ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Οι «Μαύροι Κύκνοι» και το «stock picking»

09:10 - 08 Ιαν 2016 | Χρηματιστήριο
Χ.Α.: Οι «Μαύροι Κύκνοι» και το «stock picking»
Αναμφίβολα το 2016 αναμένεται να είναι έτος προκλήσεων για την ελληνική οικονομία αλλά και το χρηματιστήριο. Αν η οικονομία δει καλύτερες ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστεί το ρίσκο της υλοποίησης της συμφωνίας με τους εταίρους, τότε μπορεί να εμφανιστεί καλύτερη εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Ωστόσο, δεν πρέπει να παραγνωρίζονται θέματα όπως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, τα ανοιχτά διεθνή μέτωπα, οι ανησυχίες για την Κίνα, η τρομοκρατία, οι κινήσεις της Fed, η πορεία του πετρελαίου, η επιδείνωση του κλίματος στη Μέση Ανατολή, πολιτικά «αγκάθια» όπως οι εκλογές στην Ισπανία ή ένα Brexit κ.λπ. που αποτελούν κρίσιμα ζητήματα για την παγκόσμια οικονομία και επόμενο είναι να επηρεάσουν και την Ελλάδα. Όλα αυτά, και όχι μόνο καθώς ουδείς αποκλείει στην πορεία να «σκάσουν» και άλλα προβλήματα ή απρόοπτα, αποτελούν κάποιους από τους λεγόμενους «Μαύρους Κύκνους» των αγορών.

 

Στους οποίους προστίθενται και τα εγχώρια μέτωπα.

 

Αυτά υποστηρίζουν αναλυτές, παράγοντες της αγοράς οι όποιοι παράλληλα σημειώνουν ότι το 2016 είναι μια χρονιά μεγάλων ευκαιριών αλλά και υψηλού ρίσκου εκτέλεσης. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για την συζήτηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με πολλαπλές ωφέλειες στην πλεονασματική εκτέλεση του προϋπολογισμού, το προφίλ ρίσκου της χώρας και την αναχρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

 

Σε κάθε περίπτωση, κατά βάση πολλοί χρηματιστές επιλέγουν να μην κινηθούν… «μαζικά» αλλά να «πατήσουν» στη λογική του «stock picking», δηλαδή στον εντοπισμό συγκεκριμένων και επιλεγμένων τίτλων.

 

Οι εισηγμένες με εξωστρεφή προσανατολισμό, όσες παρουσιάζουν κέρδη, υγιή ισολογισμό και «καλό» ταμείο, όσες έδειξαν αντοχές στην μακροχρόνια κρίση που βιώνουμε, οι επιχειρήσεις που διακρίνονται για διασπορά χαρτοφυλακίου/κινδύνου, για το ισχυρό τους διοικητικό προφίλ ή τα ειδικά ποιοτικά στοιχεία τους (χρηματοοικονομικά, αξιόπιστο growth story κ.λπ.), εταιρείες με χαμηλό p/bv (όσες παρουσιάζουν δηλαδή εξαιρετικά χαμηλές αποτιμήσεις σε σχέση με τη λογιστική τους αξία, αρκεί αυτό να συνοδεύεται από καλά θεμελιώδη), μπορούν να είναι φέτος εξ αυτών που θα πρωταγωνιστήσουν.

 

Στη λίστα συμμετέχουν και εταιρείες που ανήκουν σε κλάδους με ενδιαφέρον (τουρισμός, ενέργεια, υποδομές, ακίνητα, βιομηχανία, τυχερά παιχνίδια κ.λπ.) ή βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση, εταιρείες υπηρεσιών κοινής ωφελείας ακόμα και όμιλοι που δύνανται να αποτελέσουν turn around story ή να εμπλέκονται σε κάποιο deal.

 

Κατά μιαν άλλη… οπτική, ενδεχομένως ουκ ολίγα χαρτοφυλάκια να στραφούν στον τραπεζικό χώρο μετά την ανακεφαλαιοποίησή του και δεδομένου ότι με τις τρέχουσες αποτιμήσεις τους οι μετοχές κινούνται πέριξ του 0,30-0,35 με όρους p/bv. Αλλά κι εδώ, όπως έχουμε ήδη αναλύσει, οι προκλήσεις είναι τεράστιες.

 

Προφανώς και υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά, «γκρίζες ζώνες», κίνδυνοι εντός κι εκτός της χώρας που μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να προκαλέσουν «πανικό» και ζημίες. Όλα αυτά έχουν καταγραφεί και καταγράφονται συνεχώς σε σχετικά θέματα του «R». Εξ ου και οι αναλυτές-χρηματιστές επιλέγουν για φέτος την τακτική του «stock picking» προσδοκώντας ότι οι εξειδικευμένες επιλογές μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα σε ένα πλαίσιο διαχειρίσιμου συνολικού κινδύνου.

 

Μένει να φανεί αν θα δικαιωθούν.

 

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Τελευταία τροποποίηση στις 10:35 - 08 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.