ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Το «δίλημμα» των traders, η «υψοφοβία» και τα «καύσιμα»

09:16 - 15 Μαρ 2016 | Χρηματιστήριο
Χ.Α.: Το «δίλημμα» των traders, η «υψοφοβία» και τα «καύσιμα»
Μετά από ένα ανοδικό σερί με αθροιστικά κέρδη σχεδόν 36% από τα χαμηλά και με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να βρίσκονται ενώπιον του διλήμματος της εισόδου ή όχι σε έναν νέο κύκλο συναλλαγών με ορίζοντα την Παρασκευή, ξεκινάει μια ακόμα κρίσιμη εβδομάδα (4 συνεδριάσεων) που «κρύβει» πολλές παραμέτρους και διεργασίες που μπορούν να επηρεάσουν την τάση του Χ.Α.


Ο δε συνδυασμός του triple witching στα Παράγωγα με την ολοκλήρωση-κορύφωση του rebalancing λόγω υποβάθμισης του Χ.Α. από τον οίκο FTSE σε αναδυόμενη αγορά καθιστά την προσεχή Παρασκευή την κριιμότερη ίσως συνεδρίαση του πρώτου τριμήνου.


Γιατί όπως σημειώνουν αναλυτές και χρηματιστές, πέρα από τα «δώρα» Ντράγκι που ήρθαν αργά το μεσημέρι της Πέμπτης, η αγορά είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια κόπωσης και πάνω στην κατάλληλη στιγμή άρχισαν να ανεβαίνουν οι στροφές λόγω της αναδιάρθρωσης. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η άνοδος της προηγούμενης εβδομάδας στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στις εισροές λόγω προεξόφλησης του rebalancing και δεδομένου ότι η περιοχή των 570-575 μονάδων παραμένει ισχυρή αντίσταση οι όποιες κινήσεις των επενδυτών θα είναι εξαιρετικά προσεκτικές, κι ενώ ήδη η αγορά γνωρίζει τα νέα από Γερμανία πλευρά (τοπικές εκλογές, αντίδραση DAX κ.λπ.).


Είναι πάντως αλήθεια ότι τη αγορά υπέστη «διπλή ήττα» από την άρνηση δύο οίκων αξιολόγησης (αρχικά η Moody’s και την περασμένη Παρασκευή η Fitch) να αναβαθμίσουν για την ώρα την πιστοληπτική διαβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, πόσω μάλλον από το γεγονός ότι «βλέπουν γκρίζες ζώνες» αλλά και τον κίνδυνο ενός Grexit να παραμένει κάπου... κρυμμένος στη γωνία.


Την ίδια ώρα, κορυφώνονται οι ζυμώσεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με την αγορά να ελπίζει σε επιτάχυνση των διαδικασιών και σε «λευκό καπνό», αλλιώς θα χαθεί το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί στον απόηχο της προσδοκίας-προεξόφλησης για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

 

Σε κάθε περίπτωση εάν η Αθήνα ξεπεράσει το δύσκολο εμπόδιο της πρώτης φάσης της αξιολόγησης τότε θα μπορούσε να δρομολογηθούν κινήσεις από την πλευρά της ΕΚΤ που θα προσέφεραν «ανάσες» στο εγχώριο σύστημα και θα ενίσχυαν τον τραπεζικό κλάδο (η επαναφορά της εξαίρεσης αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα στην ΕΚΤ, και σε δεύτερο χρόνο την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση).


Στο διεθνές περιβάλλον πάντως η κατάσταση κάπως έχει ηρεμήσει και φαίνεται να είναι υπέρ των long καθώς το πετρέλαιο και οι αγορές συνεχίζουν να ανακάμπτουν, η ΕΚΤ συνεχίζει να γεμίζει με νέα όπλα τη στήριξης της οικονομίας και ειδικά του αδύναμου ευρωπαϊκού Νότου.


Για πολλούς αναλυτές, πάντως, όπως είπαμε, ιδίως την προηγούμενη εβδομάδα, η αντίδραση του Χ.Α. σχετίστηκε και με την επικείμενη υποβάθμισή του στις προηγμένες αναπτυσσόμενες αγορές από τον FTSE. Δεδομένων των προβλέψεων για εισροές 200-300 εκατ. δολαρίων από τα passive funds λόγω της πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας που θα έχουν οι ελληνικές μετοχές στους δείκτες FTSE, η εκτίμηση είναι πως οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων που γίνονται ή θα γίνουν μέχρι τις 18 Μαρτίου, αποτελούν βραχυπρόθεσμα την κινητήριο δύναμη της χρηματιστηριακής αγοράς.


Εκτιμάται, από αναλυτές, ότι πέρα από τις ALPHA BANK, ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ευνοημένες θα φανούν και οι EUROBANK, FOLLI FOLLIE, JUMBO, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΤΙΤΑΝ, ενώ άλλες 11 μετοχές μπαίνουν στον δείκτης Small Cap (Aegean Airlines, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, FOURLIS, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ).


Είναι προφανές ότι αυτή η εβδομάδα θα επηρεστεί από το rebalancing, η λήξη των παραγώγων την ερχόμενη Παρασκευή κάνει ακόμη πιο σύνθετα τα πράγματα, ενώ σταδιακά ρόλο παίζουν και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για το σύνολο της χρήσης του 2015. Προσοχή δίνουν οι αναλυτές και στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, ενώ κλειδί και στο 4ήμερο θα αποτελούν οι τράπεζες, όπως και οι κλασσικοί σηματωροί του FTSE 25 που έχουν αποτελέσει «αντικείμενο μόχλευσης» τις τελευταίες συνεδριάσεις. Για τον τραπεζικό δείκτη κομβικό είναι το τεχνικό όριο των 45 μονάδων ενώ δεν περνούν απαρατήρητες οι αναφορές (π.χ. ΔΝΤ, Economist) περί πρόσθετης πιθανής ανακεφαλαιοποίησης κόντρα στις διαπιστώσεις ΤτΕ, Ε.Ε. και SSM.


Τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 36% από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου στις 420 μονάδες, ενόψει των θετικότερων εξελίξεων που φαίνεται να προεξοφλούνται για τους επόμενους μήνες. Όμως, εάν ο γενικός δείκτης δεν ξεπεράσει το κρίσιμο όριο των 570-575 μονάδων και ακολούθως να κατοχυρώσει τις 580-600 και ιδίως τις 630 μονάδες, η πτωτική τάση θα παραμένει κυρίαρχη στην αγορά της Αθήνας λένε οι αναλυτές, και ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιστρέψει δριμύτερη με κάποια σοβαρή αφορμή (στηρίξεις σε 540, 520, 505-500 και 470 μονάδες).


Όσον αφορά στον «25άρη», οι 153 και 149 μονάδες παραμένουν κοντινή στήριξη, που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στις 146 μονάδες. Αντίστοιχα ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 157 μονάδων, θα δώσει θετικές παρακαταθήκες για κίνηση προς τις 160-162 μονάδες.


Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ήδη μέσα στον ανοδικό κύκλο των 4 αυτών εβδομάδων οι τραπεζικές μετοχές έχουν δώσει αποδόσεις έως 170%-200%, ενώ στον FTSE 25 ξεχωρίζουν και οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, FOLLI FOLLIE, ΔΕΗ με άνοδο από 65% έως 40%.

 


Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.