ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανατροπή σκηνικού στη Σοφοκλέους

18:34 - 21 Ιαν 2009 | Σχόλια Αγοράς
Και οι μετοχές τρελλάθηκαν! Δε θα μπορούσε να προσεγγιστεί διαφορετικά η συνεδρίαση στο Χ.Α. της Τετάρτης, με τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου να πραγματοποιούν μεγάλες διακυμάνσεις και από τα τάρταρα στα οποία βρέθηκαν ενδοσυνεδριακά, να κλείνουν στα υψηλότερα επίπεδα ημέρας. Η ζημιά πήγε να γίνει στην αρχή με την έκθεση της Deutsche Bank, η οποία υποβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες και περισσότερο από όλες την Πειραιώς.

Η μετοχή της Πειραιώς έφτασε να υποχωρεί έως τα 4,94 ευρώ με πτώση πάνω από 5%. Στη συνέχεια όμως, εκδηλώθηκαν αγορές, με αποτέλεσμα, η μετοχή να κλείσει με άνοδο 5,56%, στα 5,70 ευρώ και με όγκο 2,6 εκατ. τεμαχίων. Η διοίκηση της Τράπεζας πάντως, δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της Deutsche Bank. Το κλίμα στις αγορές άρχισε να αλλάζει, καθώς υπάρχει προσδοκία ότι η παρέμβαση του νέου προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπάρακ Ομπάμα θα είναι καταλυτική για την ανάκαμψη της οικονομίας. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Σαρκοζί θα ρίξει στις γαλλικές τράπεζες άλλα δέκα δισεκατομμύριοα ευρώ, ενώ αναμένονται χιλιάδες απολύσεις στο χρηματοπιστωτικό κλάδο σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η Ελλάδα δέχεται τις αντιδράσεις των ξένων χρηματιστηρίων, με τα δικά της προβλήματα να περισσεύουν, όπως το γεγονός ότι ο δανεισμός της χώρας έχει καταστεί δυσβάσταχτος από τη στιγμή που το spread ξέφυγε στις 300 μονάδες βάσεις.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με εντυπωσιακά κέρδη 3,02%, στις 1702 μονάδες, σχεδόν 100 μονάδες πάνω από τα κατώτατα επίπεδα ημέρας, τις 1.603 μονάδες. Οι αγορές είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες σχολιάζουν οι αναλυτές, οι οποίοι ανησυχούν τόσο για τα αποτελέσματα της απελθούσας χρήσης, όσο και για τις προβλέψεις του πρώτου τριμήνου. Στο πλαίσιο αυτό, οι προβλέψεις της ΕΤΕ για το 2008 και η δήλωση του νέου υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου ότι ο διοικητής της Τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου δεν πρόκειται να φύγει από το τιμόνι της τράπεζας ήταν ο λόγος που η μετοχή συνέχισε να ενισχύεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ξεπερνώντας τα 12 ευρώ και κλείνοντας στα 12,18 με κέρδη 2,53% και όγκο 3,3 εκατ. τεμχίων. Μεγάλη ήταν η αντίδραση και γτια την Alpha σε ποσοστό 4,10%, στα 5,58 ευρώ με 1,730 εκατ. τεμάχια, ενώ ξέφυγε από τα χαμηλά της και η Eurobank, που ενισχύθηκε κατά 1,68%, στα 4,84 ευρώ διακινώντας 1,465 εκατ. τεμάχια. Σημαντική ακόμα, ήταν η αντίδραση και για τη Marfin Popular σε ποσοστό 4,76%, στο 1,76 ευρώ με 2,952 εκατ. τεμάχια και την Κύπρου κατά 1,33%. Αέρα στην αγορά έδωσαν επίσης, τα λεγόμενα αμυντικά χαρτιά που από πρωϊνό δημοσίευμά του την Τετάρτη είχε αναδείξει ο "R", δηλαδή ΟΤΕ (4,92%), ΔΕΗ (4,05%) και ΟΠΑΠ (2,84%).

Εντυπωσιακή ήταν η αντίδραση ακόμα, για την Ελλάκτωρ με άνοδο 5,62%, το Μυτιληναίο κατά 5,13%, Coca Cola 5,37%, ίδιο ποσοστό ανόδου και για την Ιντραλότ, αλλά και για τον Τιτάνα κατά 6,3%.  Γενικότερα, από τις μετοχέ που διακινήθηκαν 97 ενισχύθηκαν και 99 υποχώρησαν με 54 αμετάβλητες. Σημντικός ήταν ο τζίρος που παρουσίασε αύξηση, διαμορφούμενος την Τετάρτη στα 188,6 εκατ. ευρώ.  

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.