ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Εορταστική αντίδραση...

13:20 - 27 Δεκ 2013 | Χρηματιστήριο
X.A.: Εορταστική αντίδραση...
Οι ξένοι οίκοι συστήνουν Ελλάδα για το 2014.

Ράλι ανόδου 4,78%, την Παρασκευή, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε εντυπωσιακές συναλλαγές, ενόψει του κλεισίματος της χρονιάς, και προκειμένου να αποφύγουν τον φόρο υπεραξίας 15% που θα φέρει το 2014.  

 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.165,24 μονάδες, ενώ σύμφωνα με αναλυτές, το σημείο των 1.160 μονάδων θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο τεχνικά για τη διατήρηση της ανοδικής τάσης.

 

Εντυπωσιακή ενίσχυση του τζίρου, ο οποίος ανήλθε στα 109,7 εκατομμύρια ευρώ. Πάνω από 8% τα κέρδη για ΔΕΗ, Alpha Bank, ΓΕΚ-Τέρνα.

 

Μέρος της ανόδου που σημειώθηκε την Παρασκευή, στην Αθήνα, αποδίδεται και στο "κραχ" που σημειώνει το γειτονικό χρηματιστήριο της Τουρκίας, με τους επενδυτές να τρέπονται σε φυγή από την αναδυόμενη αγορά της Κωνσταντινούπολης και να τοποθετούν μέρος των κεφαλαίων τους στην άλλη αναδυόμενη αγορά,αυτή του Χ.Α, η οποία το τελευταίο διάστημα μάλιστα έχει δεχθεί έντονες πιέσεις με αποτέλεσμα, από το υψηλό σχεδόν 29 μηνών και τις 1.228 μονάδες, να υποχωρεί πριν μερικές ημέρες κάτω και από τις 1.100 μονάδες.

 

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 4,85%, ο δείκτης FTSE Large Cap σημείωσε άνοδο 4,76% και ο FTSE Mid Cap κατέγραψε κέρδη 4,55%.

 

Οι τραπεζικές μετοχές είχαν μία πολύ καλή ημέρα με τα κέρδη της Εθνικής να διαμορφώνονται στο +2,54%, την Alpha Bank να κλείνει με ισχυρή άνοδο +8,81%, την Πειραιώς να καταγράφει κέρδη 4,20%, ενώ στο +6,04% έκλεισε η Eurobank.

 

Ισχυρή ανοδική αντίδραση σημειώθηκε και στα υπόλοιπα blue chips του δείκτη FTSE Large Cap, με μόλις μία μετοχέή να κλείνει σε αρνητικό έδαφος, η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία υποχώρησε 2,51%. Τη μεγαλύτερη άνοδο, από την άλλη πλευρά, κατέγραψαν οι ΔΕΗ +8,48%, MIG +7,20%, Frigoglass
+7,007%, ΕΧΑΕ +6,90%, Ελλάκτωρ +6,89%, ΟΤΕ +6,33%, Jumbo +6,25%, ΟΠΑΠ +6,18%, Μυτιληναίος +5,89%, Σωλ. Κορίνθου +5,71% και Folli Follie +5,33%.

x.a271213

Ξένοι, προοπτικές για το ‘14

Από τον περασμένο Μάιο, που γνωστοποιήθηκε η απόφαση της Morgan Stanley για υποβάθμιση της χρηματιστηριακής αγοράς σε αναδυόμενη, έπειτα από έντεκα χρόνια παραμονής στα ώριμα χρηματιστήρια, μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου, σε 10 μετοχές τοποθετήθηκαν συνολικά 1,664 δισ. ευρώ από hedge funds.

 

Γι’ αυτό και παρατηρείται μέχρι και σήμερα το φαινόμενο το 90% των καθημερινών ημερησίων συναλλαγών να διοχετεύεται σε συγκεκριμένα «χαρτιά», ενώ για τις υπόλοιπες 231 μετοχές επικρατεί –τουλάχιστον– αδιαφορία από επενδυτικής πλευράς. Αρκεί να αναφερθεί ότι μία στις πέντε εισηγμένες δεν διαπραγματεύεται. Σε απόλυτα νούμερα, μόνο 160 κάνουν συναλλαγές, ενώ οι υπόλοιπες μπορεί να κάνουν μία ή δύο πράξεις στη συνεδρίαση. Όσες είναι στην επιτήρηση διαπραγματεύονται σε 4 δίλεπτα την ημέρα. Η εκτόξευση των ημερησίων συναλλαγών διαχέεται στις 10 πρώτες μετοχές που με μέση κεφαλαιοποίηση άνω του 1,2 δισ. ευρώ αποτελούν από μόνες τους ένα «δικό τους» χρηματιστήριο.

