ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Πάμε για δύσκολη υπέρβαση ή έρχεται κατοχύρωση κερδών;

09:06 - 07 Μαρ 2016 | Χρηματιστήριο
Χ.Α.: Πάμε για δύσκολη υπέρβαση ή έρχεται κατοχύρωση κερδών;
Εδώ και μέρες τα επενδυτικά βλέμματα έχουν στραφεί στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής και η μέρα αυτή έφτασε καθώς για σήμερα έχει προγραμματιστεί αυτή η «διπλή μάχη», όπου πίσω από τις κλειστές πόρτες παίζεται η... τρέχουσα τύχη της χώρας στα μέτωπα της αξιολόγησης και του προσφυγικού.

Το ποντάρισμα της αγοράς ότι το Eurogroup θα στείλει κάποια θετικά σήματα για την αξιολόγηση, όπως εσχάτως έχει διαφανεί σε επίπεδο προθέσεων και διαρροών, οδήγησε ήδη το Χ.Α. σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο σερί, το οποίο μόνο την περασμένη εβδομάδα προσέφερε κέρδη πάνω από 22% για τον τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο, μένει να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για επίσπευση διαδικασιών αλλά και με ποια ανταλλάγματα.


Η ψυχολογία άλλαξε, κεφάλαια εισέρρευσαν στο ταμπλό και η διάχυση ενδιαφέροντος στα χαρτιά του FTSE 25, πλην τραπεζών, ήταν εμφανής. Ο γενικός δείκτης έχει κερδίσει πάνω από 130 μονάδες από το χαμηλό των 420 μονάδων, ενώ οι περιοχές των 470-475 μονάδων, κυρίως, αλλά και των 500 έδειξαν τεχνικά ανθεκτικές, σημάδι που από αναλυτές θεωρείται σημαντικό.


Μάλιστα, το τελευταίο επταήμερο ανοδικό σερί προσέφερε +16,6% στον Γ.Δ., σχεδόν +19% στον «25άρη» και περί το 35% στον τραπεζικό δείκτη, με την EUROBANK να γράφει +72%, τις ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ να κερδίζουν πάνω από 40% και την ALPHA BANK πάνω από 33%, ενώ άνοδο πέριξ ή μεγαλύτερη του 20% εμφάνισαν οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΤΙΤΑΝ, FOLLI FOLLIE, Aegean Airlines, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ κλπ.


Το θέμα βέβαια είναι τι γίνεται τώρα που το Χ.Α. έφτασε στην ιδιαίτερα κρίσιμη τεχνική περιοχή των 550-560 μονάδων. Πορφανώς, η αγορά θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, από τα μηνύματα των σημερινών «μαζώξεων» (Eurogroup, Σύνοδος Κορυφής), από το διεθνές κλίμα, ενώ στις 18 του μήνα έχουμε και την υποβάθμιση από τον οίκο FTSE (αναμένονται όμως εισροές έως 200 εκατ. δολάρια) αλλά και το triple witching στο ΧΠΑ, και νωρίτερα, εταιρικά αποτελέσματα αλλά και... Ντράγκι στις 10/03.


Θα κάνει υπέρβαση το Χ.Α. ή πάμε για διόρθωση μετά τα μεγάλα κέρδη που έχουν καταγραφεί; Τεχνικά, στο καλό σενάριο, όσο πιθανό μπορεί να είναι αυτό, το Χ.Α. κοιτάει προς τις 580 και 600-610 μονάδες, αν και κρίσιμο όριο υπάρχει στις 630 μονάδες, όπου για κάποιους αλλάζει η τάση.
Στο κακό σενάριο, αυτό της υποχώρησης, ιδίως με τις τράπεζες να έχουν δώσει κέρδη άνω του 100% συνολικά από τα χαμηλά, κρίσιμα όρια υπάρχουν στις 520, 510-500 μονάδες, ιδίως όμως στις 475-470 μονάδες.

 


Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.