ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α: Με υπουργική απόφαση αίρονται τα capital controls

12:45 - 07 Δεκ 2015 | Ανακοινώσεις
Χ.Α: Με υπουργική απόφαση αίρονται τα capital controls
Άρση των περιορισμών στις χρηματιστηριακές συναλλαγές με υπουργική απόφαση, ανακοίνωσε ο νέος επικεφαλής της Ε.Κ., Χ. Γκότσης.

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος διαδέχτηκε τον Κ. Μποτόπουλο, δήλωσε ότι η σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι έτοιμη, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα πλήρους ελευθερίας στους εγχώριους επενδυτές, σχεδόν έξι μήνες μετά την επιβολή των περιορισμών. Κάτι που σημαίνει πως παύει να ισχύει το καθεστώς που ίσχυε μέχρι πρότινος, βάσει του οποίου οι εγχώριοι επενδυτές δεν έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε αγορές μετοχών, Α/Κ, παραγώγων κλπ. χρησιμοποιώντας το "παλαιό χρήμα”, αλλά μόνον καταθέτοντας "νέο” χρήμα. 

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν ένα πάγιο αίτημα της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας, η οποία είχε πολλάκις καταγγείλει για «αγορά δύο ταχυτήτων», λόγω της διαφορετικής μεταχείρισης των ξένων επενδυτών.
Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο ΣΜΕΧΑ, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί δεν συνάδουν με την έννοια της ισότιμης συμμετοχής των επενδυτών στις χρηματαγορές και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. 

Η δική του εισήγηση στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της ΕΚ θα είναι να παραταθεί η απαγόρευση short selling για τους τραπεζικούς τίτλους τουλάχιστον έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι συνεργασία με το χρηματιστήριο θα δοθούν κίνητρα για την εισαγωγή νέων εταιρειών στο χρηματιστήριο. Πρέπει να φανεί όπως είπε ο πραγματικός ρόλος του ΧΑ που είναι η τροφοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Σχεδιάζεται μάλιστα η οργάνωση, σε συνεργασία πάντα με το Χρηματιστήριο Αθηνών, η οργάνωση αγοράς εταιρικών ομολόγων. Σύμφωνα με τον κ. Γκότση πρέπει η ελληνική κεφαλαιαγορά να γίνει ανταγωνιστικότερη έναντι των διεθνών. 

Όπως τονίζουν άνθρωποιτης αγοράς αυτή η εξέλιξη θα αυξήσει τις συναλλαγές στο ελληνικό χρηματιστήριο και άρα και τα έσοδά τους, ενώ δίνετι η δυνατότητα σε επενδυτές να αγοράσουν τραπεζικές μετοχές στις τρέχουσες τιμές (όταν έστω γίνει η άρση). 

Πάντως τα ίδια στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και σίγουρα ο τζίρος δεν πρόκειται να επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν την επιβολή των περιορισμών. 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Τελευταία τροποποίηση στις 15:09 - 07 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.