ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Διόρθωση από τα υψηλά 2,5 ετών

18:50 - 03 Δεκ 2013 | Χρηματιστήριο
Χ.Α.: Διόρθωση από τα υψηλά 2,5 ετών
Ο γενικός δείκτης, σύμφωνα με τους χρηματιστές, «χωνεύει» τα τρέχοντα επίπεδα τιμών και η όποια ανοδική αντίδραση θα έχει αντίσταση στα επίπεδα των 1.270 – 1.280 μονάδων, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν καταλύτες και δυναμική για να συντηρήσουν μία ακόμα ανοδική κίνηση.

Αισιοδοξία παρά τη διόρθωση στην αγορά, καθώς παρατηρείται μετακύλιση θέσεων από άλλες αναδυόμενες αγορές στο Χ.Α., που αν και αναδυόμενη αγορά, έχει σταθερό νόμισμα. Ο γενικός δείκτης, σύμφωνα με τους χρηματιστές, «χωνεύει» τα τρέχοντα επίπεδα τιμών και η όποια ανοδική αντίδραση θα έχει αντίσταση στα επίπεδα των 1.270 – 1.280 μονάδων, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν καταλύτες και δυναμική για να συντηρήσουν μία ακόμα ανοδική κίνηση.

 

Το Χ.Α., όσο βρίσκεται στις αναδυόμενες αγορές θα εξακολουθήσει να αποτελεί focus από τους ξένους, πλην όμως, θα πρέπει να υπάρξει και η «δικαιολογία» εκείνη, της ροής νέων κεφαλαίων. Δεδομένου ότι η στάθμιση της αγοράς μας στους δείκτες της Morgan Stanley κινείται κάτω του 10%, τα κεφάλαια που προορίζονται δεν είναι, ασύδοτα, σχολιάζουν χρηματιστές. Περιμένουν να δουν ταυτόχρονα κινητικότητα στο επίπεδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, πολιτική σταθερότητα, πρωτογενές πλεόνασμα, συμφωνία με την τρόικα και επιτέλους μέτρα που θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο. Αντ’ αυτού τις τελευταίες μέρες ξένα μέσα ενημέρωσης ανασύρουν από τα συρτάρια τα μαύρα σενάρια του Grexit και πως το χρέος δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο, ακόμα κι αν δοθεί επιμήκυνση για τα επόμενα 50 χρόνια. Η Fitch άφησε αμετάβλητη χθες την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και η Nomura μειώνει την τιμή στόχο για τις Ελληνικές τράπεζες, με εξαίρεση την Πειραιώς, έως και 50%.

 

Οι χρηματιστές συστήνουν επενδυτική στρατηγική ανάλογα με το που πηγαίνει το κύμα, ενώ έχει παρατηρηθεί πως στις πτωτικές συνεδριάσεις, οι συναλλαγές παγώνουν. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά βρίσκεται μπροστά σε εξελίξεις και όλες συνδέονται με το αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους δανειστές, ή αν θα θεσμοθετεί αγνοώντας τους, έχοντας την ‘αβάντα’ του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει για φέτος το 1 δις. ευρώ.

 

Tαμπλό

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.220,98 μονάδες με απώλειες 0,59% ενώ πέτυχε ενδοσυνεδριακά νέα υψηλά στις 1.232 μονάδες. Επίπεδα που και πάλι αποτελούν υψηλά 2,5 ετών. Πιέσεις 6,06% στην Alpha Bank – μια ημέρα πριν ξεκινήσουν οι εντολές για την εξάσκηση των warrants. Απώλειες 3,93% για την Εθνική στα 4,40 ευρώ ενώ και 3,64% για την Πειραιώς στο 1,59 ευρώ. Στήριξη από τα Folli - Folli που κέρδισαν 5,30% φθάνοντας τα 24,85 ευρώ. Κερδη 1,37% για την Jumbo στα 11,8 ευρώ. Στα 11,15 ευρώ η ΔΕΗ, κέρδη 1,06% για τον ΟΤΕ στα 9,57. Απώλειες 0,79% για την Μετκα στα 12,50 ευρώ – μετοχή στην οποία οι πωλητές περιορίζονται.  Κέρδη 2,5% για τον ΟΠΑΠ που άγγιξε νέα υψηλά, αλλά έκλεισε χαμηλότερα στα 10,25 ευρώ. Στα 6,27 ευρώ ο Μυτιληναίος και 3,28 η Ελλάκτωρ, με απώλειες που διευρύνθηκαν στο κλείσιμο, φτάνοντας στα 3,28 ευρώ.

