ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Oλοκληρώθηκε ο πιο εφιαλτικός μήνας για το 2018

17:43 - 31 Μαϊ 2018 | Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο: Oλοκληρώθηκε ο πιο εφιαλτικός μήνας για το 2018
Ισως είναι από τους χειρότερους μήνες που έχουν ζήσει οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου τουλάχιστον στα χρόνια των τριών μνημονίων. Σε μία τεράστια μαύρη τρύπα χάθηκαν σχεδόν 6 δισ. ευρώ από τη κεφαλαιοποίηση και βυθίστηκε ο γενικός δείκτης επιστρέφοντας τη περίοδο της επιβολής των capital controls στις 29 Ιουνίου 2015 καθώς ήδη εισήλθαμε στο 4ο χρόνο των κεφαλαιακών ελέγχων.

Ισχυρές παρενέργειες σ όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό προκάλεσε το θέμα της Folli Follie που ξέσπασε το πρωϊ της Πέμπτης 3 Μαϊου 2018 και συμπαρέσυρε για έναν ολόκληρο μήνα μετοχές και δείκτες αλλά κυρίως ανέδειξε τις ανοικτές πληγές της αγοράς σε επίπεδα εποπτείας που ακόμη δεν έχει θωρακισθεί παρά τους δεκάδες νόμους που ψηφίσθηκαν μέσα σε 19 χρόνια απο τη φούσκα του καλοκαιριού του 1999.

 

Εκροές λόγω MSCI αλλά και φόβος στα μόνιτορ των χρηματιστών για νέο ντόμινο στην αγορά

 

Η τελευταία συνεδρίαση του Μαϊου μπορεί να έληξε θετικά για το γενικό δείκτη που ενισχύθηκε 0,88% στις 755,85 μονάδες αλλά αφήνει μία πικρή γεύση σε επενδυτές και αναλυτές για το μήνα που ολοκληρώθηκε. Ο επενδυτικός φόβος και η καχυποψία κυριαρχούν στα χρηματιστηριακά γραφεία μετά τα όσα συνέβησαν με το Folli Follie και αρκετοί διαχειριστές εκφράζουν την άποψη ότι μπορεί να προκληθεί νέο ντόμινο πτώσης εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα θωράκισης της αγοράς, Ηδη οι απώλειες του Μαϊου είναι ισχυρές εάν αντιληφθούμε ότι η χαμένη κεφαλαιοποίηση αντιστοιχεί σε 6,1 δισ. ευρώ όταν μόνο οι απώλειες της Folli Follie για τις 15 εφιαλτικές συνεδριάσεις που παρέμεινε σε διαπραγμάτευση έφθασαν τα 705 εκατ. ευρώ και από εταιρία της υψηλής κεφαλαιοποίσης του 1,026 δισ. ευρώ(βράδυ Τετάρτης 2 Μαϊου 2018) υποβιβάστηκε σε εταιρία της μεσαίας κεφαλαιοποίησης χωρίς να γνωρίζουμε τι θ αποκαλύψει η δικαστική έρευνα.

 

Η Αθήνα ο αδύναμος κρίκος των 18 αγορών της ευρωζώνης

 

Οι χθεσινές εκροές λόγω της αναδιάρθρωσης του δείκτη MSCI δεν ήταν της έντασης που ανέμεναν οι χρηματιστές. Η συνολική αξία της αγοράς ανήλθε στα 137,1 εκατ. ευρώ εκ των οποίων ο τζίρος από τις αναδιαρθρώσεις του MSCI έφθασαν τα 77 εκατ. ευρώ. Μόνο τον Μάϊο ο γενικός δείκτης βυθίστηκε σχεδόν -12% και είναι η χειρότερη επίδοση για τους πέντε πρώτους μήνες του 2018. Πιέσεις δέχθηκε η Motor Oil που έχσασε 2,03% και η Alpha Bank που υπέστη απώλειες 2,09% κλείνοντας στα 1,8310 ευρώ. Αντίθετα υπεραπόδοσε(+6,20%) η τράπεζα Πειραιώς και ακολούθησε η Εθνική τράπεζα(+3,14%) και ο τίτλος του ΟΤΕ(+1,49%). 

Η Αθήνα παραμένει ο αδύναμος κρίκος μεταξύ των 18 χρηματιστηρίων των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Περιορισμένη ρευστότητα, ανύπαρκτη εμπορευσιμόττα για το 90% των 191 εισηγμένων. Με μία επενδυτική γενιά να έχει εξαφανισθεί και να προσπαθεί να βρεί ρευστότητα είτε στην αγορά εταιρικών ομολόγων είτε σε άλλες επενδυτικές δραστηριότητες(συνάλλαγμα, αμοιβαία κεφάλαια).

Ανέστης Ντόκας 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:49 - 31 Μαϊ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.