ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μείωση του spread και διεθνείς αγορές, ενισχύουν το Χ.Α.

18:43 - 26 Ιαν 2009 | Σχόλια Αγοράς
Τα καλά νέα που βγήκαν σήμερα δεν αφορούν αυτή καθ’ αυτή την πορεία της αγοράς. Αφορούν τη δευτερογενή αγορά των ομολόγων. JP Morgan και Blackrock πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα και δηλώνουν ότι αγοράζουν ελληνικά ομόλογα και πως όλοι οι φόβοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι υπερβολικοί.

 Μέσα σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η δήλωση του προϊσταμένου της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Εμ. Κοντοπυράκη, ο οποίος δηλώνει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2008 διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 3,1%. Από εκεί και πέρα οι όποιες ανησυχίες υπάρχουν για τις οικονομίες της Αν. Ευρώπης, στις οποίες δραστηριοποιούνται ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα ξεπεραστούν από την πρόοδο για την ένταξή τους στη ζώνη του ευρώ, σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε τη Δευτέρα, στις 1.695,16 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,91%, κινούμενος στο ίδιο ενθουσιώδες πνεύμα που επικρατεί στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, αποτέλεσμα των καλών εταιρικών νέων της ημέρας και του deal αξίας 68 δις. ευρώ ανάμεσα στην Pfizer -Wyeth.

Αγκάθι της αγοράς παραμένουν οι υπερβολικά χαμηλές συναλλαγές, υποστηρίζουν οι χρηματιστές, αποτέλεσμα της έλλειψης ενδιαφέροντος. Οι συναλλαγές προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό από τους έλληνες ιδιώτες επενδυτές, σημειώνουν οι ίδιοι, καθώς οι ξένοι έχουν εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τις ρευστοποιήσεις τους στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σήμερα στα 80,8 εκατ. ευρώ. Το πόσο ευμετάβλητη είναι η αγορά χωρίς τζίρος προκύπτει αφενός από τις μεγάλες διακυμάνσεις, όσο και από την κίνηση των μετοχών. Σε μία συνεδρίαση με κέρδη σχεδόν κατά 2%, 87 μετοχές ενισχύθηκαν και 92 υποχώρησαν. Οι αναλυτές περιμένουν ότι με βελτίωση του κλίματος (από το εξωτερικό) και με σχετική τόνωση των συναλλαγών, η αγορά μπορεί να βρεθεί στα επίπεδα των 1.730 μονάδων.

Κατά τα άλλα, η μετοχή της ΕΤΕ επανήλθε πάνω από τα 12 ευρώ με κέρδη 3,8% και μεγάλο όγκο σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες, διακινώντας 1,7 εκατ. τεμάχια. Αντίδραση βγήκε και στην Κύπρου που ενισχύθηκε κατά 2,62%, στα 2,3% ευρώ, τη Marfin Popular κατά 2,34%, την Alpha  κατά 3,62% και λιγότερο της Eurobank κατά 0,89%. Ώθηση στην αγορά έδωσε η άνοδος 5,93% στη ΔΕΗ, στα 12,5 ευρώ, ΟΠΑΠ κατά 1,33% και Coca Cola κατά 2,14%. Αντίδραση βγήκε και στη Σιδενόρ, που παρά τις εκ του αντιθέτου φήμες, σήμερα ανακοίνωσε ότι εαγοράζει ποσοστά σε εταιρείες στο εξωτερικό, με το χαρτίνα σημειώνει κέρδη 3,82%, ενώ αντίδραση 2,14% σημειώθηκε στην Coca Cola.    

Σ.K.X.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.