ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το επικοινωνιακό παιχνίδι των ξένων οίκων, πριν το «ξεφόρτωμα» στο ΧΑ

01:01 - 31 Οκτ 2014 | Χρηματιστήριο
Το επικοινωνιακό παιχνίδι των ξένων οίκων, πριν το «ξεφόρτωμα» στο ΧΑ
Ένα παιχνίδι εντυπώσεων εξελίχθηκε το προηγούμενο διάστημα πάνω από την χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας και όσο πλησίαζε η ώρα της ανακοίνωσης των τραπεζικών stress tests, από όλους σχεδόν τους γνωστούς και άγνωστους διεθνείς επενδυτικούς οίκους.

Ένα παιχνίδι που είχε να κάνει με σειρά reports μέσω των οποίων «σπίτια» όπως της Goldman Sachs, της Deutsche Bank, της UBS, της Credit Suisse, της JP Morgan, της Nomura και της Wood, καθησύχαζαν τους επενδυτές αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές, δίνοντας μάλιστα τιμές-στόχους που παρέπεμπαν σε σημαντικά περιθώρια ανόδου αμέσως μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τις ασκήσεις αντοχής των χρηματοπιστωτικών ομίλων.


Κάτι που φυσικά όχι μόνο δεν συνέβη, αλλά αντίθετα οι Έλληνες επενδυτές βιώσαν με πολύ σκληρό τρόπο ένα ακόμα εξαιρετικά επώδυνο «άδειασμα» της αγοράς.


Εξέλιξη που δίνει το άλλοθι σε κάποιους κύκλους να υποστηρίζουν πως οι μεγάλοι ξένοι διαχειριστές αποπροσανατόλισαν και καθησύχασαν το retail, προκειμένου να ρευστοποιήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες θέσεις σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές.


Τακτική που ακολουθήθηκε και μετά την επίσημη ανακοίνωση την προηγούμενη Κυριακή, όταν παράλληλα με τις σαφείς ενδείξεις «ξεπουλήματος» στο ΧΑ, αρκετοί οίκοι προχώρησαν σε αναβαθμίσεις των συστάσεων για τους Ελληνικούς τραπεζικούς τίτλους.


Έτσι τουλάχιστον ερμηνεύουν τις εξελίξεις όσοι γνωρίζουν τα «ήθη και τα έθιμα» που επικρατούν στον κόσμο των επενδύσεων και θυμίζουν πως οι επαγγελματίες πάντα προηγούνται των εξελίξεων και μόνο όταν είναι πια αργά μπορεί να διακρίνει κανείς τι πραγματικά κρυβόταν πίσω από τα καλά λογία των reports….


Α. Τάντουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 10:28 - 31 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.