ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεταβάλλει τη σύσταση της σε «neutral» από «overweight» για το Χ.Α. η JPMorgan

18:10 - 17 Νοε 2014 | Χρηματιστήριο
Μεταβάλλει τη σύσταση της σε «neutral» από «overweight» για το Χ.Α. η JPMorgan
Σε «neutral» άλλαξε τη σύστασή της για το ελληνικό χρηματιστήριο η JPMorgan Cazenove από «overweight» που ήταν αρχικά.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο επενδυτικός οίκος, ήταν αισιόδοξος για την ελληνική αγορά από τότε που αυτή εισήλθε στους δείκτες ως αναπτυσσόμενη αγορά, περίπου πριν από ένα χρόνο. «Ο δρόμος έκτοτε είχε πολλές διακυμάνσεις». Η αγορά επιδόθηκε σε ράλι μέχρι το Μάρτιο και μετά «ξεπουλήθηκε» (27% σε δολαριακούς όρους) μέσα σε διάστημα δύο μηνών από τις 17 Μαρτίου, καθώς η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αυξήθηκε κατά 70%, μέσω έκδοσης νέων μετοχών.

Από τότε η αγορά ανέκαμψε κατά περίπου 26% μετά και τη λήξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων, αφήνοντας το Γενικό Δείκτη τιμών 7% χαμηλότερα του υψηλού του επιπέδου αλλά 13% υψηλότερα από τότε που το ελληνικό χρηματιστήριο εισήλθε στους δείκτες MSCI Emerging index, τονίζει η JPMorgan Cazenove και συνεχίζει: «Το καλοκαίρι ήταν δύσκολο για την εγχώρια αγορά υπό το φόβο των ελέγχων της ποιότητας του ενεργητικού, της αύξησης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, των εντάσεων μεταξύ Τρόικας και Ελλάδας αναφορικά με την έξοδο της τελευταίας από το πρόγραμμα στήριξης αλλά και της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές. Όλα αυτά οδήγησαν το ελληνικό χρηματιστήριο 38% χαμηλότερα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου».

Να επισημανθεί ότι η άποψη που είχε η J.P.Morgan, ότι και οι τέσσερις τράπεζες θα περάσουν τα AQRs χωρίς να χρειαστούν επιπρόσθετα κεφάλαια, επαληθεύτηκε, αλλά δεν ήταν τόσο δυνατός θετικός καταλύτης.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την εισαγωγή του ελληνικού χρηματιστηρίου στις αναπτυσσόμενες αγορές, οι περισσότεροι από τους μισούς θεσμικούς επενδυτές που επενδύουν στις αναπτυσσόμενες αγορές, δεν έχουν θέση σε ελληνικούς τίτλους. Οι περισσότεροι είναι τοποθετημένοι στην αγορά του Περού, το μέγεθος της οποίας αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ του μεγέθους της ελληνικής αγοράς στο δείκτη των αναδυόμενων.

Το συναλλακτικό "παιχνίδι" της ανάκαμψης της Ελλάδας εξακολουθεί να κυριαρχείται από τα hedge funds, σημειώνει ο οίκος. Οι εγχώριοι θεσμικοί κατέχουν μόνο το 5% της κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου έναντι 64% που κατέχουν οι ξένοι θεσμικοί. Η Ελλάδα είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς η λάθος επενδυτική βάση εντείνει τη μεταβλητότητα και επιδρά αρνητικά στη χρηματιστηριακή αγορά, προσθέτει.

Για την J.P. Morgan τρία είναι τα βασικά θέματα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Πρώτον, κατά πόσο η πολιτική της ΕΚΤ θα οδηγήσει σε μείωση των περιφερειακών spread στην ευρωζώνη. Δεύτερον, αν η Ελλάδα μπορεί να διαπραγματευτεί την έξοδο από το πρόγραμμα με την Τρόικα και τρίτον τα εσωτερικά πολιτικά θέματα και η πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει σε πρόωρες εκλογές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.