ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από πού «περνά ο δρόμος» για τις 1000 μονάδες

18:33 - 13 Φεβ 2015 | Χρηματιστήριο
Από πού «περνά ο δρόμος» για τις 1000 μονάδες
Σε επαφή με τις 900 μονάδες βρέθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου προκαλώντας εκτός από θετικά σχόλια και ένα σχετικό προβληματισμό για το πώς είναι τόσο βέβαιοι πως θα βρεθεί λύση στο Ελληνικό ζήτημα όλοι όσοι «σκούπισαν» τα Ελληνικά Blue Chips.

Πιο συγκεκριμένα η αγορά έκλεισε στις 890,48 μονάδες στο + 5,20% ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 152,192,760 εκατ. Ευρώ. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ o Γ.Δ. υπό προϋποθέσεις μπορεί να κινηθεί προς τις 1000 μονάδες αφού βεβαίως προηγουμένως κατοχυρώσει τα ενδιάμεσα κρίσιμα σημεία αντίστασης.

 

Όπως μεταδίδει από το πρωί το reporter.gr η παγίωση της αίσθησης πως η Ελλάδα οδεύει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά και τον χθεσινοβραδινό «λευκό καπνό» που βγήκε από την Σύνοδο Κορυφής, οδήγησε και πάλι σε ένα εντυπωσιακό ράλι προεξόφλησης το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

 

Οδηγοί της ανόδου οι διεθνείς είναι οι «κυνηγοί ευκαιριών» ή αλλιώς οι fund managers που παρακολουθούν στενά το τελευταίο διάστημα το «σίριαλ» να εξελίσσεται και φαίνεται πια πως έπραξαν εύστοχα όταν από την αρχή ακόμα της εβδομάδας τοποθετήθηκαν στα Ελληνικά χαρτιά.

 

Το κατά πόσο το ξέσπασμα θα διατηρηθεί είναι ερώτημα που το γνωρίζουμε μόνο μετά από τις επόμενες εξελίξεις. Ως στιγμής πάντως φαίνεται ξεκάθαρα πως οι επενδυτικοί πόλοι που προχώρησαν εγκαίρως σε αγορές δεν βασίζονταν μόνο στο ένστικτο, αλλά σε μια καλή ανάγνωση και ανάλυση των δεδομένων.

 

Υπενθυμίζεται πως από την αρχή της εβδομάδος η off the record δήλωση αξιωματούχων της Κυβέρνησης ήταν πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την Δευτέρα θα υπάρχει μια πρώτη συμβιβαστική συμφωνία πάνω στην οποία θα δομηθεί η νέα συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Εν συνεχεία βεβαίως και κυρίως κατά την συζήτηση στην Βουλή ακούστηκαν απόψεις περί σύγκρουσης οι οποίες όμως δεν αξιολογηθήκαν ως σημαντικού ειδικού βάρους από τους επενδυτές, ενώ η κορυφαία παράμετρος που επιβεβαίωσε το θετικό σενάριο ήταν το κείμενο συμπερασμάτων του έκτακτου Eurogroup που διέρρευσε στους F.T., διαψεύστηκε από την κυβέρνηση αλλά από την αγορά θεωρήθηκε ως προάγγελος της συμφωνίας.

 

Υπό την προϋπόθεση λοιπόν πως το τοπίο δεν θα ανατρέπει στην χρηματιστηριακή πιάτσα της Αθήνας οι brokers και οι ανεξάρτητοι επενδυτές βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού με κάποιους να προσομοιάζουν την μεγάλη εικόνα ως την απαρχή μια περιόδου «κυνηγιού ευκαιριών».

 

Η άποψη της τεχνικής ανάλυσης:

 

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ ο Γενικός Δείκτης μετά από τέσσερις διαδοχικές προσπάθειες ανοδικής διάσπασης των 847 μονάδων κατάφερε στην πέμπτη, όχι μόνο να περάσει πάνω από αυτή, αλλά και να εκτοξευτεί ως πεπιεσμένο ελατήριο προς την αντίσταση των 922 μονάδων, επίπεδο από όπου διέρχεται η γραμμή, που ενώνει τους δύο τοπικούς πυθμένες του περασμένου Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

 

Η επιβεβαιωμένη διακράτηση των κεκτημένων της ανοδικής τμήσης θα θέσει ως πρώτο σοβαρό διαγραμματικό στόχο την ανοδική λύση της περιοχής των 935 με 960 μονάδων. Περιοχή, όπου εάν δοκιμαστεί και διαπεραστεί με επιτυχία θα ανοίξει το δρόμο για το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων αφήνοντας πίσω τα κακώς κείμενα των 750 και 710 μονάδων.

 

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο ισχυρότατος τζίρος, που έχει πραγματοποιηθεί σε εκείνες τις έξι εβδομάδες που ο Γενικός Δείκτης λάμβανε τιμές μεταξύ των 850 και 710 μονάδων, στοιχείο, που άνετα θα μπορούσε να προσομοιωθεί ως μάζεμα από τα ισχυρά «χέρια».

 

Διαγραμματικά όλα αυτά τα θετικά στοιχεία θα λάβουν σάρκα και οστά όταν ο δείκτης δηλώσει άρνηση επιστροφής χαμηλότερα των 820 μονάδων, καθώς η οποιαδήποτε γρήγορη εξαέρωση των βίαιων ανοδικών μονάδων θα φέρει εκνευρισμό και πολλαπλούς εγκλωβισμούς με πιθανό αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός καθοδικού peak στις 790 μονάδες.

 

Όσον αφορά τώρα το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 η ανοδική τμήση της ζώνης αντίστασης των 246 με 250 μονάδων ανοίγει την όρεξη στους Bulls για κίνηση προς τις 294 με 310 μονάδες.

 

Εκεί όμως θα χρειαστεί πολύ προσοχή καθώς περνάει ένα σημαντικό σύμπλεγμα διαγραμματικών τεχνικών ζωνών και γραμμών με μεγάλη δυσκολία διαπερατότητας.

 

Τεχνικό στοιχείο, όπου μπορεί να επιφέρει ανοδικό φρενάρισμα με ρευστοποιήσεις προς αποκομιδή κερδών. Εδώ ως αρνητική εξέλιξη θα μπορούσε να εκληφθεί η επαναφορά του δείκτη κάτω από τις 240 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.