ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διακυμάνσεις Ευρώπης στο Χ.Α.- Κομβικό σημείο οι 2.100 μονάδες λέει η Emporiki Bank

15:35 - 26 Ιουν 2009 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Δε δείχνει αντοχές η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς περασε σε αρνητικό πεδίο στις 2.160 μονάδες (απώλειες 0,77%), όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Δ. Ευρώπης. Οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί, χωρίς να συμμερίζονται την αισιοδοξία των ξένων οίκων, όπως της Citigroup, που θεωρεί δικαιολογημένο το ράλι και την αντίδραση των αγορών, αφού τα εταιρικά κέρδη θα αυξηθούν το 2010 πάνω από 10%.

Στην Ελλάδα, τόσο η Κομισιόν, όσο και η Fitch θεωρούν ασπιρίνες τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος, τη στιγμή που ακούγονται πάλι διάφορα σενάρια για εκλογές. Οι συναλλαγές προσεγγίζουν τα 140 εκατ. ευρώ και οι επενδυτές φαίνεται να βρίσκουν διέξοδο στα μεσαία και μικρά χαρτιά. Από τον 20άρη, προβληματίζει η συμπεριφορά του ΟΠΑΠ, που σήμερα υποχωρεί κατά 4,5%, κάτω από τα 20 ευρώ, ενώ απώλειες καταγράφει και ο ΟΤΕ, σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Με εξαίρεση την ΕΤΕ, που ενισχύεται κατά 2,7%, η συμπεριφορά των υπολοίπων τραπεζικών μετοχών είναι υοτονική, με κέρδη λίγο πάνω από το 1%. Από τα mid caps, συνεχίζεται το ενδιαφέρον γιοα τον ΟΛΘ (4,55%), Σιδενόρ (4,92%), Folli Follie (35%), Forthnet (3,1%). Aγορές έχουν βγει, τέλος, σε ΕΧΑΕ, ΕΥΑΘ, Σωληνουργεία, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ και ΑΝΕΚ

Η τεχνική ανάλυση της Emporiki Bank

Αν ξεπεράσει με επιτυχία το «τεστ αντοχής των 2.100μ», θα σημειώσει σημαντική ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα. Στην αντίθετη περίπτωση, δύσκολα θα αποφευχθεί η επιτάχυνση της πτωτικής τάσης προς την ισχυρή στήριξη των 1.950μ.

• Το τελευταίο πενθήμερο ο Γενικός Δείκτης (ΓΔ) εμφάνισε διπλή όψη. Αρχικά κινήθηκε πτωτικά, σημειώνοντας χαμηλότερη τιμή στις 2.100,49μ και στη συνέχεια αντέδρασε ανοδικά, καλύπτοντας ένα μεγάλος μέρος των απωλειών. Η κίνηση αυτή λίγο πολύ αναμενόμενη καθώς, όπως αναφέραμε και την προηγούμενη εβδομάδα, στη ζώνη τιμών 2.120 – 2.095μ εντοπίζεται αξιόλογη περιοχή στήριξης. Το ερώτημα είναι αν η στήριξη αυτή είναι ικανή να αποτελέσει το χαμηλότερο σημείο για τις προσεχείς εβδομάδες. Η συνολική τεχνική εικόνα δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία καθώς δεν έχουν απομακρυνθεί οι φόβοι επιτάχυνσης της πτωτικής τάσης προς τις 1.950μ και η εικόνα θα ξεκαθαρίσει - πιθανότατα - τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

• Η τεχνική εικόνα θα αλλάξει προς το θετικότερο, αν ο ΓΔ ξεπεράσει τις αντιστάσεις των 2.220μ με παράλληλη αύξηση των συναλλαγών. Σε μια τέτοια εξέλιξη θα αναμέναμε υπέρβαση των 2.250μ και κατεύθυνση προς την περιοχή των 2.305μ - 2.320μ, όπου φυσιολογικά θα υπάρξει αύξηση των ρευστοποιήσεων και θα κριθεί εκ νέου η δυναμική της αντίδρασης.

• Αν την επόμενη εβδομάδα η εικόνα παραμείνει η ίδια, δηλαδή συνεχισθεί η αδυναμία υπέρβασης των πλησιέστερων αντιστάσεων, θα αυξηθούν οι πιθανότητες να διασπασθεί η στήριξη των 2.100μ και η εξέλιξη των συναλλαγών θα καθορίσει την ταχύτητα και το εύρος της υποχώρησης.

Διάσπαση με μεγάλους όγκους θα φέρει σημαντική αύξηση της μεταβλητότητας και μάλλον γρήγορη προσέγγιση της ισχυρής στήριξης των 1.950μ, που αρχικά μπορεί να δώσει μια σημαντική ανοδική αντίδραση και στη συνέχεια μπορεί να αποτελέσει το χαμηλότερο σημείο για χρονικό διάστημα αρκετών εβδομάδων. Διάσπαση των 2.100μ με πολύ χαμηλούς όγκους συναλλαγών μπορεί να μειώσει το εύρος της υποχώρησης -βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον - σε επίπεδα υψηλότερα των 2.000μ.

Σ.Κ.Χ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.