ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tι λένε οι ξένοι για την υποβάθμιση του Χ.Α. - Ασανσέρ οι μετοχές

14:01 - 27 Νοε 2013 | Χρηματιστήριο
Tι λένε οι ξένοι για την υποβάθμιση του Χ.Α. - Ασανσέρ οι μετοχές
Τι λένε οι ξένοι αναλυτές, οι εντολές αγορών και το καλό σενάριο.

H πρώτη μέρα συναλλαγών στο Χ.Α. ως αναδυόμενη αγορά βρίσκει τον γενικό δείκτη με κέρδη κοντά στο 0,67% και κίνηση προς τις 1.160 μονάδες, αλλά με σημαντικό τζίρο, άνω των 54 εκατ. ευρώ στις πρώτες δύο – δυόμιση ώρες συναλλαγών. Χθες οι συναλλαγές έσπασαν ρεκόρ προσεγγίζοντας το 1 δις. ευρώ, αφορώντας πακέτα σε μετοχές του MSCI Greece, ενώ ταυτόχρονα υπήρξαν μεγάλες ρευστοποιήσεις εκτός δείκτη της Morgan Stanley, καθώς οι ξένοι που διακρατούσαν θέσεις εκεί δεν είχαν βρει αγοραστές για προσυμφωνημένες συναλλαγές με αποτέλεσμα να πωλούν in market και ανοιχτά. Εκτιμάται, ότι επειδή δεν ολοκληρώθηκαν πολλές από τις πωλήσεις χθες, οι μικρές διακυμάνσεις του Χ.Α. συνδέονται με το γεγονός ότι σήμερα και τις επόμενες, αλλά λίγες μέρες οι ξένοι που δεν τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές θα θελήσουν να βγουν, είτε πουλώντας μέσω πακέτων, είτε απευθείας στην αγορά.

 

Αυτό και μόνο όμως, σύμφωνα με έμπειρους χρηματιστές, δείχνει κινητικότητα και εναλλαγή παικτών. Ταυτόχρονα, φέρνει το Χ.Α. στον… αφρό του ενδιαφέροντος, που σε συνδυασμό με την επικείμενη συμφωνία κυβέρνησης – τρόικα, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο μπορεί και να ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ φέτος, η επιστροφή στην ανάκαμψη και η οριστική επίλυση του ζητήματος που αφορά στη διαχείριση του Ελληνικού χρέους, οι εισροές κεφαλαίων αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ. \Μεγάλη αντίδραση έχει βγει στην MIG με κέρδη 27%, στην Motor Oil 22%, στην Τέρνα Ενεργειακή 19,29%, στην Ελλάκτωρ και στην Eurobank Properties πάνω από 11%. Ισχυρή αντίδραση, επίσης, βγαίνει στην Ιντραλότ με κέρδη κοντά στο 7%, Μυτιληναίος 6%, στα 5,84 ευρώ, από 5,51 ευρώ χθες, ΕΧΑΕ 5% και ΜΕΤΚΑ 4,5%.

 

Πωλητές έχουν βγει στις τράπεζες, που χθες όμως, ο κλάδος τους, κατέγραψε άνοδο κοντά στο 4%. Πάνω από 3% υποχωρούν ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha, ενώ πιέσεις βγαίνουν και σήμερα στον Τιτάνα, με πτώση άνω του 4%.

 

"Εξαιρετικές οι προοπτικές για το Χ.Α, μετά την μετάταξη στις αναδυόμενες αγορές"

Η Ελλάδα έχασε και επίσημα σήμερα το στάτους της αναπτυγμένης αγοράς, με τις ελληνικές μετοχές που μεταφέρονται από σήμερα στο δείκτη MSCI Emerging Markets.  

