ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Xλιαρές διακυμάνσεις στο Χ.Α., ανεβαίνει -πάλι- το spread υπό το φόβο "ατυχήματος"

14:40 - 07 Νοε 2013 | Χρηματιστήριο
Xλιαρές διακυμάνσεις στο Χ.Α., ανεβαίνει -πάλι- το spread υπό το φόβο "ατυχήματος"
Ναρκοπέδιο ο δρόμος για νέα υψηλά στο Χρηματιστήριο, αφού οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, σύμφωνα με την αγορά, συνιστούν ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες προεκτάσεις για τη συνοχή της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το νομοσχέδιο για τα ακίνητα που ήδη προκαλεί νευρικό κλονισμό στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, τα διαρθρωτικά μέτρα που εισηγείται η τρόικα με απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των εξώσεων στα εμπορικά ακίνητα, αλλά και τα δολοφονικά χτυπήματα που στοίχισαν τη ζωή σε τρεις νέους ανθρώπους δίνουν την εντύπωση στους ξένους ότι η ατμόσφαιρα στην Ελλάδα μυρίζει μπαρούτι. Κι αυτά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος της τρόικα, η οποία, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα», προειδοποιεί τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να μην λένε στη κοινή γνώμη ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, διότι στο τέλος η κυβέρνηση θα πάρει νέα μέτρα…

 

Δεν είναι τυχαίο ότι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση στο Χ.Α., οι συναλλαγές έχουν μειωθεί αισθητά, με τον τζίρο αυτή την ώρα κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, όταν τις περασμένες εβδομάδες ο τζίρος το μέσον της συνεδρίασης άγγιζε τα 100 εκατ. ευρώ. Ο γενικός δείκτης δε, μοιάζει να έχει κολλήσει στην περιοχή μεταξύ των 1.150 – 1.190 μονάδων. Οι αποδόσεις της δεκαετίας στα ομόλογα, τουλάχιστον σήμερα και μέχρι αυτή την ώρα βρίσκονται σε αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας στις 68,20 μονάδες και τα spreads δείχνουν να σκαρφαλώνουν πάλι στα επίπεδα των 800 μονάδων βάσης.

 

Η ανασφάλεια εξακολουθεί να υπάρχει, όπως και η καχυποψία εκ μέρους των ισχυρών χαρτοφυλακίων ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα μας, έστω κι αν σήμερα αναμένεται να γίνουν γνωστές οι Ελληνικές μετοχές που θα διαρθρώνουν τον MSCI, στο πλαίσιο της μετάταξης του Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές, κάτι που πρόκειται να ισχύσει στο τέλος Νοεμβρίου.

 

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κινείται στα όρια των 1.160 μονάδων. Κέρδη πάνω από 3% εμφανίζει ο ΟΤΕ, στα 8,82 ευρώ και ποσοστιαία άνοδο πάνω από 3%, έπειτα από τη θεαματική αύξηση της κερδοφορίας στο τρίτο 3μηνο. Σημειωτέον, ότι τα υψηλά έτους είναι στα 9,52 ευρώ. Τα αποτελέσματα της Coca Cola δεν άρεσαν, όπως φαίνεται στην αγορά, η οποία υποχωρεί σχεδόν κατά 1%, στα 20,93 ευρώ.

 

Μεγάλη πτώση και για τη Βιοχάλκο, στα 6,17 ευρώ και πτώση 6,8%. Επίσης, αντίδραση 2,93%  βγαίνει στη ΔΕΗ στα 10,21 ευρώ με υψηλό 11,04 ευρώ. Νέα υψηλά για τη μετοχή των Folli Follie, στα 23,21 ευρώ, ενώ συνεχίζονται αδιάκοπα οι εντολές αγορών από αμερικανικά κεφάλαια σε ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίο, στα 13,13 και 6,08 ευρώ αντίστοιχα.  Πτώση 1,60% για τον ΟΠΑΠ και 0,50% για την Ιντραλότ, ενώ οριακές είναι οι κινήσεις στις τράπεζες, με την Alpha και την ΕΤΕ να κινούνται ανοδικά, στα 0,652 και 4,22 ευρώ αντίστοιχα. Κέρδη 2,22% για την Πειραιώς και απώλειες για την Eurobank μετά το χθεσινό πάρτι που οδήγησε τη μετοχή πάνω από τα 71 λεπτά.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 15:27 - 07 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.