ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Kαι νέος μεγάλος παίκτης στο Χ.Α. - Η Oddo AM με assets 14 δισ. ευρώ

01:01 - 10 Ιαν 2014 | Χρηματιστήριο
Kαι νέος μεγάλος παίκτης στο Χ.Α. - Η Oddo AM με assets 14 δισ. ευρώ
Τι σηματοδοτούν τα deals σε Forthnet, ΓΕΚ/Τέρνα, Mυτιληναίο και οι επαφές της Eurobank με εισηγμένες να μπουν στην αύξηση κεφαλαίου.

Καλά ενημερωμένες πηγές του «R» αναφέρουν ότι χθες και σήμερα πραγματοποιείται roadshow μίας από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες της Γαλλίας, της Oddo AM στη Λυών. Το παρόν δίνουν εκεί όλες οι μεγάλες ετιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ευρώπη με συμμετοχή από Ελλάδα του Μυτιληναίου, της Ιντραλότ, του ΟΠΑΠ και του Σαράντη. Η Oddo AM διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 14 δισ. ευρώ και έχει μεγάλη εμπειρία στις αναδυόμενες αγορές, αφού έχει παρουσία στη Σιγκαπούρη. Που σημαίνει ότι οι ξένοι θεσμικοί και διαχειριστές, εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για το Χ.Α., ενώ είναι αυτοί που «κρύβονται» πίσω από τη μεγάλη αντίδραση της αγοράς το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με την αγορά, οι ξένοι αγοράζουν αναδυόμενη αγορά, όπως η Ελληνική, χωρίς το ρίσκο που έχει ένα emerging market, εξαιτίας της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ.

 

Ενισχυντικά στην καλή απόδοση της αγοράς μας λειτουργεί η προεδρία της Ευρωπαίκής Ένωσης, δίδοντας την αίσθηση στους ξένους ότι για το επόμενο διάστημα η χώρα δεν «κινδυνεύει», κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει, μετά την επιτυχή έκδοση ομολόγων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Η υποχώρηση του spread στα προ μνημονίου επίπεδα (κποντά στις 581 μ.β. χθες το πρωί) αποτελεί του λόγου το αληθές, υποστηρίζουν Έλληνες διαχειριστές στο Λονδίνο, που, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι το Χ.Α. έχει «φουσκώσει», χωρίς να αποκλείουν διόρθωση πριν την κίνηση προς τις 1.450 μονάδες.

 

Πάντως, ανοίγει η όρεξη για deals στην αγορά. Το καλό κλίμα που διαμορφώνεται στο Χ.Α., καθώς μέσα στις πέντε πρώτες συνεδριάσεις της νέας χρονιάς έχουν επιτευχθεί κέρδη πάνω από 10%, όταν ολόκληρο το 2013 τα κέρδη στο Χ.Α. διαμορφώθηκαν σε 27%, δηλαδή τόσο σύντομα έχουν σημειωθεί κέρδη σχεδόν στο 1/3 των κερδών του περασμένου έτους, είναι φυσικό κι επόμενο η αγορά να ζητάει τους τρόπους εκείνους που θα συντηρήσουν ζωηρό το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Κι αν οι ξένοι ενδιαφέρονται για το play της ανάκαμψης της Ελλάδας και της εξόδου της χώρας στις αγορές, οι εισηγμένες θέλουν να εκμεταλλευτούν το καλό χρηματιστηριακό κλίμα και να ενισχύσουν το προφίλ τους και βεβαίως τη ρευστότητά τους. Δεν περνάει απαρατήρητη η ανακοίνωση συμμετοχής της Vodafon στη Forthnet σε ποσοστό 7% κατά τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, αλλά και την αύξηση συμμετοχής της York Capital στην ΓΕΚ/Τέρνα.

 

Συμμετοχή, η οποία ξεπερνάει το 5%. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η Fairfax έχει ανεβάσει τη συμμετοχή της στον Μυτιληναίο και συνεχίζει κατά τις πληροφορίες ακάθεκτη προς το 10% (ενώ θεωρείται ένα από τα φαβορί για την Eurobank, στην οποία, πάντα κατά τις πληροφορίες, έχουν βολιδοσκοπηθεί να μπουν και εισηγμένες εταιρείες στο Χ.Α. μέσω της αύξησης κεφαλαίου).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.