει ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τη μετοχή να επιστρέφει στα 13,85 ευρώ, κέρδη 4,42% για τη Frigoglass, στα 5,90 ευρώ, 3,55% η Ελλάκτωρ στα 3,21 ευρώ, 3,40% για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 3,65 ευρώ και 3,38% για την Πειραιώς, που επανήλθε σε θετικό πρόσημο μετά το άδειασμα στο 1,48 ευρώ μετά την πραγματοποίηση των πακέτων της BCP.

 

 Xρηματιστές αναφέρουν ότι επανήλθαν στο προσκήνιο μετοχές που υποχώρησαν έντονα κατά τη διόρθωση που βγήκε την περασμένη εβδομάδα και κυρίως μετά το γύρισμα της αγορά από τα υψηλά των 1.200 μονάδων. Δεν περνάει, επίσης, το θετικό κλείσιμο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση της ΔΕΗ, της Motor Oil και το θετικό πρόσημο της Motor Oil, της Alpha, των ΕΛΠΕ, των ΣΩΛΚ και της ΕΧΑΕ. Ισχυρή άνοδος και για την ΓΕΚ/Τέρνα κατά 4,32%, στα 3,14 ευρώ, τη Σιδενόρ 3,64%, στο 1,71 ευρώ και το Πλαίσιο 3,26%, στα 6,02 ευρώ.

 

Bloomberg

Σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg, οι ελληνικές μετοχές στις οποίες κάποτε οι επενδυτές γυρνούσαν την πλάτη λόγω των ανησυχιών για default της Ελλάδας, αποτελούν τους απόλυτους νικητές των αποδόσεων παγκοσμίως, καθώς η ύφεση στη χώρα περιορίζεται και νέοι επενδυτές σκέφτονται να μπουν στην αγορά βλέποντας πως  η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και η ανάκαμψη της οικονομίας της είναι πλέον ξεκάθαρη.

 

Από τις 5 Ιουνίου του 2012, δύο εβδομάδες πριν η MSCI προειδοποιήσει ότι θα υποβαθμίσει την Ελλάδα σε αναδυόμενη αγορά, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α έχει εκτοξευθεί 146%, μειώνοντας έτσι την πτώση του από την κορυφή του 2007,σε 79%. Οι αποδόσεις αυτές είναι οι καλύτερες μετάξυ... 94 διεθνών αγορών, εκτός από την Βενεζουέλα, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί στο 8,31% από την κορυφή του 33,7% το Μάρτιο του 2012.

 

Οι Paulson & Co. και η JPMorgan Chase & Co. έχουν αγοράσει ελληνικές μετοχές, καθώς τα funds των αναδυόμενων αγορών όπως η Renaissance Capital Holdings Ltd. και η Templeton Emerging Markets Group, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ελληνική αγορά.

 

Ο Φραντσέσκο Κόντε της  JPMorgan, ο οποίος ξεπούλησε τις ελληνικές μετοχές από το European Small Cap Fund  του πριν τρία χρόνια περίπου , δηλώνει ότι έχει αγοράσει μετοχές της Jumbo και της Folli Follie μετά το ελληνικό PSI.

Όπως τονίζει, οι προοπτικές της Ελλάδας έχουν αλλάξει εντελώς  και η χώρα βγαίνει από την κρίση. Παράλληλα  δηλώνει πολύ οverweight στην Ελλάδα καθώς υπάρχουν πάρα πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, πολύ καλές εταιρείες και πολύ φθηνές αποτιμήσεις. Όπως προσθέτει, καθωώς οι ελληνικές εισηγμένες έχουν μειώσει τα κόστη τους, η ανάπτυξη της κερδοφορίας θα είναι τεράστια μόλις αρχίσει η ανάπτυξη του ΑΕΠ να κινείται στα θετικά.

 

Σε δηλώσεις του, ο μεγαλοεπενδυτής Μαρκ Μόμπιους χθες, είπε πως παρά τα προβλήματα της Ελλάδας, υπάρχουν πολλές μακροπρόθεσμες ευκαιρίες, καθώς η χώρα ανακάμπτει, και με τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις, η ανάπτυξη μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά.

 

Οι αρκούδες της αγοράς σχολιάζουν πάντως, πως το ράλι του Χ.Α έχει ήδη αποτιμήσει τη βελτίωση των οικονομικών της Ελλάδας, με το p/e να διαπραγματεύεται 32 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των εισηγμένων, σε σύγκριση με τον μέσο όρο πεντε έτων του δείτκτη Stoxx Europe 600, που είναι στο 14,9.

 

Όπως σημειώνει η BNP Paribas, οι ελληνικές μετοχές έχουν τρέξει πάρα πολύ, λόγω των προσδοκιών ότι τα πράγματα στην Ελλάδα θα βελτιωθούν. Η ελληνική αγορά διαπραγματεύται με σημαντικό premium σε όρους p/e, σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, όπως προσθέτει.

 

Από την αλλη μεριά, ο επικεφαλής της RenCap, Μπέντζαμιν Σάμιουελς, επισημαίνει πως η Ελλάδα θα είναι πολυ ενδιαφέρουσα αγορά για τους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών. Ηδη, όπως τονίζει, πελάτες της έχουν ζητήσει να εξετάσουν την προοπτική επενδύσεων σε ελληνικές μετοχές. Είναι μία νέα και πολύ ενδιαφέρουσα αγορά, όπως καταλήγει.

 

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ενώ πολλοί διαχειριστές funds των αναδυόμενων αγορών περιμένουν την εισαγωγή της ελληνικής αγοράς στον δείκτη MSCI, τα hedge funds όπως το Paulson & Co. και το Third Point LLC έχουν ήδη αγοράσει Ελλάδα.

 

Το Paulson έχει αγοράσει μετοχές της Alpha Bank στο γ' τ΄ριμηνο καθώς, όπως σημειώνει, οι απδόσεις από αυτήν την τοποθέτηση αναμένεται να είναι  εξαιρετικές, εάν η οικονομία της Ελλάδας ομαλοποιηθεί και οι τράπεζες επιστρέψουν στην κερδοφορία.

 

Η Third Point έχει δηλώσει τον Απρίλιο ότι θα ξεκινήσει ένα hedge fund που θα έχει επίκεντρο την ελληνική αγορά, ενώ η Fairfax Financial έχει ήδη αγοράσει ελληνικές μετοχές και έχει αυξήσει το μερίδιί της στην Eurobank Properties και στην Μυτιληναίος.

Όπως δήλωσε ο CEO της εταιρεάις, συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα καθώς οι προοπτικές της χώρας είναι πολύ καλές και θα ενθαρρύνουν τις ξένες επενδύσεις, γεγονός που θα δημιουργήσει θετική δυναμικη στην οικονομία, αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη των υποδομών.

 

Όπως τονίζει η Henderson Global Investors Holdings, υπάρχουν πολλοί επενδυτες των αναδυόμενων αγορών που δεν έχουν κοιτάξει καν την Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια και η οικονομική ανάκαμψη στη χώρα είναι πλέον ξεκάθαρη.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.