ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Στροφή σε επιλεγμένες μετοχές, παρά τις απώλειες

18:28 - 12 Δεκ 2013 | Χρηματιστήριο
X.A.: Στροφή σε επιλεγμένες μετοχές, παρά τις απώλειες
Πλαγιοκαθοδική κίνηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, αφού οι προσπάθειες επανακατάκτησης των 1.200 μονάδων έχουν στεφθεί από αποτυχία.

 Η αγορά «κορύφωσε», όπως σχολιάζουν οι χρηματιστές, στις 1.228 μονάδες και πλέον, η όποια υποχώρηση δεν έχει δώσει σοβαρά περιθώρια επανατοποθετήσεων, που σημαίνει ότι το Χ.Α. και το ταμπλό στο σύνολό τους κινούνται με τον αέρα της υποβάθμισης σε αναδυόμενη αγορά από την Morgan Stanley. Η διαφαινόμενη επιβολή του φπόρου 15% στην υπεραξία των μετοχών και η διατηρήση βιβλίων εσόδων – εξόδων για όποιον κάνει πάνω από τρεις πράξεις στην αγορά το χρόνο, αν μη τι άλλο, αποτελεί μεγάλο αντικίνητρο για την ανάληψη περεταίρω ρίσκου, σχολιάζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες.

 

Υπάρχει δηλαδή περίπτωση, σχολιάζουν χρηματιστές, τα όποια οφέλη από την ανάκαμψη της οικονομίας να μην αποτυπωθούν στο Χρηματιστήριο εξαιτίας της βαριάς φορολογίας. Από την άλλη, τα σύννεφα για διενέργεια εκλογών στις 18 Μαϊου, μαζί με τις ευρωεκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν, έστω και οριακά πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτρέπουν από  το Χ.Α. ακόμα και τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί και συνάμα διστακτικοί, όσο βλέπουν το κλήμα στην αγορά να… στραβώνει, οι συναλλαγές να μειώνονται και οι ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις, την ανοχή της κοινωνίας και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα  να μεγαλώνουν.

 

Ωστόσο, οι χρηματιστηριακές εταιρείες διακρίνουν μια σειρά ευκαιρίες για μετοχές. Σύμφωνα με την Euroxx Χρηματιστηριακή, η δημιουργία ισχυρών ταμειακών ροών (> €150εκ. το χρόνο) καθιστά ελκυστική την τρέχουσα αποτίμηση του ομίλου Μυτιληναίου.  Προβλέπει, ταχύτατη μείωση του net debt – Μείωση του Καθαρού δανεισμού 30% το 2013. Επίσης, σημαντικό upside στον Τομέα της Μεταλλουργίας λόγω περιορισμού του κόστους, μείωση των τιμών Φυσικού αερίου και αναμενόμενης αύξησης των τιμών αλουμινίου. Επιπλέον, στον τομέα της ενέργειας μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων ο Όμιλος καθιερώνεται ως ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός.  Η ΜΕΤΚΑ έχει ισχυρό track record και απευθύνεται πλέον σε μια αγορά (MENA Region) που αντιστοιχεί στο 30% των ετήσιων επενδύσεων σε μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο σε παγκόσμιο επίπεδο (συνολικού ύψους €45δις). Τέλος κρίνει ως θετική εξέλιξη η στρατηγική συμμαχία με τη Fairfax.

 

Η συμφωνία Folli Follie – Durfry για τα ΚΑΕ  φαίνεται θετική για τον όμιλο, σημειώνει σε ανάλυσή της η Beta Χρηματισστηριακή, δεδομένου ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τον ισολογισμό, αναφέρει στο πρώτο σχόλιο της η Beta, έπειτα από το deal που ανακοίνωσε η Folli Follie με την Durfy.

 

Για το εννεάμηνο της τρέχουσας περιόδου ο όμιλος Folli Follie ανακοίνωσε καθαρή θέση χρέους 111 εκατ. ευρώ. Μετά από το deal με την Dufry ο όμιλος θα γυρίσει σε καθαρή θετική θέση ύψους 64 εκατ. ευρώ, σχολιάζει η Beta και προσθέτει ότι η εταιρεία μπορεί να καταγράψει επιπλέον εφάπαξ (one-off) κέρδη από την πώληση του 49% των ΚΑΕ ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Κομβικό σημείο για την Ιντραλότ, είναι κίνηση πάνω από τα 2 ευρώ. Υποτιμημένη, δεδομένου ότι έχει ξεκαθαρίσει η σχέση με τον ΟΠΑΠ και από το εξωτερικό έχει μόνο να λαμβάνει.

 

Βασισμένη στην επανεκκίνηση των οδικών έργων και στην αποτίμηση που παραμένει ελκυστική για την Ελλάκτωρ, η Alpha Finance δίνει νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για την μετοχή, στα 4,2 ευρώ από 2,7 ευρώ προηγουμένως, ενώ διατηρεί σύσταση "outperform".

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε την Πέμπτη με απώλειες 0,84%, στις 1.186,93 μονάδες. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 76,5 εκατ. ευρώ.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.