Η κίνηση αυτή ήρθε όταν η MSCI δήλωσε τον Ιούνιο ότι ο ελληνικός δείκτης δεν πληρεί κριτήρια όπως οι μηχανισμοί  δανεισμού τίτλων και το short selling και προκάλεσε φόβους ότι μια τέτοια υποβάθμιση θα μπορούσε να οδηγήσει μακριά τους επενδυτές από τη χώρα. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι προοπτικές για τις ελληνικές μετοχές είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά θετικές. Όταν η Ελλάδα ήταν μέρος του δείκτη των αναπτυγμένων αγορών, ουσιαστικά ήταν εκτός του ραντάρ των επενδυτών, καθώς αποτελούσε ένα πολύ μικρό κομμάτι του συνόλου. Τώρα σίγουρα θα προσελκύσει σημαντικά μεγαλύτερη προσοχή, καθώς αποτελεί ένα μεγαλύτερο κομμάτι ενός μικρότερου συνόλου, όπως τονίζει ο Μάθιου Μπίζλεϊ,  επικεφαλής παγκόσμιων μετοχών της Henderson Global Investors, στο CNBC. Η στάθμιση της Ελλάδας πριν ήταν της τάξης του 0,02% και τώρα ξεπερνά το 0,4%.  Επιπλέον, για τους διαχειριστές των αναδυόμενων αγορών, δεδομένων των προβλημάτων προϋπολογισμού-ελλείμματος σε πολλές χώρες,  η Ελλάδα τουλάχιστον παρουσιάζει ένα διαφορετικό σύνολο των προκλήσεων, όπως προσθέτει.

 

Οι ελληνικές μετοχές έχουν χτυπηθεί έντονα από την κρίση χρέους της ζώνης του ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ σημείωσε βουτιά της τάξης του 51,8% το 2011 και παρόλο που ανέκαμψε το 2012, οι εισροές ξένων επενδύσεων παρέμειναν αρνητικες. Το 2013 - με τις θετικές εισροές - ο ελληνικός δείκτης κερδίζει 31,9% μέχρι σήμερα. Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την επιστροφή των καθαρών εισροών κεφαλαίων από τους ξένους επενδυτές, οι οποίες άγγιζαν το 1,9 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

 

Η μετάβαση στο δείκτη των αναδυόμενων αγορών έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και αυτό είναι εμφανές από την αύξηση των επισκέψεων στην Ελλάδα από διάφορα funds, όπως σημειώνει ο Σωκράτης Λαζαρίδης, Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια. Η Ελλάδα διανύει τον έκτο χρόνο της ύφεσης και επιβαρύνεται με 240 δισ. ευρώ σε δάνεια από την Τρόικα. Η ανεργία στην Ελλάδα έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ωστόσο σε ότι αφορά άλλα οικονομικά στοιχεία, έχει σημειώσει βελτίωση και η έξοδος από το ευρώ είναι πλέον «αδιανόητη», όπως τονίζει ο Μάικλ Χάρις στρατηγικός αναλυτής της BofA Merrill Lynch. Οι βελτιώσεις αυτές έχουν ενσωματωθεί στο πρόσφατο ράλι στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Η μετάταξη της Ελλάδας στις αναδυόμενες αγορές  έκανε τους επενδυτές να επιστρέψουν και να ξανακοιτάξουν την Ελλάδα. Ωστόσο, καθώς η αγορά της είναι μικρή, δεν θα το έκαναν εάν πραγματικά δεν πίστευαν πως τα χειρότερα έχουν πλεόν περάσει για την Ελλάδα, όπως καταλήγει ο αναλυτής.

 

Credit Suisse

Η Credit Suisse καλωσορίζει την Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές, αλλά εκτιμά ότι στην πραγματικότητα δεν ανήκει στην κατηγορία αυτή, όπως αναφέρει στην ανάλυσή της “Global Emerging Markets Equity Strategy”. Η Ελλάδα εγκατέλειψε τις αναδυόμενες αγορές στις 31 Μαΐου 2004 - αναφέρεται στην ανάλυση - και τη στιγμή εκείνη το βάρος της στον δείκτη ανεπτυγμένων αγορών MSCI ήταν 4,7%, ενώ αποτελούσε την ένατη μεγαλύτερη χώρα. Σήμερα, επιστρέφει στο δείκτη με βάρος 0,4% και είναι η 17η χώρα (μόνο το Περού, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Αίγυπτος έχουν μικρότερο βάρος).

Τελευταία τροποποίηση στις 16:28 - 27 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.