ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Ο νέος πήχης της αγοράς και ο κρίσιμος Μάρτιος

09:04 - 29 Φεβ 2016 | Χρηματιστήριο
Χ.Α.: Ο νέος πήχης της αγοράς και ο κρίσιμος Μάρτιος
Η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και πρώτης αυτή της εβδομάδας ξεκινάει με τον πήχη να έχει μπει πάνω από τις 500 μονάδες, τεχνικό, όσο κυρίως ψυχολογικό όριο, που ξεπέρασε το Χρηματιστήριο της Αθήνας στη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου, αντικατοπτρίζοντας τις προσδοκίες, όχι πολλές αλλά υπαρκτές, που τρέφει η αγορά για σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης στα μέτωπα της διαπραγμάτευσης - αξιολόγησης και του προσφυγικού.

 

Σε κάθε περίπτωση όμως, πέρα από το σημερινό κλείσιμο που θα ορίσει και την παρακαταθήκη που θα αφήσει ο Φεβρουάριος, οι επόμενες ημέρες «κρύβουν» μπαράζ από εξελίξεις και ορόσημα για τη χώρα, την οικονομία και το Χ.Α., με τα «κλειδιά» να βρίσκονται στα «χέρια» των δανειστών (επιστροφή για την αξιολόγηση) και των ευρωπαίων εταίρων μας (η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό).

 

Βέβαια, τελικά η Moody’s φαίνεται ότι αποφάσισε να τηρήσει στάση αναμονής, δεδομένου ότι εκκρεμεί η αξιολόγηση, και δεν προχώρησε την Παρασκευή σε κάποια δική της «αξιολόγηση». Επόμενο ορόσημο σε αυτό το επίπεδο η 11η Μαρτίου που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έκθεση από τον οίκο Fitch.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο μήνας που τελειώνει σήμερα ήταν «μήνας κρίσης» και ο σημαντικότερος... μέχρι τον επόμενο, δηλαδή τον ακόμα πιο κομβικό Μάρτιο. Μέσα στον Φεβρουάριο, που λογικά θα κλείσει με θετικό πρόσημο συνολικά, δοκιμάστηκαν αντοχές, μετρήθηκαν δυνάμεις, εν μέσω της κορύφωσης της κρίσης στα μέτωπα διαπραγμάτευση-προσφυγικό, η αγορά πέρασε πάλι πάνω από τις 500 μονάδες, με βοήθειες από τις τράπεζες (+14% σχεδόν την περασμένη εβδομάδα), συν 5-6 ακόμα blue chips (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, JUMBO, Coca Cola HBC, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΔΕΗ κ.λπ.) αλλά και με την αρωγή των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που «πάτησαν» και έδωσαν μια αναστροφή της τάσης.

 

Το αγροτικό θέμα κάπως εξομαλύνεται, ενώ στο EWG (σήμερα) ίσως να υπάρξουν νεότερα για τον χρόνο επιστροφής των επικεφαλής των δανειστών αν και ακόμα υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» σε ασφαλιστικό, φορολογικό, δημοσιονομικά, αποκρατικοποιήσεις κ.λπ.

 

Ωστόσο, από... Μάρτη ξεκινούν τα «σπουδαία» και πλέον κομβικά. Το Eurogroup, η Σύνοδος Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 7 του μήνα, οι εκλογές σε 3 γερμανικά κρατίδια λίγες ημέρες μετά. Αν και οι επιπτώσεις από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο προσφυγικό δεν θα είναι άμεσα μετρήσιμες από την αγορά, αντιθέτως το «στοίχημα παίζεται» με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τον ρόλο του ΔΝΤ να αποτελεί έναν ακόμα «άγνωστο Χ στην εξίσωση».

 

Εάν κλείσει θετικά η αξιολόγηση, ίσως και με «νέες θυσίες» σε συντάξεις κ.λπ., σταδιακά θα ανοίξει ο δρόμος της επαναφοράς της εξαίρεσης αποδοχής ελληνικών ομολόγων ως collaterals δανεισμού από την ΕΚΤ, της έναρξης της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους αμέσως μετά, και τελικά της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Αρα, ο Μάρτιος είναι κομβικός για τη συνέχεια καθώς θα δείξει αν πάμε για το καλό σενάριο ή για... τα τάρταρα. Γιατί προς το παρόν, αν και δεν περνά απαρατήρητη η νέα παρέμβαση του «αμερικανικού παράγοντα» για επίσπευση εξελίξεων, η ουσία είναι ότι το προσφυγικό εξελίσσεται σε εθνική τραγωδία, ενώ όσον αφορά στην πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος... έχει χαθεί ο έλεγχος από τις συνεχείς παρατάσεις.

 

Πάντως, στην αρχή της εβδομάδας λαβαίνει χώρα μία ιδιότυπη αναδιάρθρωση δεικτών, που αφορά και ελληνικές εισηγμένες/μετοχές. Συγκεκριμένα, από την 1η Μαρτίου το ελληνικό ETF GREK αλλάζει διαχειριστή και από τον FTSE πηγαίνει στους κανόνες διαχείρισης του MSCI έχοντας σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση και στην στάθμιση κάτι που προφανώς θα αποτυπωθεί στις πρώτες συνεδριάσεις του ερχόμενου μήνα. Λογικά, θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση και τις σταθμίσεις που αναμένεται να επηρεάσουν τον τζίρο και την τάση στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

 

Σε δεύτερο χρόνο, σε ότι αφορά την επικείμενη αλλαγή κατηγορίας του Χ.Α από αναπτυγμένη σε προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά από τον FTSE (οι αλλαγές ισχύουν από 21/03), αυτή μπορεί να έχει σε σημαντικό βαθμό προεξοφληθεί καθώς είναι γνωστή από πέρυσι, αναμένεται ωστόσο ότι θα έχει αισθητές επιπτώσεις, πιθανόν θετικές στην αγορά. Σύμφωνα με αναλυτές, η υποβάθμιση θα μπορούσε να φέρει σημαντικές εισροές κεφαλαίων μεταξύ 150-400 εκατ. δολαρίων οι οποίες ποσοτικά θα ξεπεράσουν τις εκροές από  τα developed market funds. Και αυτό καθώς η βαρύτητα των υφιστάμενων μετοχών (ALPHA BANK, ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ) που συμμετέχουν στον δείκτη FTSE Developed Index θα αυξηθεί από το 0,03% στο 0,6%. Στις αρχές Μαρτίου που θα καθοριστεί και η σύνθεση του δείκτη FTSE Advanced Emerging Markets, δεν αποκλείεται να ενταχθούν σε αυτόν αρκετές ακόμη μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

 

Παράλληλα από την πρώτη εβδομάδα του μήνα ξεκινά η ανακοίνωση μεγεθών των συστημικών τραπεζών, με την EUROBANK στις 2 Μαρτίου και την ALPHA BANK να ακολουθεί. Το ότι οι τράπεζες κατά κάποιο τρόπο επισπεύδουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έχει εκτιμηθεί ως θετικό από μερίδα αναλυτών.

Τεχνικά, ζητούμενο για τους παίκτες είναι η προσέγγιση και υπέρβαση των 520-535 μονάδων, ενώ θυμίζουμε ότι ο Γ.Δ. έρχεται από τα χαμηλά των 420 μονάδων και από το τεστάρισμα, σαν συσσώρευση, των επιπέδων 470-500 μονάδων.

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.