ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tα τεχνικά σενάρια για Χ.Α. και η... ουρά των καλών νέων

01:01 - 07 Φεβ 2014 | Χρηματιστήριο
Tα τεχνικά σενάρια για Χ.Α. και η... ουρά των καλών νέων
Μπορεί το μπαράζ των θετικών εξελίξεων γύρω από την χώρα μας να μυρίζει... εκλογές, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί αυτό ακριβώς που χρειάζεται το ελληνικό χρηματιστήριο για να επανέλθει στην ανοδική του τάση, η οποία το είχε ξεχωρίσει στις αρχές τις χρονιάς, καθώς σημείωνε τις υψηλότερες επιδόσεις διεθνώς.

Έτσι, μέσα σε μόλις έξι συνεδριάσεις, το Χ.Α κατάφερε να επιστρέψει περίπου εκεί που ήταν λίγο πριν ξεκινήσει η διόρθωση στις 10 Ιανουαρίου.  

 

Αφού λοιπόν μηδένισε το κοντέρ στα τέλη του Ιανουαρίου, φτάνοντας μάλιστα να σημειώνει απώλειες από τις αρχές της χρονιάς, όταν στις 10 Ιανουαρίου και στα υψηλά 30 μηνών σημείωνε κέρδη της τάξης του 11,5% από τις αρχές του έτους - από την περασμένη Παρασκευή όπου ξεκίνησε το ανοδικό ξέσπασμα, έχει καταγράψει άνοδο σχεδόν 11%. Τα καλά νέα ξεκίνησαν από το πρωτογενές πλεόνασμα, όπου οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης πλέον το τοποθετούν ακόμη και στο 1,5 δισ. ευρώ – αν και μένει να επιβεβαιωθεί από την Eurostat τον Απρίλιο, και συνεχίστηκαν με το νέο πακέτο βοήθειας που φαίνεται να ετοιμάζει η ΕΕ για την Ελλάδα, με επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων και μείωση του επιτοκίου. Χθες, άλλη μία θετική είδηση χτύπησε την πόρτα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλωντας  στη λέσχη «Frankfurter Gesellschaft für Handel, Industrie und Wissenschaft» αποκάλυψε ότι η ύφεση το 2013 θα είναι τελικά πιο ήπια απ' ότι προβλεπόταν αρχικά.

 agora060214

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις το ΑΕΠ της χώρας θα παρουσιάσει μείωση κατά 4% τη χρονιά που πέρασε. Πλέον σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό οι εξελίξεις στο εξωτερικό αλλά και εσωτερικό μέτωπο της οικονομίας , όπως για παράδειγμα η αύξηση της τουριστικής κίνησης , οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό της ύφεσης τελικώς ήταν μικρότερο του 4%. Για το 2014 ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη βεβαιότητα του για την επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο, η τάση στην αγορά κρίνεται στις επόμενες συνεδριάσεις, αφού μετά την κατάρριψη των 1.250 μονάδων και κλείσιμο σε αυτή την περιοχή ανοίγει την όρεξη της αγοράς για ψηλότερα, με πρώτη στάση στις 1.280 μονάδες. Παρά το ενδοσυνεδριακό άδειασμα της Πέμπτης, το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, αλλά μόνο «πληροφορίες» για τη βιωσιμότητα του χρέους, το Χ.Α. αποτελεί ασφαλή επιλογή για τα ξένα funds. Οι αγορές που έχουν τις καλύτερες προοπτικές κερδών για τα επόμενα πέντε ή περισσότερα έτη, είναι η Αυστρία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ουγγαρία, η Ρωσία και η Τουρκία, αναφέρει ανάλυση της ελβετικής συμβουλευτικής εταιρείας Wellershoff & Partners.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Wellershoff οι χρηματιστηριακές αγορές που προσφέρουν σήμερα τον φθηνότερο δείκτη CAPE, και έτσι έχουν τις καλύτερες προοπτικές κερδών για τα επόμενα πέντε ή περισσότερα έτη, είναι η Αυστρία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ουγγαρία, η Ρωσία και η Τουρκία. Η Wellershoff αναφέρει επίσης και την αγορά του Περού, αλλά υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία για να υποστηρίξουν με βεβαιότητα αυτή την επιλογή. Εάν ο CAPE αποτελεί οδηγό, αυτές οι αγορές μπορεί να προσφέρουν τα επόμενα πέντε χρόνια, μέχρι και 70% κέρδη.

