ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κ. Μποτόπουλος: "Το Χ.Α. παρακολουθεί τις συστάσεις μόνο της Morgan Stanley και του FTSE"

21:37 - 15 Σεπ 2014 | Χρηματιστήριο
Κ. Μποτόπουλος: "Το Χ.Α. παρακολουθεί τις συστάσεις μόνο της Morgan Stanley και του FTSE"
Οι εποπτικές αρχές υποβαθμίζουν την υποβάθμιση του Χ.Α. από την S&P. Τα στοιχήματα για την αξιολόγηση του οίκου FTSE.

Ο παραλογισμός των ξένων οίκων. Η S&P την περασμένη Παρασκευή βελτίωσε την αξιολόγησή της για τα Ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία «Β», αλλά υποβάθμισε το Χ.Α. στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών. Αυτός ήταν ο λόγος που κορυφαίοι παράγοντες της εγχώριας κεφαλαιαγοράς έσπευσαν με τη σειρά τους να... υποβαθμίσουν το θέμα που προέκυψε τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο, μετά το κλείσιμο.

 

aypova150914

 

Το ζήτημα της υποβάθμισης της χρηματιστηριακής αγοράς ετέθη στον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Κ. Μποτόπουλο από το "R", ο οποίος είπε ότι «ο εν λόγω Αμερικανικός οίκος δεν αποτελεί πυξίδα για τα διεθνή κεφάλαια που έχουν προορισμό την Ελλάδα. Τόσο το Χ.Α., όσο και οι άλλες αγορές αξιολογούνται από δύο οίκους και με περισσότερο αγοραία κριτήρια, αυτά δηλαδή που ενδιαφέρουν τους διεθνείς επενδυτές. Την Morgan Stanley και τον οίκο FTSE. H Morgan Stanley στο τέλος κάθε Μαΐου δίνει τη σύστασή της για την κάθε αγορά που παρακολουθεί».

 

Για την ιστορία και μόνο όταν τον Μάιο του 2013 ο ίδιος οίκος υποβάθμισε το Χ.Α. σε αναδυόμενη αγορά η έξοδος των κεφαλαίων από την Αθήνα ήταν έντονη, μαζική και γρήγορη.

 

aipovathmis150914

 

Ο δε FTSE δίνει την αξιολόγησή της για την κάθε αγορά δύο φορές το χρόνο, Σεπτέμβριο και Μάρτιο. Προς το παρόν μας κρατάει στις ώριμες αγορές, αλλά με την υποσημείωση ότι το Χ.Α. τελεί υπό παρακολούθηση. Η αξιολόγηση του FTSEαναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή και στην Ελληνική πλευρά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «δεν θα υποβαθμιστούμε».

 

Πάντως, ο κ. Μποτόπουλος υποστηρίζει ότι, «είναι καλό να πατάμε σε δύο βάρκες. Δηλαδή, είναι καλό για την αγορά να τοποθετούνται κεφάλαια που έχουν σαν προορισμό αναδυόμενα χρηματιστήρια, που σημαίνει μεγαλύτερη κινητικότητα και ζωντάνια για ένα χρηματιστήριο. Όπως επίσης, είναι καλό να έρχονται μακροπρόθεσμοι παίκτες, στοιχείο που χαρακτηρίζει μία ώριμη αγορά.

 

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης δεν κρύβει την ανησυχία του με αφορμή τη χθεσινή υποβάθμιση, μήπως η S&P φοβάται ότι θα ακολουθήσει υποβάθμιση και από τον FTSE»...

 

Σ.Κ.Χ.

 

aipovathmisi150914

Τελευταία τροποποίηση στις 00:23 - 16 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.