ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Προϋπόθεση αλλαγής της τάσης, αν αλλάξει ο φόρος υπεραξίας

14:11 - 16 Δεκ 2013 | Χρηματιστήριο
Χ.Α.: Προϋπόθεση αλλαγής της τάσης, αν αλλάξει ο φόρος υπεραξίας
Μετά το παράθυρο που άφησε ανοιχτό χθες ο υπουργός Οικονομικών.

Χλιαρή και χαμηλών τόνων η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., με τον γενικό δείκτη να κινείται στα επίπεδα των 1.150 μονάδων και με τις συναλλαγές σχετικά ενισχυμένες, προσεγγίζοντας τα 40 εκατ. ευρώ. Ούτε καν αντανακλαστική δεν είναι η σημερινή αντίδραση στην αγορά, αν και οι χρηματιστές αναμένουν να δουν αν θα υπάρξουν αλλαγές στον φόρο υπεραξίας και στα νέα χαράτσια στο Χ.Α. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας από τη Βουλή χθες, δήλωσε ανοιχτός σε τροποποιήσεις, μετά από παρέμβαση των χρηματιστών. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι, «στόχος είναι αυτές οι διατάξεις  να απηχούν τις αντίστοιχες που ισχύουν στην Ευρώπη». Δεδομένου, ότι σε καμία χώρα δεν ισχύει παράλληλα φόρος επί των συναλλαγών και φόρος υπεραξίας, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των προτεινόμενων νόμων αφού πραγματοποιήσουν τις προτάσεις τους  και το Χρηματιστήριο και η Κεφαλαιαγορά, όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Σπύρος Κυρίτσης.

 

Τα τεχνικά δεδομένα της αγοράς δεν άλλαξαν ιδιαίτερα παρά την προσπάθεια διαφυγής στο ξεκίνημα του μήνα. Ο Γενικός Δείκτης από τις 10 Οκτωβρίου διαπραγματεύεται σε ένα στενό εύρος διακύμανσης με αποτέλεσμα ο δείκτης αναφοράς της αγοράς να αρχίζει να συγκλίνει με τις χρονοσειρές των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών που ακόμα παραμένουν με αγοραστικά σήματα. Οι ταλαντωτές κινούνται σε ουδέτερες ζώνες ενώ οι τζίροι παρουσιάζουν σε εβδομαδιαία βάση φθίνουσα πορεία με σημείο καμπής την εβδομάδα της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI. Τα δεδομένα των τζίρων ενδέχεται να κινηθούν ακόμα χαμηλότερα καθώς η προεορταστική περίοδος δεν φημίζεται για τους ισχυρούς τζίρους. Πιθανότερο σενάριο για αυτή την εβδομάδα παραμένει η διατήρηση των τάσεων συσσώρευσης το γνωστό εύρος κίνησης των τελευταίων δύο μηνών με κάτω όριο την περιοχή των 1.080 – 1.100 μονάδων.

 

Το θετικό πρόσημο της αγοράς πάντως, κρατάει η Coca Cola, που ενισχύεται στα 19,50 ευρώ, ο Τιτάνας στα 19,70 και ο ΟΤΕ στα 9,33. Στα υπόλοιπα χαρτιά του 25άρη, οι διακυμάνσεις είναι οριακές, με τη ΔEH και την Jumbo στο «κόκκινο», αλλά με ελεγχόμενες απώλειες.

 

Σ.Κ.Χ.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:02 - 16 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.