ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι ξένοι ξαναβλέπουν το Χ.Α. - 65 εκατ. μάζεψε ο Μυτιληναίος σε λιγότερο από ένα μήνα, υπό έγκριση το deal ETE - Invel

13:00 - 22 Νοε 2013 | Χρηματιστήριο
Oι ξένοι ξαναβλέπουν το Χ.Α. - 65 εκατ. μάζεψε ο Μυτιληναίος σε λιγότερο από ένα μήνα, υπό έγκριση το deal ETE - Invel
Παρά το μικρό "καλάθι" προσδοκιών, με τη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ "εγκαινιάζεται" η πολιτική διαπραγμάτευση για το χρέος στο ανώτατο επίπεδο.

Αποφασιστική κίνηση αντίδρασης πάνω από την «αντίσταση» των 1.150 μονάδων βγαίνει στην αγορά, μετά την παρουσίαση του φιλόδοξου προϋπολογισμού του 2014, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται επιστροφή στην αν’άπτυξη, έστω και αναιμικά κατά 0,6%, πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στα 3 δις. ευρώ, μικρή κάμψη της ανεργίας και σχετική ελάφρυνση του χρέους, έστω κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

 

Επιπρόσθετα, η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο κυρία Ανγκέλα Μέρκελ, αν και αναμένεται χαμηλών προσδοκιών, εντούτοις, σύμφωνα με τους αναλυτές, εγκαινιάζεται η περίοδος της πολιτικής διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του χρέους στο ανώτατο επίπεδο. Άλλωστε, παράθυρο για την ελάφρυνση του χρέους άναψε χθες και ο κ. Όλι Ρεν, Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, εξέλιξη που καθοδηγεί τα θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού, γνωρίζοντας ότι την επόμενη εβδομάδα, το Χ.Α. μετατάσσεται και επισήμως στις αναδυόμενες αγορές της Morgan Stanley, με σχετική ασφάλεια όμως, εξαιτίας της παραμονής της Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ παρά τα… μύρια οικονομικά προβλήματα.

 

Ο γενικός δείκτης ανακάμπτει στις 1.160 μονάδες και με κέρδη κοντά στο 1,7%, ενώ σχετικά αυξημένες είναι και οι συναλλαγές που διαμορφώνονται έπειτα από μιάμιση ώρα συναλλαγών κοντά στα 30 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης την βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το τρίτο και γενικότερα βλέπουν μία κινητικότητα. Σημειωτέον, ότι ο όμιλος Μυτιληναίου, τόσο μετά το deal με την Fairfax, η οποία σε ποσοστό αγγίζει το 10%, όσο και μετά το placement της METKA, σε περίοδο κρίσης και σε διάστημα ούτε καν ενός μηνός, κατάφερε να συγκεντρώσει 65 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των πολύ καλών σχέσεων με τα funds, αλλά και των επιδόσεων του ομίλου ακόμα και στα πέτρινα χρόνια της κρίσης. Η μετοχή της Μυτιληναίος επανήλθε πάνω από τα 6 ευρώ και η ΜΕΤΚΑ ανακάμπτει στα  12,61 ευρώ.

 

Από εκεί και πέρα, το μονοπώλιο της ΔΕΗ «επιβραβεύεται» από την αγορά με το χαρτί να ενισχύεται στα 12,64 ευρώ, η αναβάθμιση της μετοχής του ΟΤΕ, δίνει κέρδη πάνω από 2,5%, στα 8,78 ευρώ, η έγκριση του deal της ΕΤΕ με την Ιnvel από την DGCom, οδηγεί τη μετοχή στα 4,40 ευρώ, κέρδη σχεδόν 3% για την Πειραιώς. Κίνηση προς το 1,90 ευρώ για την Ιντραλότ, με την αγορά να θεωρεί ως κρίσιμη την αντίσταση των 2.05 – 2,10 ευρώ, αντίδραση για την ΓΕΚ/Τέρνα στα 3,30 ευρώ και στα 3,5 ευρώ για την Τέρνα Ενεργειακή και νέα υψηλά στα 22 ευρώ για τον Τιτάνα, με τους επενδυτές να ποντάρουν μέσω της τσιμετοβιομηχανίας στο στοίχημα της ανάκαμψης με όπλο την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων για την Ελλάδα και την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας για το εξωτερικό.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.