ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Κλείσιμο στα υψηλότερα επίπεδα της χρονιάς

18:31 - 02 Δεκ 2013 | Χρηματιστήριο
Χ.Α.: Κλείσιμο στα υψηλότερα επίπεδα της χρονιάς
Αγορές Ελληνικών μετοχών προτείνει η HSBC και χρεοκοπία η BNP Paribas.

Κλείσιμο στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα και βεβαίως σε νέα υψηλά έτους για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. και μάλιστα με συναλλαγές κοντά στα 160 εκατ. ευρώ. Η αναβάθμιση από την Moody’s, έστω και οριακά και βεβαίως, το γεγονός ότι το Χ.Α. μπήκε στα μόνιτορς των αναλυτών ξένων οίκων, μετά την υποβάθμισή του σε αναδυόμενη αγορά της Morgan Stanley, προκαλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η HSBC για παράδειγμα, βρίσκει επενδυτικές ευκαιρίες στο Ελληνικό χρηματιστήριο. Ο ίδιος οίκος πριν από μερικούς μήνες θεωρούσε την Ελλάδα ως μια από τις ασφαλέστερες επενδύσεις σε αναδυόμενη αγορά, λόγω του σταθερού νομίσματος. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι δεν υπάρχουν παραφωνίες, που ενδεχομένως να χαλάσουν το κλίμα στις επόμενες συνεδριάσεις. Τόσο η FT, όσο και η BNP Paribas επαναφέρουν τα σενάρια χρεοκοπίας της χώρας μας. Μάλιστα, οι FT θεωρούν ότι αυτό θα γίνει στα επόμενα χρόνια, αφού το χρέος το 2020 θα εξακολουθεί να βρίσκεται στα επίπεδα του 160% του ΑΕΠ.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι τα εταιρικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εισηγμένες έπιασαν πάτο στις προηγούμενες εταιρικές περιόδους και πως έστω και με αργά βήματα περνούν σε κερδοφορία. Κερδοφορία, η οποία όμως, ψαλιδίζεται από την φορολογία  ψαλιδίζεται κατά 26%.

 

ΗSBC

Η HSBC, κόντρα στο κλίμα εξακολουθεί να βλέπει τις Ελληνικές μετοχές. Μάλιστα, κατά το παρελθόν, ο ίδιος οίκος θεωρούσε ότι η Ελληνική αγορά είναι μία από τις πιο ασφαλείς αναδυόμενες αγορές διεθνώς, λόγω του σταθερού νομίσματος.       Πρώτη επιλογή είναι το Folli Follie, για το οποίο δίνει τιμή – στόχο τα 32,50 ευρώ (overweight), χάρη στην ταχεία ανάπτυξη στην Κίνα στον κλάδο των κοσμημάτων που υποκαθιστά την πτώση της ζήτησης στην ΕΕ και την ύφεση στην Ελλάδα. Χαρακτηρίζει τον ισολογισμό ισχυρό, προοπτική ανόδου κερδοφορίας και σταθερά περιθώρια κέρδους, εκτιμώντας ότι διαπραγματεύεται με P/E 11,8 για τα κέρδη του 2014.

Δεύτερη επιλογή αποτελεί το Jumbo με τιμή – στόχο τα 14,50 ευρώ, καθώς αναπτύχθηκε από πλευράς Ebitda, ακόμα και στην περίοδο της ύφεσης, με επιτυχημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και ανάπτυξη κατά 20% εκτός Ελλάδας.

 

Η HSBC θεωρεί ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει, γι' αυτό και πιστεύει ότι το Jumbo θα ευνοηθεί.

Ο ΟΠΑΠ με τιμή – στόχο τα 10,30 ευρώ παρουσιάζει όμως σοβαρές προοπτικές ανάκαμψης, καθώς θα επεκταθεί σε νέα παιχνίδια – VLT'S – επισημαίνονται όμως και τα ρίσκα στην εκτέλεση του νέου προγράμματος. Η σύσταση είναι ουδέτερη.

 

Ταμπλό

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν από τον 25άρη, η MIG που σημείωσε και τα περισσότερα κέρδη, σχεδόν κατά 9%, στα 0,4610 ευρώ, η ΕΧΑΕ 8,70%, στα 8,75 ευρώ, κλείνοντας σε νέα υψηλά έτους. Κέρδη για τα ΣΩΛΚ και τις άλλες μετοχές του ομίλου Βιοχάλκο, πολύ κοντά στα υψηλά της βρέθηκε η Ελλάκτωρ, στα 3,36 ευρώ (με υψηλό τα 3,40), λόγω της επανέναρξης των μεγάλων οδικών έργων. Κίνηση προς τα 2 ευρώ για την Ιντραλότ, μετά την πτώση της περασμένης εβδομάδας, που βρέθηκε κάτω από το 1,80, στα 3,58 ευρώ ενισχύθηκε η ΓΕΚ/Τέρνα, προς τα 9 ευρώ κινήθηκε η Motor Oil, με τους αναλυτές να μένουν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα του 9μήνου, στα 11,30 ευρώ, μία ανάσα από τα υψηλά της δηλαδή, έκλεισε η ΔΕΗκέρδη 4,33% για τον Μυτιληναίο, 3,45% για την ΜΕΤΚΑ, που έκλεισε στα 12,60 ευρώ, με υψηλό τα 14 ευρώ. Στα προηγούμενα υψηλά του βρέθηκε ο ΟΠΑΠ, στα 10 ευρώ και πάνω από 3% ενισχύθηκε ο ΟΤΕ, στα 9,47 ευρώ. Από τις τράπεζες του 25άρη, υποτονική ήταν η άνοδος για την Πειραιώς 1,85%, στο 1,65 ευρώ, ενώ στα ίδια έμειναν Alpha στα 0,66 ευρώ και Εθνική στα 4,58 ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.