ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σόιμπλε: Πιθανή η συνταγματική κατοχύρωση ανώτατου ορίου στα εθνικά ελλείμματα- Στο επίκεντρο του Ecofin ο προϋπολογισμός της ΕΕ

19:44 - 17 Μαϊ 2010 | Ανακοινώσεις
Να "ενισχύσουν" την κοινή δημοσιονομική πειθαρχία και να εντείνουν τις προσπάθειες μείωσης των δαπανών, προέτρεψε τους ομολόγους του στη ζώνη του Ευρώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χωρίς να αποκλείει μάλιστα την ιδέα να τεθεί συνταγματικά κάποιο ανώτατο όριο για τα εθνικά ελλείμματα. Στο γερμανικό σύνταγμα υπάρχει μία νέα διάταξη που έχει στόχο τον υποχρεωτικό περιορισμό του χρέους της χώρας, από το 2011 έως το 2016, ώστε να φθάσει στο στόχο του 0,35% επί του ΑΕΠ.
Για να καθησυχάσουμε τις αγορές και να ανακόψουμε την πτώση του Ευρώ, "πρέπει να μειώσουμε τα ελλείμματα και να ενισχύσουμε το Πακέτο Σταθερότητας", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φθάνοντας στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο μεταξύ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που δέχονται πίεση από τις Βρυξέλλες για τη μείωση των εθνικών ελλειμμάτων τους, με τη σειρά τους ζητούν περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2011, που προβλέπει μιαν αύξηση των λειτουργικών δαπανών κατά 4,5 %.

Πάνω σε αυτή τη βάση του προϋπολογισμού θα αρχίσει να συζητείται την Τρίτη από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι σε σύνολο 142,6 δισ ευρώ, το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2011 περιλαμβάνει περίπου 64,4 δισ. ευρώ για δράσεις που έχουν σχέση με την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη (+3,4% σε σύγκριση 2010).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.