ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πολιτική αβεβαιότητα εχθρός της αγοράς- Τα συμπεράσματα μετά το χθεσινό sell off

00:01 - 16 Μαϊ 2014 | Χρηματιστήριο
Η πολιτική αβεβαιότητα εχθρός της αγοράς- Τα συμπεράσματα μετά το χθεσινό sell off
Μπορεί τα χειρότερα να αποφεύχθηκαν και το Grexit να απετράπη σύμφωνα με τους χθεσινούς Financial Times, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η αγορά έχει ξεπεράσει τις δικές της δυσκολίες.

Οι χρηματιστές αναφέρονται σε συνδυασμό παραγόντων που εξώθησαν τους ξένους επενδυτές, την Πέμπτη, να πατήσουν το κουμπί με τις εντολές πώλησης σε Ελληνικές μετοχές και ειδικά στις τράπεζες. Το κλίμα ήταν απογοητευτικό σε ξένους επενδυτικούς οίκους στο Λονδίνο, στους οποίους έχουν παρουσία Έλληνες διαχειριστές.

oikonomi150514

"Δώσαμε 8 δις. ευρώ για να μπούμε στις τράπεζες και ξαφνικά όλα κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα", αναφέρει Έλληνας διαχειριστής που εκπροσωπεί στην Ελλάδα σκανδιναβικά funds, αναφερόμενος στα διλήμματα που σε κάθε τόνο φέρνει ο έτερος πόλος του κυβερνητικού σχηματισμού στη χώρα μας, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, κ. Ε. Βενιζέλος.

 

Τo Bloomberg σχολιάζοντας τη στάση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ηγέτη της "Ελιάς", προειδοποιεί για τον εύθραυστο κυβερνητικό σχηματισμό. Όπως σημειώνει, ο ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης αυτή τη στιγμή, μπορεί να συμβάλλει στην κατάρρευση της κυβέρνησης "κλέβοντας" ψηφοφόρους από την Ελιά. Αναφερόμενο στις δηλώσεις Βενιζέλου για απόσυρση των βουλευτών του από τον κυβερνητικό σχηματισμό, εάν η Ελιά συγκεντρώσει ποσοστό κάτω από το 5,5%, το πρακτορείο τονίζει ότι μια τέτοια κίνηση θα αποθάρρυνε τους επενδυτές και κατά

συνέπεια θα έθετε εμπόδια στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

 

Hedge funds προχωρούν σε μεγάλες εντολές πώλησης, σορτάροντας την αγορά, καθώς ανησυχούν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κλονίσει τη συνοχή της κυβέρνησης, ενώ εγείρονται ερωτηματικά για το ποια θα είναι η οικονομική πολιτική, σε περίπτωση που η αντιπολίτευση αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

oikon150514

Η μεταβλητότητα έχει φθάσει στα ύψη και ήδη από αρκετούς ξένους θεσμικούς γίνονται αρνητικές αναφορές σχετικά με το δίλημμα που έθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος. Τα όσα έχει πει, δηλαδή ότι θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν δεν ψηφιστεί η Ελιά, θεωρούνται άκρως αρνητικά, εξ ου και η αποχή ή ακόμα και αθρόες ρευστοποιήσεις.

 

Την ίδια ώρα, οι ξένοι επενδυτές έπαθαν σοκ όταν πληροφορήθηκαν ότι πρόκειται να εφαρμοστεί φορολογία 20% σε όσους πούλησαν ομόλογα την περίοδο 2012- 2013, καταφερόμενοι εναντίον του οικονομικού επιτελείου που επιλέγει τέτοια επικοινωνιακή τακτική σε μία δύσκολη καμπή για τα ομόλογα, την αγορά και την οικονομία.

 

Τα κέρδη του 2014 στο Χ.Α. εξανεμίστηκαν, επιστρέφοντας ο δείκτης κάπου στον Δεκέμβριο του 2013, γράφοντας πλέον απώλειες 3,3%. Η αγορά των ομολόγων έδειξε ότι το επιτόκιο της δεκαετίας κινείται προς το 7%, όταν είχε φτάσει και κάτω από το 6% και η οικονομία δείχνει να αφήνει πίσω της την ύφεση, με τις τράπεζες θωρακισμένες με σημαντικά κεφάλαια, έτοιμες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και τις υγιείς επιχειρήσεις.

oiko150514

Ο κ. Β. Χαρατσής, διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή κάνει λόγο για συνδυασμό πραγμάτων που έριξαν την αγορά και μάλιστα με τόσο βίαιο τρόπο χθες. Επισημαίνει ότι σήμερα (σ.σ. χθες) "σε όλη την Ευρωπαϊκή περιφέρεια τα χρηματιστήρια βρέθηκαν στο κόκκινο, κάτι που πιθανώς συνδέεται με τις αποκαλύψεις περί Grexit και γενικότερα με το ότι η Γερμανία δεν το είχε σε τίποτα το να θέσει εκτός ευρώ μία χώρα και εν προκειμμένω την Ελλάδα".

 

Ο ίδιος εκτιμά ότι, "υπήρξε υπερπροσφορά μετοχών της Εθνικής στο πλαίσιο της κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου κι αυτό φάνηκε χθες που ξεκίνησε το Τ+3, με τη μετοχή να κάνει χαμηλά στα όρια των 2 ευρώ". Ο τρίτος λόγος κατά την άποψη του χρηματιστή είναι τα διάφορα γκάλοπ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημιουργώντας κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας μετά τις εκλογές.

 

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, οι ξένοι θεσμικοί που εδώ και 18 μήνες αγοράζουν Ελλάδα, να αναπροσαρμόσουν την στρατηγική τους απέναντι στη χώρα μας.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

oikono150514

Τελευταία τροποποίηση στις 21:34 - 15 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.