ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Μια υποβάθμιση που φαντάζει σαν… αναβάθμιση

09:21 - 18 Μαρ 2016 | Χρηματιστήριο
Χ.Α.: Μια υποβάθμιση που φαντάζει σαν… αναβάθμιση
Θετικές επιπτώσεις για το Χρηματιστήριο της Αθήνας αναμένεται να έχει η τυπική υποβάθμισή του στο κλαμπ των προηγμένων αναδυόμενων αγορών από τον οίκο FTSE.

Κάτι που, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, έχει αρχίσει ήδη εδώ και κάμποσες συνεδριάσεις αποτυπώνεται στις εισαγόμενες εντολές αγοράς ξένων ενεργητικών χαρτοφυλακίων λόγω των αναδιαρθρώσεων που θα κορυφωθούν σήμερα.


Εκτιμήσεις χρηματιστηριακών εταιρειών τοποθετούν σε περίπου 200-300 εκατ. δολάρια τις προβλεπόμενες εισροές μετοχών που θα σημειωθούν λόγω αναδιάρθρωσης των δεικτών και οι οποίες θα έρθουν να προστεθούν στα 1,1 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εισρεύσει από το εξωτερικό σε μετοχές του FTSE Large Cap από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι σήμερα.


Παράλληλα, με τη νέα κατηγοριοποίηση της αγοράς αυξάνεται σημαντικά το ειδικό βάρος της Ελλάδας στους δείκτες (σε 0,6 με 0,7 ενώ το Χ.Α. θα συγκρίνεται με αγορές χωρών που είναι εκτός ευρώ, όπως της Ουγγαρίας για παράδειγμα) ενώ ανοίγει η βεντάλια των μετοχών που τσεκάρουν τα ξένα funds που ακολουθούν τους εν λόγω δείκτες από 5 σε 11 επιλογές. Πάντως, κατά αναλυτές ήδη έχει λάβει χώρα μέρος του rebalancing αν και δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί το εύρος και το ύψος του.


Στις υφιστάμενες μετοχές των ALPHA BANK, ΕΘΝΙΚΗΣ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ στον FTSE developed index εκτιμάται ότι θα προστεθούν οι EUROBANK, JUMBO, ΤΙΤΑΝ, FOLLI FOLLIE, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΔΕΗ.


Παρότι η ελληνική αγορά ουσιαστικό βρίσκεται εκτός ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων μετά τη χρεοκοπία της οικονομίας και τις διαδοχικές υποβαθμίσεις που υπέστη, αυτή τη φορά η μετάταξή της στις αναδυόμενες, αποτέλεσμα των capital controls, ίσως διαφέρει της ανάλογης τοποθέτησής της στις emerging markets από την MSCI.
Και τούτο καθώς συμπίπτει χρονικά με τη διαδικασία προώθησης των διαπραγματεύσεων με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και των αναφορών περί έναρξης προσεχώς της συζήτησης για αναδιάρθρωσης του χρέους ή ακόμα και με τις προσδοκίες για αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από ξένους οίκους.


Υπενθυμίζεται ότι η BofA σε πρόσφατη σχετικά ανάλυσή της σημείωνε ότι ειδικά για την Ελλάδα αναμένει συνολικές καθαρές εισροές έως 300 εκατ. δολάρια περίπου. Πάντως, ήδη το προηγούμενο διάστημα αναλυτές συνέδεαν μέρος της ανοδικής πορείας του Χ.Α. και σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις καθώς αρκετά hedge funds έσπευδαν να τοποθετηθούν σε δεικτοβαρείς μετοχές «παίζοντας και το στοίχημα» της αξιολόγησης.


Σε πολλές περιπτώσεις οι όγκοι συναλλαγών που θα απαιτηθούν για να «ανοίξουν οι θέσεις» θα ανεβάσουν αισθητά τη μέση συναλλακτική δραστηριότητα ενώ για κάποιες μετοχές (π.χ. ΤΙΤΑΝ, FOLLI FOLLIE, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ) οι πιθανές εισροές αναμένονται 20 φορές μεγαλύτερες του ημερήσιου όγκου.


Επίσης, στον δείκτη FTSE Emerging Europe Small Caps θα συμμετέχουν 11 εισηγμένες στο Χ.Α. μετοχές. Εξ αυτών, όμως, μόλις τέσσερις είναι οι νέες προσθήκες.
Οι τίτλοι των AEGEAN AIRLINES, FOURLIS, ΓΕΚ TΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα πλαισιώσουν αυτούς των ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, GRIVALIA, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΜΕΤΚΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και ΔΕΗ.


Εκτιμήσεις για το ύψος των εισροών στους τίτλους που προστίθενται στο Small Caps δεν έχουν κυκλοφορήσει καθώς υπάρχει δυσκολία να εκτιμηθούν από τους αναλυτές τα υπό διαχείριση κεφάλαια που ακολουθούν τον παραπάνω δείκτη. Όμως, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι μόλις προ ημερών σε κάποιες μετοχές είχαμε «σκουπίσματα», ανοδική αντίδραση έντονη και μάλιστα με ικανοποιητικό τζίρο. Εάν είχαμε να κάνουμε με… πρώιμο rebalancing ή με front running από χαρτοφυλάκια που έσπευσαν να τοποθετηθούν τότε εν όψει της ανακατάταξης είναι ένα θέμα που συζητείται στην αγορά.


Πάντως, να σημειώσουμε ότι πέραν της… αναδιάρθρωσης υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το Χ.Α., όπως η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και βέβαια οι εξελίξεις στην προσφυγική κρίση. Την ίδια ώρα, σήμερα έχουμε και το triple witching στο ΧΠΑ που πάντα επιφέρει μια νευρικότητα στο ταμπλό.
Το κλίμα σε όλα τα μέτωπα δείχνει βραχυπρόθεσμα να μεταστρέφεται σε βάρος των αγοραστών τις τελευταίες ώρες καθώς η τροπή των πραγμάτων οδηγεί σε την επιδείνωση του πολιτικού και οικονομικού ρίσκου. Το Χρηματιστήριο βρίσκεται πλέον σε εκείνο το κομβικό σημείο που καλείται να σταθμίσει την επόμενη μεγάλη κίνησή του. Έχει καταφέρει να πρωταγωνιστήσει θετικά τον τελευταίο μήνα στο διεθνές κυνήγι των αποδόσεων καταγράφοντας υπερδιπλάσια άνοδο έναντι των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων (+40% από τα χαμηλά Φεβρουαρίου), κινδυνεύει, όμως, να βρεθεί μετέωρο αν οι προσδοκίες που έθρεψαν μέχρι σήμερα την δυναμική ανοδική κίνηση διαψευστούν.


Δεδομένων των πολύ υψηλών αποδόσεων (από 100% έως 260% τον τελευταίο μήνα) στις τραπεζικές μετοχές η προσοχή στρέφεται κυρίως στη συμπεριφορά του συγκεκριμένου κλάδου ο οποίος έχει το βάρος να οδηγήσει είτε σε διάσπαση των αντιστάσεων είτε σε μεγάλη υποχώρηση την αγορά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.