• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Σχόλια Αγοράς

Θετικά έκλεισαν σήμερα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Το κλίμα στις αγορές επηρέασε η μεταρρύθμιση, που παρουσίασε η κεντρική τράπεζα της Κίνας, η οποία έχει ως στόχο το χαμηλότερο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και την τόνωση της οικονομίας που επηρεάζεται αρνητικά από την εμπορική διαμάχη.

Ανοδικό «ξέσπασμα» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ανέκαμψε και ενισχύθηκε σημαντικά. Ο τραπεζικός κλάδος συνέβαλε τα μέγιστα στη σημερινή θετική συνεδρίαση με κέρδη που πλησίασαν το 9%.

Η ανοδική πορεία των παγκόσμιων αγορών είχε ως επακόλουθο την επιστροφή στα κέρδη και για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης ξεπερνά αυτή την στιγμή τις 800 μονάδες, ενώ μεγάλη ώθηση δίνουν τα υψηλά επίπεδα κερδών του τραπεζικού κλάδου.

Θετικά είναι τα πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο άνοιγμά τους, μετά την ανοδική συνεδρίαση των ασιατικών αγορών. Η σημαντική μεταρρύθμιση, που παρουσίασε η κεντρική τράπεζα της Κίνας το Σάββατο, η οποία έχει ως στόχο το χαμηλότερο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και την τόνωση της οικονομίας που επηρεάζεται αρνητικά από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, έφερε μία πνοή αισιοδοξίας στους επενδυτές. Σημειώνεται επίσης ότι η ανάκαμψη των αμερικανικών αποδόσεων, μετά από την αντιστροφή καμπύλης των αποδόσεων την προηγούμενη εβδομάδα, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανοδική πορεία των ευρωαγορών.

Θετική ήταν η εκκίνηση της τρέχουσας εβδομάδας για τις ασιατικές αγορές, με τα χρηματιστήρια της Κίνας να σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη της τάξεως άνω του 2%, έπειτα από το ανοδικό ράλι της Wall Street στο κλείσιμο της Παρασκευής. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στην άνοδο αυτή έπαιξε η ανάκαμψη των αμερικανικών αποδόσεων, μετά από την αντιστροφή καμπύλης των αποδόσεων την προηγούμενη εβδομάδα.

Αρνητικά ήταν τα πρόσημα στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει σε εβδομαδιαία βάση με απώλειες 5,8% και τον Τραπεζικό με απώλειες 12,1%. Αντίθετα, οι ευρωαγορές και η Wall Street ανακάμπτουν μετά από τις συνεχόμενες πτώσεις εντός της εβδομάδας, με τους επενδυτές να προσδοκούν σε αποκλιμάκωση της εμπορικής έντασης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, καθώς και σε θετικές εξελίξεις στις προσεχείς συναντήσεις του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Με κέρδη έκλεισαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να υποδέχονται θετικά την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την στάση της Γερμανίας απέναντι στο Brexit. Ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικοί με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας, παρόλο που ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι γίνονται παραγωγικές συζητήσεις με την ασιατική υπερδύναμη.

Μικρές απώλειες κατέγραψε στη συνεδρίαση της Παρασκευής το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει κάτω από το όριο των 800 μονάδων και με τα ήπια κέρδη των τραπεζών να αποτελούν αντίβαρο στην πτωτική πορεία του χρηματιστηρίου.

Αποπνικτική ατμόσφαιρα επικρατεί και σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο «παλεύει» να διατηρηθεί πάνω από τις 800 μονάδες και να καλύψει το χαμένο έδαφος του Αυγούστου.

Βελτιωμένη είναι σήμερα η εικόνα στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης μετά την καθοδική πορεία των τελευταίων συνεδριάσεων. Η ανησυχία για το εμπόριο παραμένει στο επίκεντρο συνοδευόμενη από τα αρνητικά στοιχεία για την οικονομία της Γερμανίας. Η Κίνα απείλησε με αντίμετρα την κυβέρνηση Τραμπ αν η τελευταία προχωρήσει στην επιβολή των νέων δασμών, αλλά διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες για μια εμπορική συμφωνία.

Υποχώρηση κατά 2,40% κατέγραψε ο Γενικός ∆είκτης του Χ.Α. κλείνοντας στις 798,89 μονάδες. Παράλληλα, η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε ψηλά στα 71,7 εκ. ευρώ. Η προσπάθεια για αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου είχε μικρή μόνο διάρκεια καθώς ο «μαύρος κύκνος» της ημέρας έκανε την εμφάνισή του.

Η Αμερική μάζεψε χθες τις ενδοσυνεδριακές απώλειες λόγω καλυτέρων των εκτιμήσεων μακροοικονομικών στοιχείων λιανικών πωλήσεων και αποτελεσμάτων της Wallmart.

Η παγκόσμια αγορά έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την εμπορική διένεξη μεταξύ Αμερικής και Κίνας, μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλει από 1η Σεπτεμβρίου πρόσθετους δασμούς στην Κίνα, αξίας 300 δισ. δολαρίων. Οι επενδυτές ανησυχούν ακόμη για ενδεχόμενο κλιμάκωσης του εμπορικού αυτού πολέμου, γεγονός που θα πλήξει ακόμα περισσότερο τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

σελίδα 1 από 1190
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman