ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες και ΟΤΕ έδωσαν ώθηση στο Χ.Α.

18:29 - 07 Νοε 2013 | Χρηματιστήριο
Τράπεζες και ΟΤΕ έδωσαν ώθηση στο Χ.Α.
Κέρδη για τις τράπεζες κατά 2,8%, μετά την απρόσμενη απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%.

Σύμφωνα με την αγορά, αυτό σημαίνει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα, κυρίως στην Ελλάδα αποκτούν το ελεύθερο να μειώσουν ακόμα περισσότερο τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις, που πλέον κινούνται σε επίπεδα κάτω του 3%. Αυτό σε συνδυασμό με την «σφιχτή» πολιτική στις χορηγήσεις, μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στη βελτίωση των οικονομικών τους μεγεθών.

 

Ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί κάποια από τις μετοχές των συστημικών τραπεζών να περιληφθεί στους δείκτες της Morgan Stanley, στο πλαίσιο της μετάταξης του Χ.Α. στι αναδυόμενες αγορές στο τέλος Νοεμβρίου.

 

Γενικότερα, το θετικό πρόσημο της Πέμπτης οφείλεται στην κίνηση των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, τον ΟΤΕ, λόγω θεαματικής αύξησης των αποτελεσμάτων του γ’ 3μήνου και της Coca Cola. Ο γενικός δείκτης αν και βρέθηκε στα ψηλά ημέρας των 1.176 μονάδων, έκλεισε λίγο πιο κάτω στις 1.171 και με κέρδη 1,25%, με τις συναλλαγές λίγο πάνω από τα 103 εκατ. ευρώ.    

 

Το ανέλπιστα καλό νέο που ήρθε από την… Φραγκφούρτη και από την ΕΚΤ για μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ, απαραίτητο συστατικό και συνάμα καύσιμο, σύμφωνα με την αγορά, για την επιστροφή των προβληματικών χωρών της Ε.Ε. στην ανάκαμψη, είναι ο βασικότερος λόγος που πήραν… φωτιά τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το καλό νέο της μείωσης των επιτοκίων σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις για τις μετοχές που θα διαρθρώνουν τον δείκτη της Morgan Stanley, είναι αρκετά προς το παρόν για να «παρακάμψουν» τις ανησυχίες για απρόβλεπτες εξελίξεις στη χώρα μας από τη λήψη νέων διαρθρωτικών μέτρων φωτιά από την κυβέρνηση, όπως οι εξώσεις εξπρές από τα εμπορικά ακίνητα, η φορολογία στα ακίνητα και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία. 

 

Σύμφωνα με την αγορά ο δρόμος για νέα υψηλά στο Χρηματιστήριο μοιάζει με ναρκοπέδιο, αφού οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, σύμφωνα με την αγορά, προκαλούν ανησυχία για ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες προεκτάσεις ως προς τη συνοχή της κυβέρνησης.

 

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το νομοσχέδιο για τα ακίνητα που ήδη προκαλεί νευρικό κλονισμό στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, τα διαρθρωτικά μέτρα που εισηγείται η τρόικα με απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των εξώσεων στα εμπορικά ακίνητα, αλλά και τα δολοφονικά χτυπήματα που στοίχισαν τη ζωή σε τρεις νέους ανθρώπους δίνουν την εντύπωση στους ξένους ότι η ατμόσφαιρα στην Ελλάδα μυρίζει μπαρούτι. Κι αυτά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος της τρόικα, η οποία, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα», προειδοποιεί τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να μην λένε στη κοινή γνώμη ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, διότι στο τέλος η κυβέρνηση θα πάρει νέα μέτρα… Ο γενικός δείκτης δε, μοιάζει να έχει κολλήσει στην περιοχή μεταξύ των 1.150 – 1.190 μονάδων. Νωρίτερα, την Πέμπτη οι αποδόσεις της δεκαετίας στα ομόλογα, βρίσκονταν σε αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας στις 68,20 μονάδες και τα spreads δείχνουν να σκαρφαλώνουν πάλι στα επίπεδα των 800 μονάδων βάσης.

 

Η ανασφάλεια εξακολουθεί να υπάρχει, όπως και η καχυποψία εκ μέρους των ισχυρών χαρτοφυλακίων ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα μας, έστω κι αν σήμερα αναμένεται να γίνουν γνωστές οι Ελληνικές μετοχές που θα διαρθρώνουν τον MSCI, στο πλαίσιο της μετάταξης του Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές, κάτι που πρόκειται να ισχύσει στο τέλος Νοεμβρίου.

 

Κέρδη σχεδόν κατά 3% εμφάνισε ο ΟΤΕ, στα 8,80 ευρώ, έπειτα από τη θεαματική αύξηση της κερδοφορίας στο τρίτο 3μηνο. Σημειωτέον, ότι τα υψηλά έτους είναι στα 9,52 ευρώ. Τα αποτελέσματα της Coca Cola, αν και ήταν κατώτερα των προσδοκιών, οι επενδυτές έχουν άλλη άποψη και η μετοχή έκλεισε με κέρδη στα 21,60 ευρώ και άνοδο πάνω από 2,1%.

 

Μεγάλη πτώση και για τη Βιοχάλκο, στα 6,06 ευρώ και πτώση 8,46%. Επίσης, αντίδραση 1,52%  βγήκε στη ΔΕΗ στα 10,05 ευρώ με υψηλό 11,04 ευρώ. Στα 23,12 ευρώ έκλεισε η μετοχή των Folli Follie.Κέρδη 35 για τον Μυτιληναίο, στα 6,18 ευρώ. Άνοδος στο κλείσιμο κατά 0,65 για τον ΟΠΑΠ και απώλειες 0,50% για την Ιντραλότ.

 

Η μετοχή της Πειραιώς ήταν αυτή που έκλεψε την παράσταση από τις τράπεζες που έκλεισε με κέρδη 4,23%, στο 1,48 ευρώ, ακολούθως η Εθνική 3,59%, στα 4,33 ευρώ και λιγότερο 1,09% η Alpha, στα 0,649 ευρώ. Πτώση 1,26% για την Eurobank στα 0,76 ευρώ.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.