 

Οι ξένοι τοποθετούν τα κεφάλαιά τους στις εταιρείες που χαρακτηρίζονται για το «ευρωπαϊκό ρίσκο», δηλαδή μπορούν ανά πάσα στιγμή να αντλήσουν κεφάλαια στο εξωτερικό, όπως είναι οι περιπτώσεις της Coca-Cola HBC, του Τιτάνα, ακόμη και της μη εισηγμένης ΦΑΓΕ. Σε αντίθεση με τις εγχώριες εισηγμένες που προσδοκούν οφέλη μόνο από την εξοικονόμηση κόστους ή και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τους δανεισμού.

Συνεπώς, το υποβαθμισμένο χρηματιστήριο αφενός εισπράττει τα οφέλη από την εισροή ξένων κεφαλαίων, αφετέρου, όμως, έχει προκληθεί μία βαθιά ρωγμή στην εικόνα του. Κι αυτό γιατί απεικονίζει μία αγορά λίγων εταιρειών που διαπραγματεύονται και πολλών που ούτε εμπορευσιμότητα και διασπορά διαθέτουν για να καταστούν ελκυστικές, ενώ θα χρειασθούν αρκετά εξάμηνα για να ξεφύγουν από το σπιράλ της οικονομικής ασφυξίας που θα οδηγήσει πολλές από αυτές στη χρεοκοπία.

Οι ξένοι για Ελλάδα

Σε έκθεσή της η HSBC για το Χ.Α. αναφέρει πως, η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι πλησιάζει σε ένα σημείο ανάκαμψης, μετά τη μεγάλη ύφεση, είναι η φάση του κύκλου που όταν η χρηματοοικονομική κρίση τελειώνει, η πορεία, κατά κόρον, πηγαίνει καλά. Η ελληνική οικονομία μπορεί να αποβλήθηκε από την κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, αλλά η κατάταξή της στις αναδυόμενες είναι θετική από πλευράς ρευστότητας για το χρηματιστήριό της. «Εμείς», όπως λέει η HSBC, «συνεχίζουμε να αμφιβάλουμε ότι οι ελληνικές μετοχές είναι ακριβές». Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στη ΔΕΗ για την οποία παραμένει η τιμή στόχος στα 15 ευρώ.

 

Η Goldman Sachs αναφέρει για τα Ελληνικά ομόλογα ότι «η αγορά έχει ήδη υιοθετήσει μια πολύ θετική άποψη» και σημειώνει πως, πλέον, τηρεί επιφυλακτική στάση εωσότου τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης δώσουν ισχυρότερες ενδείξεις για το ότι η πρόσθετη στήριξη προς την Ελλάδα είναι καθ΄ οδόν».

 

Η BNP Paribas εμφανίζεται αισιόδοξη πως στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα, που ξεκινά με ενισχυμένη τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, λόγω της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα θα επιτύχει συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014-2016, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα «κλειδώσει» και συμφωνία για τη μείωση του χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup, το 2014 θα είναι χρονιά αντιστροφής ζημιογόνων αποτελεσμάτων και σημαντικής αύξησης κερδών για πολλές μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και οι τράπεζες. Προβλέπει, συγκεκριμένα, πως ο ρυθμός μείωσης των κερδών θα περιοριστεί σε μόλις 3% για το 2013, ενώ το 2014 θα ακολουθήσει σημαντική αύξηση, της τάξης του 31%, με τα κέρδη των επιχειρήσεων που παρακολουθεί να διαμορφώνονται σε 1,186 δισ. ευρώ, από 900 εκατ. ευρώ φέτος. Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει στην ουσία και τον τερματισμό της εξαετούς συρρίκνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων, που, από την κορύφωση της κερδοφορίας των 7,6 δισ. ευρώ το 2007, κατέληξαν σε ζημίες 2,3 δισ. ευρώ το 2012 για τις 29 εισηγμένες που παρακολουθεί η Citi, περιλαμβανομένων των τραπεζών.

 

Η UBS, προβλέπει πως η αγορά γυρίζει σε bull market, με προοπτικές μακροχρόνιας ανόδου, δίνοντας, μάλιστα, τιμή-στόχο τα επίπεδα των 1.200-1.300 μονάδων μέσα στο 2014 για τον δείκτη FTSE Χ.Α. / Δείκτης Αγοράς (FTSEA), που αντιστοιχούν γύρω στις 1.500 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:20 - 27 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.