ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Πρωταθλήτρια" του 2016 η Μυτιληναίος - Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

22:26 - 31 Δεκ 2016 | Χρηματιστήριο
"Πρωταθλήτρια" του 2016 η Μυτιληναίος - Ποιες μετοχές ξεχώρισαν
Παρά την υψηλή μεταβλητότητα της αγοράς, τις πολιτικές ανησυχίες και τις «βαριές» τραπεζικές απώλειες, υπήρξαν κάποιες εταιρείες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν μέσα σε ένα κατά τα’ άλλα «αφιλόξενο» επενδυτικό κλίμα. Μία από αυτές ήταν και η Μυτιληναίος, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε πάνω από 2/3 της αξίας της!

Το 2016 υπήρξε αναμφίβολα μια επεισοδιακή χρονιά για τις αγορές, ένας πραγματικός και διαρκής «πονοκέφαλος» για τους επενδυτές. Το Brexit, η εκλογή Τραμπ, η «τρελή» πορεία των εμπορευμάτων (βλέπε χρυσό και πετρέλαιο), σχεδόν όλες οι εκτιμήσεις των αναλυτών έπεσαν έξω.

Για το Ελληνικό Χρηματιστήριο δε, τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα, εν μέσω συνεχούς πολιτικής αβεβαιότητας, καθυστερήσεων, αναμονής για αξιολόγηση κλπ, η αγορά δε μπορούσε να «ησυχάσει» ούτε να στηριχθεί κάπου. Παρ’ όλα αυτά, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε αισίως να τερματίσει το πτωτικό σερί δύο χρόνων, διαγράφοντας μια πορεία σχετικής σταθεροποίησης. Βέβαια για να συμβεί αυτό υπήρξαν βαρύτατες απώλειες, και αυτές κλήθηκαν να «σηκώσουν» -ποιες άλλες- οι «καταταλαιπωρημένες» ελληνικές τράπεζες, με τον κλάδο να υποχωρεί από 26% έως και 40% συνολικά στο έτος. «Βαρίδι» αποτέλεσε και η ΔΕΗ.

 

Ειδικότερα, σε επίπεδο έτους, ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,95%, ενώ ο FTSE 25 έχασε 5,05% και ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 28,89%. Ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη χρονιά με απώλειες της τάξεως του 7,69%. 

 

Βασικά στηρίγματα για τον μη τραπεζικό 25άρη υπήρξαν μερικές μετοχές που ξεχώρισαν με τις εντυπωσιακές επιδόσεις τους, όπως η Jumbo (ΜΠΕΛΑ), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ και ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, οι οποίες κατέγραψαν κέρδη που ξεπερνούν το 35% έκαστος. Ωστόσο μία ήταν η πρωταθλήτρια, η Μυτιληναίος, η οποία «εκτοξεύτηκε» στο 67,57%!

 

Η ευρύτερη εικόνα δείχνει ότι οδεύουµε σε σχηµατισµό µακροπρόθεσµης αντιστροφής τάσης και σε αυτό συνηγορεί και η µακροπρόθεσµη χρονοσειρά τάσης των 200 ηµερών η οποία µετά από τις 4 Οκτωβρίου παραµένει σταθερά αγορασµένη έχοντας µάλιστα γυρίσει µε ανοδική φορά. Ο σχηµατισµός αντιστροφής που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει αρκετά φιλόδοξους στόχους κοιτώντας ως τις 860 µονάδες, επίπεδα στα οποία διαπραγµατεύονταν ο Γενικός ∆είκτης το Φεβρουάριο του 2015.

 

Προς το παρόν τα δύσκολα σηµεία των 650 µονάδων έχουν δοκιµαστεί αρκετές φορές, οι αγοραστές έχουν φθείρει  σηµαντικά την αντίσταση των πωλητών, όµως λείπει το καύσιµο των συναλλαγών που θα δώσει την κίνηση διαφυγής. Επισηµαίνεται ότι σε εβδοµαδιαία και µηνιαία διαγράµµατα τιµών ο MACD έχει δώσει σήµατα αγορών αρκετά νωρίς (από τον Ιούνιο) τα οποία έχει διατηρήσει χωρίς διακοπή. 

 

Το αρνητικό σενάριο θα ενεργοποιηθεί σε αλλαγή της µακροπρόθεσµης τάσης σε καθοδική διάσπαση των 590 µονάδων στο οποίο η πρώτη στάση τιµών βρίσκεται στα χαµηλά του δηµοψηφίσµατος για το Brexit, λίγο πάνω δηλαδή από τις 500 µονάδες. Το σενάριο αυτό δεν είναι πρωτεύων ωστόσο οι µεγάλες διακυµάνσεις που έχουν παρατηρηθεί κατά τα τελευταία χρόνια επιβάλλουν την επισήµανση του.

 

Γιάννης Τσιρογιάννης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.