ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιέσεις και κλείσιμο κάτω από τις 1.900 μονάδες- Πως σχολιάζει η Πήγασος

18:36 - 09 Ιαν 2009 | Σχόλια Αγοράς
Με απώλειες 1,11% και κάτω από τις 1.900 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η εγχώρια αγορά, μετά και το γύρισμα των διεθνών αγορών λόγω των στοιχείων που βγήκαν για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.892,29 μονάδες με την Εθνική Τράπεζα να χάνει 3,17% και να πραγματοποιεί όγκο κοντά στα 2 εκα. τεμάχια.

Η «μάχη» των κεφαλαιοποιήσεων συνεχίστηκε και σήμερα με την Εθνική να διατηρεί οριακό προβάδισμα έναντι του ΟΠΑΠ, ο οποίος υποχώρησε κατά 1,81%. Οι ρευστοποιήσεις που ξεκίνησαν μετά το μέσο της συνεδρίασης εντάθηκαν την τελευταία μισή ώρα μετά και το πτωτικό άνοιγμα της Wall Street.

Οι περισσότερες μετοχές έχασαν μέρος των κερδών τους αλλά συνολικά η πλειονότητα έκλεισε σε θετικό έδαφος. Από τις μετοχές που έκαναν πράξη 104 ενισχύθηκαν και 92 υποχώρησαν. Ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπέρασε τα 127 εκατ. ευρώ. Προς το τέλος όμως της συνεδρίασης οι συναλλαγές αυξήθηκαν.

ΤΤ, MIG, S&B, Coca Cola, ΟΛΘ, ΟΠΑΠ, Ιντραλότ, Alpha Bank, ΟΤΕ και ΓΕΚ έκλεισαν με απώλειες, ενώ κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των Βιοκαρπέτ, Info-Quest, Alapis, Moda Bagno, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ιατρικό Αθηνών, ΕΧΑΕ, Ηρακλής και Σαράντης.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 1,49% και απομακρύνθηκε από τις 1.000 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 1,63%. Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 4,44%. O FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 4,19%.

Το εβδομαδιαίο δελτίο της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ

Με κέρδη 4,44% έκλεισε την εβδο΅άδα ο Γενικός .είκτης ο οποίος δια΅ορφώθηκε την Παρασκευή στις 1.892,29 ΅ονάδες. Παράλληλα οι ΅έσες η΅ερήσιες συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 70% και δια΅ορφώθηκαν στα 137,5 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές 2,449 εκ. ευρώ αυξάνοντας τις συνολικές εκροές στα 2,4 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους. Απρόσ΅ενα δυνατά ξεκίνησε η χρονιά για τους επενδυτές στο Χρη΅ατιστήριο της Αθήνας. Η δύνα΅η της αγοράς δεν περιορίζεται στο γεγονός της επέκτασης της ανόδου από τα χα΅ηλά και τις συνολικές αποδόσεις 11 -12% που ε΅φανίζει ο Γενικός .είκτης όσο για την αυτονό΅ηση των εταιριών της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο κλί΅α ΅εταβλητότητας που επικρατεί στο εξωτερικό. Γεγονός είναι ότι τα πρώτα νέα (΅ακροοικονο΅ικά και επιχειρη΅ατικά) του 2009 δεν θα ΅πορούσαν να χαρακτηριστούν ευοίωνα. Η ζήτηση ΅ειώνεται, η ρευστότητα ως κυκλοφορία χρή΅ατος δεν έχει αποκατασταθεί, οι προβλέψεις για την εταιρική κερδοφορία ήδη από τις πρώτες η΅έρες του 2009 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω ενώ συνεχίζονται να έρχονται στην επιφάνεια επενδυτικά παθογενή φαινό΅ενα που αν ΅η τι άλλο δεν βοηθούν στην ε΅πέδωση ενός κλί΅ατος ε΅πιστοσύνης στις αγορές. Υπό αυτό το πρίσ΅α η αγορά έκανε το άριστο αφού σταδιακά ανέβασε όγκους διαχέοντας την άνοδο και σε άλλους κλάδους. .ς άλλοθι αυτής της ανόδου θα ΅πορούσε να χρησι΅οποιηθεί το επιχείρη΅α της σφοδρής υπερπωλησης των πάντων σε ΅ια αγορά που το 2008 αντι΅ετώπισε περισσότερο συστη΅ική πίεση από κακής ποιότητας επενδυτικά κεφάλαια. Η ανάγκη διόρθωσης κάποιων στρεβλώσεων (θυγατρικές σε αξία ΅εγαλύτερη από αυτή του ο΅ίλου, τα΅είο ΅εγαλύτερο από την αξία της εταιρίας, διαπραγ΅άτευση στο 30% των λογιστικών αξιών κλπ) ακό΅α δεν έχει εξαντληθεί και αρκεί ένας ΅ικρού βεληνεκούς καταλύτης για να βελτιώσει την εικόνα της αγοράς. Εκτι΅ού΅ε ότι η ανοδική τάση τις επό΅ενες η΅έρες θα υποστηριχθεί και από φρέσκο υλικό θετικών επιχειρη΅ατικών ειδήσεων αφού η συγκυρία επιτρέπει ΅ια πιο αποτελεσ΅ατική τι΅ολόγηση νέων τα οποία «ψάχνουν» momentum για να δη΅οσιοποιηθούν βελτιώνοντας την εικόνα εισροών σε επι΅έρους κλάδους. Ση΅ειώνου΅ε ακό΅α και το ενδεχό΅ενο η χώρα ΅ας να ΅ην ΅πει τελικά σε  επιτήρηση από την Ε.Ε. βελτιώνοντας έτσι την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους γεγονός το οποίο θα ΅πορούσε να επαναφέρει κεφάλαια από το εξωτερικό τα οποία τηρούν στάση ανα΅ονής σε σχέση ΅ε το θέ΅α αυτό.

Τεχνικά ο Γενικός δείκτης διατηρεί το σή΅α αγοράς που έδωσε από τις 24 Νοε΅βρίου το οποίο ενισχύθηκε και από νέα σή΅ατα αγοράς από τον MACD και τους κινητούς ΅έσους όρους των 9 και 16 η΅ερών στην αρχή της χρονιάς. Όλα αυτά τα «φιλολαικά» τεχνικά σή΅ατα ενισχύθηκαν από συναλλακτικούς τζίρους καθώς το ανοδικό momentum έδειχνε για πρώτη φορά ΅ετά από τον Μάιο του 2008 να επιστρέφει ΅ε αξιώσεις. Ανα΅ενό΅ενη και η στάση πριν τις 2.000 ΅ονάδες αφού η καταγραφή κερδών ξεκουράζει κατά κάποιο τρόπο τους τεχνικούς δείκτες και δένει περισσότερο τις τι΅ές. Παρόλα αυτά η απαι

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.