ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Πτώση και απομάκρυνση από τα υψηλά έτους

16:31 - 12 Νοε 2013 | Χρηματιστήριο
Χ.Α.: Πτώση και απομάκρυνση από τα υψηλά έτους
Εξαίρεση ο Τιτάν και η εναλλαγή προσήμου στον ΟΠΑΠ.

Διευρύνονται οι απώλειες στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με τον γενικό δείκτη να κατρακυλάει στα όρια των 1.140 μονάδων και με την πτώση να ξεπερνάει σε ποσοστό το 2%. Οι συναλλαγές διαμορφώνονται πάνω από τα 55 εκατ. ευρώ και μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις των 1.100 – 1.120 μονάδων.

 

Διευρύνονται οι απώλειες στην Βιοχάλκο, παρά το γεγονός ότι η γενική συνέλευση του Ομίλου δεν έκανε πίσω την απόφαση της διοίκησης για αλλαγή έδρας (σ.σ. στο Βέλγιο) και παράλληλης διαπραγμάτευσης της Viohalco S.A. σε Χ.Α. και Euronext. Και όχι μόνο αυτό, τονίστηκε ότι αν χρειαστεί να γίνουν δημόσιες προτάσεις στις θυγατρικές, αυτές θα γίνουν. Η μετοχή υποχωρεί σχεδόν 6%, στα 5,46 ευρώ.

 

 

Πιέσεις έχουν βγει και στις τράπεζες με την Πειραιώς να υποχωρεί στο 1,38, με πτώση μεγαλύτερη του 4%, 3,5% η Alpha, στα 0,6320 ευρώ και 3,26% και 3,26% η Εθνική, στα 4,16 ευρώ. Εξαίρεση από τον 25άρη αποτελεί η μετοχή του Τιτάνα, η οποία μετά την ανακοίνωση των μετοχών που θα διαρθρώνουν τον δείκτη της Morgan Stanley κατέγραψε απώλειες.

 

Απόσταση από τα υψηλά

Σημειωτέον, ότι εξαιτίας της διόρθωσης, οι μετοχές απέχουν σημαντικά από τα υψηλά τους.  Η MIG διαπραγματεύεται στα 0,45 με υψηλό στα 0,56, η Ελλάκτωρ στα 3,23 με υψηλό στα 3,40, τα ΕΛΠΕ στα 9,24 με υψηλό στα 9,96 ευρώ, Μυτιληναίος στα 6,16 με υψηλό στα 6,35 ευρώ, ΕΧΑΕ 7,58 με υψηλό τα 8 ευρώ, ΔΕΗ στα 9,70 με υψηλό λίγο πάνω από 11, ΟΤΕ 8,73 με υψηλό 9,53 ευρώ και ΟΠΑΠ στα 9,13 με υψηλό στα 10 ευρώ.

 

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση του κ. Απ. Μάνθου (Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ), «η συνεχόμενη έντονη αδυναμία ανοδικής επανεισόδου του Γενικού Δείκτη μέσα στη ζώνη αντίστασης των 1.180 με 1.200 μονάδων μπορεί να λειτουργήσει, όπως είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη τεχνική ανάλυση, ως καθοδικός  καταλύτης ανάφλεξης, ενδυναμώνοντας τις απαραίτητες διαγραμματικές δυνάμεις πτωτικής εκτόνωσης προς το βραχυχρόνιο επίπεδο στήριξης των 1.120 με 1.100 μονάδων.

 

Το επίπεδο αυτό όμως δε θα πρέπει να καταστρατηγηθεί καθοδικά διότι θα ανοίξει το τοπίο για τις 1.085 με 1.070 μονάδες κτυπώντας τη κάτω πλευρά του αποτυπωμένου στο ημερήσιο λογαριθμικό chart τιμών μεσοπρόθεσμου ανοδικού καναλιού του περασμένου καλοκαιριού. Κίνηση η οποία, εάν όντως ολοκληρωθεί, θα δημιουργήσει σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες για το επόμενο εξάμηνο. Χορηγός στην επιδείνωση της υπάρχουσας βραχυχρόνιας καθοδικής τάσης θα γίνει διαγραμματικά και η επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση της γραμμής, που ενώνει τους δύο προηγούμενους πυθμένες του Αυγούστου και του Οκτωβρίου, στις 1.147 μονάδες. Αλλαγή στο υπάρχον σκηνικό θα προκληθεί μόνο με τη  καταγραφή κλεισιμάτων πάνω από τις 1.190 μονάδες».

 

Τα funds

Τη συνηθισμένη διαδρομή μεταξύ των 1.180 με 1.190 μονάδες έως τις 1.140 μονάδες ακολουθεί ο γενικός δείκτης του Χ.Α. και σήμερα, μένοντας ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα από τις 21 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα.

 

Στο μεσοδιάστημα καθορίστηκαν οι μετοχές που θα απαρτίζουν τον Ελληνικό δείκτη αναδυομένων αγορών της Morgan Stanley, η τρόικα ήρθε και οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση διεκόπησαν χθες με δική της ευθύνη με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για διαφωνίες στους κόλπους των δανειστών, υπήρξε πρόταση μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση που απορρίφθηκε, ενώ εκκρεμούν ο προϋπολογισμός και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων, αποτελώντας νέα ισχυρά crash tests του κυβερνητικού συνασπισμού.

 

 Αυτός είναι ο λόγος που οι ξένοι επενδυτές έχουν ελαττώσει τις εντολές αγορών προς το Χ.Α., παρά τη νέα επίσκεψη της Μοrgan Stanley στην Αθήνα, η οποία έφερε εκπροσώπους των funds Jabre και Jarad Capital,  Ronti Capital και Dupont Capital για επαφές με τις διοικήσεις των εισηγμένων που συμπεριέλαβε στους δείκτες της. Και όχι μόνο αυτό, αλλά την Πέμπτη επιστρέφει και η UBS στην Αθήνα. Στα ραντεβού που έχει "κλείσει" η ελβετική τράπεζα θα συμμετάσχουν σε επίπεδο διεθνών κεφαλαίων μεταξύ άλλων τα funds Discovery Capital, AXA, Everest Capital, Esemplia Capital, Black Friars, Canyon Partners, Mount Capital, TPG, Jabre. Την ερχόμενη Τρίτη δε, έρχεται στην Αθήνα για τον ίδιο λόγο αντιπροσωπεία της BNP Paribas, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο Χ.Α. σκανδιναβικών και αμερικανικών hedge funds.

 Η εγχώρια κεφαλαιαγορά αρέσει στους ξένους και για την Barclays το Χ.Α. παραμένει φθηνή αγορά σε σχέση με άλλες αναδυόμενες, ενώ η οικονομία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επιστροφή της στην ανάπτυξη. 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:45 - 12 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.