ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα «Greek Leaks» των ξένων για το Ελληνικό Χρηματιστήριο

11:46 - 11 Νοε 2014 | Χρηματιστήριο
Τα «Greek Leaks» των ξένων για το Ελληνικό Χρηματιστήριο
Την ώρα που η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει τις απαιτήσεις της τρόικας και κρατά χαμηλά τους τόνους γύρω από την σκληρή διαπραγμάτευση που εξελίσσεται, η αγορά θεωρεί πως η πιθανότητα να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές είναι πια ένα εφικτό σενάριο.


Ήδη οι διαρροές (leaks) μεταξύ Αθήνας και των διεθνών επενδυτικών κέντρων αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός δεν θα καταφέρει να διατηρήσει την συνοχή της Κυβέρνησης, υπό το βάρος των αποφάσεων που θα πρέπει να περάσουν από την Βουλή.


Όπως η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, ή εν πάση περιπτώσει η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και μια σειρά τέτοιου είδους ζητήματα.


Προφανώς το ότι η αγορά δίνει μεγάλο ειδικό βάρος στο παραπάνω σκεπτικό δεν σημαίνει πως έχει και δίκιο, ωστόσο το αποτέλεσμα για το χρηματιστήριο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο δεν αλλάζει από την στιγμή που οι ξένοι τις τελευταίες ήμερες είναι σταθερά πωλητές στις Ελληνικές μετοχές.


Από την άλλη μεριά ωστόσο πρέπει να ληφθεί υπόψη πως στην περίπτωση που η παράμετρος «εκλογές» φύγει από το «κάδρο» τότε το γεγονός ότι το ΧΑ βρίσκεται εκ νέου σε υπερπουλημένη ζώνη θα λειτουργήσει υποστηρικτικά σε μια ανοδική αντίδραση και σίγουρα θα ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των επενδυτών.


Σε ορίζοντα ημέρας και πάντα κατά την άποψη της τεχνικής ανάλυσης, ο 25αρης και ο Γενικός Δείκτης έχουν μπροστά τους ανοδικό περιθώριο, έστω και αν οι επαγγελματίες δεν υποβαθμίζουν το παγιωμένο πτωτικό σήμα.


Η εβδομάδα πάντως χαρακτηρίζεται και είναι από όλες τις απόψεις κρίσιμη, μια και η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ανοίξει τα χαρτιά της, αλλά και οι επενδυτές θα δείξουν αν είναι διατεθειμένοι να ποντάρουν στην ανατροπή της τάσης σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποτιμήσεις.


Α.Τάντουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.