ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Η πρώτη πτωτική εβδομάδα μετά από πέντε ανοδικές

18:28 - 01 Νοε 2013 | Χρηματιστήριο
Χ.Α.: Η πρώτη πτωτική εβδομάδα μετά από πέντε ανοδικές
Ο γενικός δείκτης αν και βρέθηκε πάλι μιαν ανάσα πριν από τις 1.200 μονάδες, έκλεισε στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 1.77,70 μονάδες και απώλειες 0,88%, με ενδιαφέρον στοιχείο τον χαμηλό τζίρο.

Που διαμορφώθηκε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 81,5 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει, κατά την αγορά, είτε ότι οι επενδυτές παραμένουν στις θέσεις τους, είτε περιμένουν καταλύτες για να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους. Σε μεγάλη μερίδα αναλυτών πάντως, επικρατεί η άποψη περί κερδοσκοπικού παιχνιδιού με αιχμή τις αλλαγές στον δείκτη της Morgan Stanley, ειδικά ως προς το ποιες μετοχές θα συνθέτουν τη διάρθρωσή του.

Νεώτερα επ’ αυτού πάντως, αναμένεται να υπάρξουν την επόμενη εβδομάδα.

 

Η κρατούσα άποψη στην αγορά είναι ότι δεδομένων των υψηλών αποτιμήσεων, «κερδισμένοι» θα βγουν σε βάθος χρόνου, όσοι επενδυτές επιλέγουν την μακροπρόθεσμη στρατηγική. Πρόκειται για ένα διάστημα μέχρι πέντε ετών, το οποίο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή των εισηγμένων στη κερδοφορία.

 

Επενδυτική στρατηγική

Οι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις δεν ευνοούνται λόγω αλλαγής της φύσης και της ποιότητας των funds που επενδύουν. Τα οποία έχουν θέσει stock pickings στην άνοδο και stop losses στην πτώση της αγοράς, ενώ είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε μια σειρά από αρνητικές ειδήσεις.

Όπως για παράδειγμα, το ενδεχόμενο να μην έρθει την Τρίτη η τρόικα στην Αθήνα, φήμη που κυκλοφόρησε χθες κι αν δεν διαψευδόταν από τους πολιτικούς προϊσταμένους των δανειστών, η ζημιά στην αγορά θα μπορούσε να είναι μεγάλη, ανοίγοντας έναν ακόμα κύκλο εσωστρέφειας.

Ο μήνας ξεκίνησε με απώλειες παρατηρούν οι χρηματιστές και ο μέσος όρος της εβδομάδας δείχνει απώλειες 1,08%, έπειτα από πέντε συνεχόμενα ανοδικές εβδομάδες. Από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη ανέρχονται σε 29,72%, ενώ και ο τζίρος είναι σημαντικός. Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε χρηματιστηριακά την Παρασκευή, προκύπτει αύξηση συναλλαγών κατά 59%, με τον μέσο ημερήσιο τζίρο στα 247,4 εκατ. ευρώ, εξαιτίας του μεγάλου πακέτου που έγινε την Τετάρτη στην Πειραιώς, στο πλαίσιο της απομείωσης της θέσης που κατείχε η BCP.

 

Τεχνική ανάλυση

Τεχνικά, σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκη,  «οι ταλαντωτές κινούνται πλέον κάτω από τις υπεραγορασμένες ζώνες αφού η διόρθωση της Τρίτης ήταν αρκετή για να αποφορτίσει μερικώς την εικόνα υπερβολής που καταγράφεται στις τελευταίες πέντε εβδομάδες. Ωστόσο στο ημερήσιο διάγραμμα υπάρχει σήμα πώλησης από τον τεχνικό δείκτη MACD το οποίο παρέμεινε σε ισχύ μέχρι και το τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να αποτελεί μια αρχική ένδειξη έναρξης κάποιας τοπικής διόρθωσης δεδομένου και των καθοδικών αποκλίσεων που σημειώνονται στους ταλαντωτές. Από την άλλη πλευρά οι κυριότεροι βασικοί κινητοί μέσοι παραμένουν αγορασμένοι με το σημείο καμπής της τάσης να βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από τις 1100 μονάδες. Η διορθωτική κίνηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη συγκεντρώνει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες ως σενάριο κίνησης για τον Γενικό Δείκτη την ερχόμενη εβδομάδα. Τόσο οι μεγάλες αποδόσεις που έχουν καταγραφεί σε σύντομο χρονικό διάστημα όσο και η μη ελκυστικότητα κάποιων δεικτοβαρών –κυρίως- αποτιμήσεων χωρίς την προσθήκη νέων πληροφοριών ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών οι οποίες βραχυπρόθεσμα εκτιμούμε ότι θα έχουν βάθος διόρθωσης 100 περίπου μονάδες».

 

Ταμπλό

Στα της αγοράς, η μετοχή της Ιντραλότ έκανε τη διαφορά, που έκλεισε με κέρδη πάνω από 5%, στα 2,05 ευρώ, οι εντολές αγορών της Fairfax ανέβασαν Μυτιληναίο και Eurobank Properties, ενώ σε θετικό πεδίο κινήθηκε ενόψει της εισόδου τους στους δείκτες της Morgan Stanley Folli Follie και Jumbo. Aπό εκεί και πέρα πιέσεις βγήκαν στη Βιοχάλκο, έπειτα από την κούρσα του περασμένου διαστήματος, με απώλειες 5,48%, ΟΤΕ 4,20%, Ελλάκτωρ 2,8%, ΜΕΤΚΑ 2,67%, Πειραιώς, ΔΕΗ και MIG πάνω από 2%.  

Τελευταία τροποποίηση στις 18:53 - 01 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.