 

Πάντως, στην αγορά τίθεται ζήτημα stock picking, από  τη στιγμή που ο γενικός δείκτης πάτησε τις 1.250 μονάδες, δηλαδή περίπου 130 μονάδες πιο ψηλά σε σχέση με τα χαμηλά των 1.126 μονάδων που έγραψε η αγορά στις 29/1. Η αγορά βρίσκεται στο «συν»,  έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις, αξιοσημείωτα κέρδη δεν έχουν κατοχυρωθεί, η Ευρώπη, όπως συνέβη την περίοδο που ξέσπασε η κρίση, άργησε να λάβει μέτρα, οπότε το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην περίπτωση της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους, οπότε οι επενδυτές, όπως μεταφέρουν χρηματιστές,  βρίσκονται σε σταυροδρόμι. Από τη μία είναι η πλευρά εκείνων που βρίσκεται ήδη μέσα στην αγορά και από την άλλη, εκείνοι που πούλησαν από την κάθοδο του δείκτη από τις 1.300 μονάδες μέχρι τα χαμηλά των 1.115 μονάδων και θέλουν να ξαναμπούν.

agor060214

Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων σε πενήντα χρόνια από τριάντα σήμερα, η περεταίρω μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, πρόσθετη χρηματοδότηση της τάξης των 10 – 15 δις. Ευρώ, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί αν θα είναι νέο δάνειο, η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος πέραν πάσης προσδοκίας, αφού λέγεται ότι θα ξεπεράσει το 1,5 δις. Ευρώ, η βελτίωση στις λιανικές πωλήσεις και στις πωλήσεις αυτοκινήτων, η άνοδος άνω της βάσης του 50 του Ελληνικού PMI, αποτελούν ισχυρά στοιχεία ότι η Ελλάδα αρχίζει να συνέρχεται, προκαλώντας το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. Κι όχι μόνο αυτό. Η προσδοκία που υπάρχει είναι ότι εφόσον καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Ευρώπη για τη βιωσιμότητα του χρέους, είναι πιθανό να απομακρυνθεί ένας σοβαρός πολιτικός κίνδυνος, αυτός της διενέργειας πρόωρων εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που απομένει είναι να φανούν οι όροι που θα συνοδεύουν τη νέα συμφωνία. Όσο πιο ευνοϊκοί είναι αυτοί, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, τόσο το καλύτερο.

 

Αν υπάρχει ένα αγκάθι πάντως, αυτό είναι οι τράπεζες, η νέα ανακεφαλαιοποίησή τους, αλλά από τον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank και βεβαίως το πόρισμα της Blackrock, τα οποία έχουν πάει πίσω, λόγω της καθυστερημένης άφιξης της τρόικας. Επιπρόσθετα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς να χαθεί το καλό momentum που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο δίμηνο και το ενδιαφέρον των ξένων για συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου να ατονήσει.

 

Το καλό κλίμα που τείνει να δημιουργηθεί στην οικονομία αντανακλάται τόσο στην άνοδο των μετοχών, όσο και στα ομόλογα. Ο δεκαετής τίτλος προσεγγίζει το 70 και η απόδοσή του διαμορφώνεται κάτω από το 8% .

ago060214

Ανάλυση

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθο, πλέον κρίσιμη είναι η αντίσταση των 1.280 μονάδων. Τυχόν διάσπασή της, όπως αναφέρει ο αναλυτής, θα οδηγήσει τον δείκτη στα υψηλά του 2011. Αναλυτικότερα: « Tο υπό «σκέψη» σχέδιο επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων διάσωσης  προς την Ελλάδα από τα 30 στα 50 χρόνια με νέα μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και η αποστασιοποίηση της αγοράς σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον ήταν αρκετό για να οδηγήσουν το Γενικό Δείκτη όχι μόνο πάνω από τη ζώνη αντίστασης των 1.185 με 1.200 μονάδων, υπερπηδώντας έτσι και τον απλό κινητό μέσο των 50 ημερών ,αλλά και πάνω από το ανώτερο όριο Fibo της προηγούμενης καθόδου (1305 // 1115 ), στις 1230 μονάδες περίπου, αναιρώντας έτσι την ισχύ της.

 

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, εδώ διαγραμματικό ζητούμενο είναι η παραμονή του δείκτη σε επίπεδο κλεισιμάτων πάνω από τις 1.200 μονάδες και κυρίως πάνω από τις 1.225 μονάδες για να μπορέσουμε να προϊδεαζόμαστε για την επόμενη ανοδική υπέρβαση της βραχυχρόνιας αντίστασης των 1280 μονάδων βάζοντας ως στόχο τη κατάκτηση των 1305 μονάδων και την καταγραφή νέων υψηλών από τον Μάιο του 2011».

Ο κ. Μάνθος υποστηρίζει πως «επώδυνη αλλαγή στη βραχυχρόνια τάση από ανοδική σε καθοδική θα είχαμε με τη διάτρηση των 1.170 μονάδων, καθώς θα επανέφερε τριβές και νευρικότητα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 20:36 - 06 Φεβ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.