ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όμορφο Χρηματιστήριο… όμορφα καίγεται

01:01 - 12 Δεκ 2014 | Χρηματιστήριο
Όμορφο Χρηματιστήριο… όμορφα καίγεται
Ήταν παραμονή Χριστουγέννων του 1999 όταν η τότε κυβέρνηση του Κ. Σημίτη άρχισε να βλέπει την άλλη όψη του νομίσματος της χρηματιστηριακής φούσκας κι όλα αυτά την ώρα που οι εκλογές του ερχόμενου Απρίλη πλησίαζαν, με το «κόμμα του χρηματιστηρίου» να βρίσκεται κατά το κοινώς λεγόμενο στα κάγκελα.

Τότε οι φήμες της εποχής ανέφεραν πως υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη είχαν επισκεφτεί το Λονδίνο προκειμένου να πείσουν τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους να στηρίξουν την «Σοφοκλέους» διαβεβαιώνοντάς τους πως θα υπάρξει στήριξη και από την Ελληνική πλευρά μέσω της ΔΕΚΑ αλλά και των τραπεζών.


Οι ξένοι φέρονται να συμφώνησαν και οι απεσταλμένοι γύρισαν πίσω ικανοποιημένοι, ενώ ακολούθησε η περίφημη δήλωση πως «η πτώση της αγοράς έχει ως ημερομηνία λήξεως την επομένη των εκλογών».

 

Οι εκλογές, έστω οριακά, κερδήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο η πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε μόνο πρόσκαιρα για να ακολουθήσει νέα κατάρρευση των τιμών.


Ο σκοπός όμως είχε επιτευχθεί.


Αργότερα βέβαια στα χρηματιστηριακά στέκια του City άρχισε να κουβεντιάζεται πώς κάποιοι αγόρασαν ελληνικά Blue Chips γνωρίζοντας ότι παίζουν εκ του ασφαλούς από την στιγμή που η κυβέρνηση σκόπευε να στηρίξει προεκλογικά το ΧΑ.


Παρεμπιπτόντως στη γλώσσα της αγοράς αυτό λέγεται το απόλυτο front running.

Για να γυρίσουμε στο σήμερα η «Λεωφόρος Αθηνών» (πρώην «Σοφοκλέους) ζει το ίδιο έργο αλλά από την ανάποδη…

 

Το Χρηματιστήριο καταρρέει με εντυπωσιακό τρόπο που το καθιστά πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ, υπό το βάρος των έμμεσων και σε πολλές των περιπτώσεων αμέσων απειλών της κυβέρνησης, πως αν οδηγηθούμε στις κάλπες και με δεδομένη την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ανοίγει το ενδεχόμενο ακόμα και για έξοδο από το ευρώ.


Και ουδείς θεσμικός φορέας του χώρου τολμά να απαντήσει στην πολιτική σπέκουλα που εξακολουθεί να οργιάζει πάνω το «πτώμα» του Χρηματιστηρίου.


Με άλλα λόγια που είναι ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ, που είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που είναι ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ και όλοι εκείνοι που μέχρι πρότινος ταξίδευαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης πραγματοποιώντας road shows καλώντας τους επενδυτές να αγοράσουν Ελλάδα;


Από την πλευρά τους οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και τα «ομόσταυλα» hedge funds που διαθέτουν έχουν επιδοθεί σε ένα trading ακραίας υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Με την επισήμανση πως όταν ένας επενδυτής έχει στα χαρτοφυλάκιά του μερικά εκατομμύρια ελληνικές μετοχές τις οποίες και σκοπεύει να ρευστοποιήσει, δύσκολα θα αντισταθεί στον πειρασμό να μην σορτάρει την ίδια αγορά. 

Τέλος αξίζει να επισημανθεί πως από τα λεγόμενα του Γερμανού υπουργού οικονομικών προκύπτει ότι το μυστικό της επίσπευσης των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν μυστικό μόνο για τους Έλληνες μια και είχε υπάρξει ενημέρωση- ή μήπως και συναπόφαση;- άγνωστο πόσο καιρό πριν.


Προφανώς δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε συλλήβδην τους υπουργούς οικονομικών ότι αξιοποίησαν την εσωτερική πληροφόρηση κερδοσκοπικά ή κατά την διεθνή ορολογία το «inside information».


Οι άνθρωποι του χώρου όμως θυμούνται πάρα πολύ καλά πως πριν ανακοινωθεί επίσημα το «κούρεμα» των ομολόγων, μεγάλες Ευρωπαϊκές τράπεζες και παρά το γεγονός ότι οι τιμές είχαν υποχωρήσει στα τάρταρα είχαν φροντίσει να ξεφορτωθούν όλα τα ελληνικά ομόλογα. Γλιτώνοντας έτσι τα χειρότερα.


Αντώνης Τάντουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 10:40 - 12 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.