ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα όρια της στήριξης των 1.120 μονάδων βρέθηκε το Χ.Α.

16:50 - 15 Νοε 2013 | Χρηματιστήριο
Στα όρια της στήριξης των 1.120 μονάδων βρέθηκε το Χ.Α.
Στα 70 εκατ. ευρώ ο τζίρος και προβληματισμός στην αγορά για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

H τρόικα έδειξε ότι θα υπάρχει μεταβλητότητα στην αγορά μέχρι τέλος του χρόνου. Αφού μέχρι τότε, όπως τονίστηκε χθες από το Eurogroup, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2015. Και οι ξένοι που έχουν τοποθετηθεί, ή σκέφτονται να τοποθετηθούν στην Αθήνα, επιθυμούν να είναι ξεκάθαροι οι όροι του παιχνιδιού και συγκεκριμένα θέλουν να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους ως προς τη διαχείριση και τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Επισπόσθετα, οι παράγοντες της αγοράς αναγνωρίζουν ότι υπάρχει κόπωση στην εγχώρια κεφαλαιαγορά μετά το ράλι που κράτησε από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και τις 21 Οκτωβρίου με αποδόσεις που ξεπερνούν το 40% για τον γενικό δείκτη, στοιχείο που κατέστησε το Χ.Α. σε επίπεδα p/e ως ιδιαίτερα ακριβή χρηματιστηριακή αγορά. Σ όρους όμως, τιμής προς λογιστική αξία,, κατά την Credit Suisse το Χ.Α. παραμένει ελκυστικό. Σύμφωνα με τον Ελβετικό οίκο, το πολύ θετικό για τις ελληνικές μετοχές είναι ότι εάν και εφόσον τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας επιστρέψουν στα προ της κρίσης επίπεδά τους, τότε ο δείκτης P/E για τις μη τραπεζικές μετοχές θα είναι στις 6 φορές. Αν ο δείκτης αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων (RoE) επιστρέψει στα προ της κρίσης μεγέθη του, τότε για την αγορά στο σύνολό της το Ρ/Ε θα είναι μόλις 4 φορές. Η εγχώρια δυναμική των κερδών είναι ισχυρότερη από εκείνη της Ευρώπης στο σύνολό της και μόλις έχει αρχίσει να εξελίσσεται.

 

Αναλυτές

Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να παίρνουν "ανάσα", αναφέρει η Exotix στο σημερινό σχόλιό της για την Ελλάδα. Η αδυναμία περαιτέρω ανόδου των τιμών των τραπεζικών μετοχών οφείλεται σε ορισμένες αβεβαιότητες. Σύμφωνα με την Exotix η πρώτη περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων πλησιάζει (με πρώτη αυτή της Alpha Bank στις 10 Δεκεμβρίου) και φαίνεται ότι οι περισσότεροι μικροεπενδυτές θα τα ασκήσουν. 

Παράλληλα εξακολουθούν να υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες συζητήσεις σχετικά με την πιθανότητα επαναγοράς των warrants (και αν συμβεί κάτι τέτοιο θα γίνει σε premium;).

Μία ακόμα αβεβαιότητα αποτελεί η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Όπως σημειώνει η Exotix είναι πολύ πιθανό η συμφωνία να επιτευχθεί τελικά τον Δεκέμβριο ή ακόμα και τον Ιανουάριο.

 

Tαμπλό

Με εξαίρεση τη μετοχή του ΟΤΕ που ανακάμπτει προφανώς εξαιτίας του προγράμματος εθελουσίας εξόδου που έχει σε εξέλιξη, στο υπόλοιπο ταμπλίο και κυρίως στις μετοχές του 25άρη επικρατούν πωλητές, μετά μάλιστα τη λήξη των παραγώγων την Παρασκευή. Ο γενικός δείκτης έχει κατρακυλίσει στη στήριξη των 1.120 μονάδων, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 1.100 μον.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι μεγάλες πιέσεις δέχονται οι μετοχές που μόλις μία εβδομάδα πριν πέρασαν στον δείκτη της Morgan Stanley ενόψει μετάταξης του Χ.Α. στα αναδυόμενα χρηματιστήρια. Πτώση 5,60% για τη Folli Follie, 2,43% για τη ΔΕΗ, στα 9,10 υποχωρεί ο ΟΠΑΠ, πτώση πάνω από 2% για την Εθνική, στα 19,43 ευρώ υποχωρεί ο Τιτάνας, στα 9,95 η Jumbo. Απώλειες 1,55% για τη μετοχή της Alpha, με την Πειραιώς να περνάει στο «συν», στα 8,80 ευρώ και πτώση πάνω από 2% για τα ΕΛΠΕ, παρά την αύξηση της τιμής στόχου που δίνουν οι αναλυτές, ενώ διόρθωση βγαίνει σε ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίο.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:25 - 15 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.