Με άνοδο 11% η Αιολική Επενδύσεων, η οποία ανακοίνωσε την αναστολή της διαδικασίας της διασυνοριακής συγχώνευσης με την γαλλική Global Investment Services S.A και την επανεξέταση της προοπτικής συγχώνευσης των δυο εταιρειών σε μεταγενέστερο χρόνο με νεώτερη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Πακέτο 150 χιλιάδων τεμαχίων για την MLS Πληροφορική με τη τιμή να διαμορφώνεται στα 3,38 ευρώ. Πακέτο 50 χιλ. τεμαχίων για την Τιτάν στα 22,24 ευρώ. Πακέτα 284 χιλ. τεμαχίων στον ΟΠΑΠ, 45 χιλιάδων στη Folli, 175 χιλ. στην ΕΧΑΕ και 60 χιλ. στον ΟΤΕ.

 

CNBC

Για επενδυτές έτοιμους να σπεύσουν προς τις ελληνικές μετοχές, κάνει λόγο ο το CNBC, μετά και την μετάταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών.

 

Όπως σημειώνεται, η Ελλάδα είναι η πρώτη αγορά μετοχών που υποβαθμίστηκε από αναπτυγμένη σε αναδυόμενη, αλλά η εξέλιξη αυτή δημιουργεί αρκετά παράδοξα εν μέσω κρίσης. Θεωρητικά, η απόφαση αυτή θα προκαλούσε πιο αρνητικό κλίμα, αναφέρεται και προστίθεται πως, ωστόσο, η υποβάθμιση ενδεχομένως να εκτινάξει τις δραστηριότητες, να βοηθήσει την αύξηση των τιμών των μετοχών και τα επίπεδα του γενικού δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

 

«Φαίνεται ότι ίσως υπάρχουν και πολιτικοί λόγοι πίσω από την υποβάθμιση πέρα από συνήθεις χρηματοπιστωτικούς παράγοντες, όπως η κοινωνική αναταραχή, η πολιτική αστάθεια, η υφέρπουσα εθνική χρεοκοπία, ή ακόμη και η συνεχής παρουσία του κινδύνου εξόδου από το ευρώ. Ακόμη κι έτσι, μετά την υποβάθμιση οι διακυμάνσεις έχουν αμβλυνθεί και το χρηματιστήριο διατηρείται στο τρέχον επίπεδο», όπως επισημαίνει το CNBC.

 

Πριν την υποβάθμιση, η Ελλάδα δεν ήταν ακριβώς ένα πεδίο υψηλής ανάπτυξης, ούτε η τυπική αναδυόμενη αγορά και συνεπώς δεν βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Ωστόσο, το γενικό κλίμα για τη χώρα έχει βελτιωθεί. Η κυβέρνηση έχει προβλέψει πρωτογενές πλεόνασμα, η χώρα είναι έτοιμη να εξέλθει της εξαετούς ύφεσης και είναι πιθανό το χρέος της να αναδιαρθρωθεί κατά το επόμενο έτος, ακόμη και αν η πραγματική της οικονομία χρειαστεί περισσότερο καιρό για να ανακάμψει.

Υπό τα νέα δεδομένα η Αθήνα θα προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, επειδή οι αναδυόμενες αγορές συνιστούν ένα μικρότερο και πιο επικίνδυνο πεδίο επενδύσεων. Ταιριάζει καλύτερα σε μια κατηγορία επενδυτών, που εξειδικεύονται σε προβληματικές οικονομίες και πολιτική αβεβαιότητα.

 

Ακόμη κι αν οι ελληνικές μετοχές δεν φαίνονται φθηνές, ίσως αποτελέσουν μία από τις πιο συνετές επιλογές. Άλλωστε, οι εταιρείες που κατάφεραν να επιβιώσουν της οικονομικής συρρίκνωσης του 25% τα τελευταία τέσσερα έτη, είναι ελκυστικές στους επενδυτές.

Όπως καταλήγει, το πιο καταπληκτικό παράδοξο είναι ότι η υποβάθμιση θα προσελκύσει γρήγορα ξένα κεφάλαια, τα οποία στην πραγματικότητα ίσως να βοηθήσουν μία εκκολαπτόμενη τοπική ανάκαμψη να επιτύχει ανάπτυξη πέραν του χρηματιστηρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.