ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Οι short, η τραπεζική «πανωλεθρία», τα τεχνικά «οχυρά»

09:16 - 08 Φεβ 2016 | Χρηματιστήριο
Χ.Α.: Οι short, η τραπεζική «πανωλεθρία», τα τεχνικά «οχυρά»
Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και τα εκλογικά σενάρια που αναπαράγονται έντονα ακόμη και από το εξωτερικό αποτέλεσαν «ταφόπλακα» στις προσδοκίες των επενδυτών ότι μπορεί άμεσα να αναβιώσει το story της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας, της επιστροφής των τραπεζών σε κερδοφορία αλλά και της αντίδρασης του Χ.Α. προς υψηλότερα επίπεδα, από την αρχή του έτους κιόλας.


Το αποτέλεσμα του αδιεξόδου που αυτή τη στιγμή διαγράφεται στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, είναι ορατό στο ταμπλό με την απαξίωση των μετοχών, με το Γενικό Δείκτη να έχει καταγράψει πτώση 20% σε πέντε μόλις εβδομάδες και να επιστρέφει σε 3,5 ετών. Η εικόνα είναι δραματικότερη στον τραπεζικό κλάδο όπου από την αρχή του έτους, οι τέσσερις συστημικές μετοχές χάνουν πάνω από 45%, ενώ η συνολική τους κεφαλαιοποίησή τους έχει υποχωρήσει στα 6,65 δισ. ευρώ, από σχεδόν 11,5 δισ. στις αρχές του 2016.


Μάλιστα, οι μετοχές του κλάδου έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά. Η μετοχή της ΠΕΙΡΑΙΩΣ έχει υποχωρήσει στα 0,136 ευρώ, η EUROBANK στα 0,548 ευρώ, η ΕΘΝΙΚΗ στα 0,203 ευρώ και η ALPHA BANK στα 1,36 ευρώ.


Πριν καν την αναχώρηση, με άγνωστη ημερομηνία επιστροφή, των επικεφαλής των Θεσμών από την Αθήνα, εδραιώθηκε στην επενδυτική κοινότητα η αντίληψη ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση με την κυβέρνηση, τόσο για το ασφαλιστικό, όσο και για τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας, όπως το φορολογικό, τα δημοσιονομικά κ.λπ., πλην αυτών που αφορούν στο αποτελεσματικότερο πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.


Ξένοι και εγχώριοι επενδυτές που πόνταραν σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Φεβρουαρίου, σπεύδουν να μειώσουν θέσεις, με την επισήμανση ότι μπορεί να επανέλθουν όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς διαβλέπουν ότι η διαπραγμάτευση ίσως τραβήξει μέχρι το Πάσχα, αν όχι το Ορθόδοδο, τουλάχιστον έως το Καθολικό και μετά...


Την ίδια ώρα, το διεθνές επενδυτικό κλίμα δεν βοηθάει, ενώ έχει υποχωρήσει σημαντικά και ο πήχης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που μοιραία συμπιέζει και τον ελληνικό, καθώς διογκώνονται οι ανησυχίες για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά την Ευρώπη, με την Ιταλία να αποτελεί το «νούμερο ένα κίνδυνο» (πάνω από 200 δισ. «κόκκινα δάνεια»).


Οι εγχώριες τράπεζες, μετά τις επιτυχείς ΑΜΚ, διαπραγματευόταν με σχέση τιμής προς λογιστική αξία αισθητά χαμηλότερη από τις υπόλοιπες της Ευρωζώνης, με discount σχεδόν 70%. Όταν όμως η Deutsche Bank φτάνει να διαπραγματεύεται 0,3 φορές τη λογιστική της αξία, όταν οι μετοχές μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν υποχωρήσει τελευταία 20% ή 30% (και άνω), με το Stoxx Banks να χάνει ανάλογα ποσοστά, είναι λογικό οι ξένοι να... αναπροσαρμόζουν χαμηλότερα και την αποτίμηση των εγχώριων τραπεζών που επιβαρύνονται από την εσωτερική αβεβαιότητα αν και πρόσφατα ισχυρά κεφαλαιοποιημένες.


Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις εγχώριων αναλυτών, το επενδυτικό κλίμα συνιστά... απόλυτη επιφύλαξη, τόσο εντός, όσο και εκτός των τειχών, οι τράπεζες (πανευρωπαϊκά) παραμένουν στόχος αποεπένδυσης, ενώ τίποτα δεν δείχνει ότι η νευρικότητα που διακατέχει τις αγορές φθάνει σε σημεία εκτόνωσης.
Τεχνικά η εικόνα της αγοράς είναι επιβαρυμένη με τα χαμηλά Ιουνίου, δηλαδή τις 470 μονάδες, να απειλούνται ξεκάθαρα, ενώ απόλυτα ψύχραιμοι συνεχίζουν να δείχνουν όσοι διατηρούν θέσεις «short» που ποντάρουν σε νούμερα όπως οι 450, οι 420-400 μονάδες ή και χαμηλότερα, προσδοκώντας ότι είναι θέμα χρόνου να χαθεί το «500άρικο». Αντιθέτως, πρέπει να γίνει προσέγγιση και υπέρβαση των 535-540 και 150 μονάδων για Γ.Δ. και FTSE 25 αντίστοιχα για να αγχωθούν οι σορτάκηδες που «εφορμώντας» από το Λονδρέζικο City βγάζουν εσχάτως καλό μεροκάμματο στο ταμπλό.


Πάντως, όπως σημειώνουν στελέχη του χώρου, η αγορά πλέον ελέγχεται από μικρό αριθμό παικτών που συντηρούν τη συναλλακτική δραστηριότητα. Όπως λένε χρηματιστές, όλο το παιχνίδι γίνεται από 300 κωδικούς στο εξωτερικό, σημαντικό μέρος των οποίων αφορά ελληνικά κεφάλαια.
Ουσιαστικά η αγορά βιώνει ένα deja vu, με τις τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν ξανά – παρά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος – και τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας να «χτίζουν άμυνες» που όμως και αυτές είναι εύθραυστες.


Βέβαια, η καταβαράθρωση μετοχών έχει και μια άλλη οπτική, πέραν αυτών που πουλάνε είτε λόγω άποψης είτε αναγκαστικά (stop loss, margin calls κ.λπ). Ο λόγος γίνεται για αυτούς που μεθοδικά συγκεντρώνουν την προσφορά στα χαμηλά, προσβλέποντας ίσως σε ακόμα χαμηλότερες τιμές. Μένει να φανει αν στο ταμπλό θα είμαστε, και για πόσο, «στο ίδιο έργο θεατές», δηλαδή οι short να κατατροπώνουν τους long…
Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Τελευταία τροποποίηση στις 00:38 - 08 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.