ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «παιχνίδι» των ξένων οίκων με τα πολιτικά σενάρια

13:36 - 26 Οκτ 2014 | Χρηματιστήριο
Το «παιχνίδι» των ξένων οίκων με τα πολιτικά σενάρια
Ένα περίεργο επικοινωνιακό παιχνίδι «παίζεται» τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ την Ελλάδας και των διεθνών επενδυτικών οίκων που υπό τον μανδύα του «αναλυτή» προωθούν σενάρια πολιτικής αστάθειας, επηρεάζοντας έτσι σημαντικά την άποψη των αγορών για τις ελληνικές μετοχές.

Και μπορεί να σηκώνει πολύ κουβέντα η μέθοδος με την οποία ένας χρηματιστηριακός αναλυτής που βρίσκεται χιλιάδες μιλιά μακριά κάνει προβλέψεις για την επόμενη κυβέρνηση, ωστόσο το σίγουρο είναι πως η άποψή του λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από τους fund managers.


Είναι χαρακτηριστικό πως οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι όπως η Goldman Sachs, η Citi, η Morgan Stanley, η Credit Suisse και πολλοί άλλοι, έχουν δείξει το τελευταίο διάστημα έμφαση στα πολιτικά σενάρια, καταγράφοντας μάλιστα στα reports τους προβλέψεις δια της μεθόδου των πιθανοτήτων.


Αποτελεί μια αγαπημένη τακτική των αναλυτών, όταν δεν μπορούν να είναι σίγουροι για κάτι, να προβαίνουν σε διαφορετικές προβλέψεις-σενάρια δίνοντας στο καθένα ποσοστά επιτυχίας.


Υπενθυμίζεται πως ίδια αντιμετώπιση είχαν επιδείξει και μερικά χρόνια πριν, όταν η Ελλάδα «μπαινόβγαινε» στο ευρώ. Και τότε τα διεθνή «σπίτια» είχαν προβεί σε μπαράζ απαισιόδοξων εκθέσεων, κάποιες εκ των οποίων είχαν φτάσει να δίνουν μηδαμινά ποσοστά παραμονής στην ζώνη του ευρώ και έφταναν να οριοθετούν το timing σε ορίζοντα ολίγων μηνών.


Για να διαψεύσουν βέβαια από τις εξελίξεις αργότερα, με την επισήμανση πως τότε ακριβώς, την Άνοιξη του 2012, οι μεν αναλυτές «υπέγραφαν» την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και παράλληλα οι διαχειριστές των ίδιων επενδυτικών οίκων αγόραζαν μετοχές από το ΧΑ.


Για να αποκομίσουν φυσικά τεράστιες υπεραξίες.


Α.Τάντουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.