ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ή του ύψους ή του βάθους-Τα όρια για trading στον “25άρη”

11:54 - 11 Φεβ 2015 | Χρηματιστήριο
Ή του ύψους ή του βάθους-Τα όρια για trading στον “25άρη”
 Αυξάνονται οι επιφυλάξεις των επενδυτών στο χρηματιστήριο μετά και τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις στην Βουλή περί υπαρκτού σεναρίου σύγκρουσης με τους δανειστές μας. Η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με χθες όπου η εκρηκτική άνοδος τροφοδοτήθηκε από διαρροές κύκλων του ΥΠΟΙΚ για θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης την ερχόμενη Δευτέρα.

Πρόκειται για μια κατάσταση όπου εξελίσσεται ανά δευτερόλεπτο ένα ιδιόμορφο frond running το οποίο βεβαίως πραγματοποιείται από επενδυτικούς πόλους που βρίσκονται εκτός Ελλάδος και αξιοποιούν την συγκυρία με σκοπό τα γρήγορα κέρδη.


Πάντως η σημερινή πτώση έχει να κάνει και με την κατοχύρωση κερδών από όσους δοκίμασαν την τύχη τους παρά το ασταθές τοπίο στο ΧΑ.

 

Το ρίσκο παραμένει αυξημένο και σε κανείς προφανώς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα κυλήσουν τα γεγονότα, ωστόσο από την στιγμή που κάποιοι είναι διατεθειμένοι να παρακολουθήσουν και χρηματιστηριακά το «στοίχημα» δείχνει πως τουλάχιστον δεν προεξοφλούν το αρνητικό σενάριο.

 

Για όσους παρακολουθούν τα τεχνικά σήματα ο Γ. Σπίρτος της Hellenic American ΑΧΕΠΕΥ σχολιάζει καταρχήν  πως οι short θέσεις που είχαν ανοιχτεί στα επίπεδα των 250/260 μονάδων έκλεισαν μέσα στη ζώνη στόχο των 220/230 μονάδων, ενώ η βασική στρατηγική παραμένει προς την πτωτική κατεύθυνση.

 

Από το χαμηλό των 223.51 (09.02.2015) ο δείκτης κινήθηκε ανοδικά λόγω κυρίως επιθετικής κατοχύρωσης κερδών σε short θέσεις, καθώς άρχισαν να διαφαίνονται σημάδια επιστροφής της νέας κυβέρνησης στο ρεαλισμό, αλλά και στη πιθανή διάθεση των εταίρων πιστωτών να δουν πιο θετικά το ελληνικό πρόβλημα. Το ερώτημα βέβαια παραμένει κατά πόσο απροβλημάτιστος θα είναι και χωρίς εμπόδια ο δρόμος προς την συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

 

Την απάντηση θα έδινε η δομή της ανόδου από τα χαμηλά, η οποία όμως κρίνεται διορθωτική.

 

Αυτό σημαίνει ότι η στρατηγική εξακολουθεί να παραμένει sell on the rally, και το ζητούμενο είναι το σημείο εξουθένωσης, το οποίο λογικά θα είναι μέσα στην ευρεία ζώνη 250/260 μοναδων, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο προέκτασης μέχρι και τα επίπεδα των 280 μονάδων, αν ο δείκτης πετύχει κλείσιμο πάνω από το επίπεδο των 260 μονάδων.

 

Η μεταβλητότητα παραμένει σε υψηλότατα επίπεδα - όπως ήδη είχαμε επισημάνει και στο παρελθόν - οπότε ακραίες κινήσεις της αγοράς δεν μπορούν να αποκλειστούν. Η σωστή διαχείριση διαθέσιμων κεφαλαίων και θέσεων θα αποδειχτεί κρίσιμη για τους συμμετέχοντες.

 

Πτωτική διάσπαση του κρίσιμου επιπέδου των 235 μονάδων θα αυξήσει τις πιθανότητες εκκίνησης ενός νέου – πιθανόν σφοδρού – πτωτικού κύματος με αρχικούς μόνο στόχους τα επίπεδα των 210/200 μονάδων.

 

Α.Τάντουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 12:29 - 11 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.