ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι εκλογές έφεραν πτώση 2,57% στο Χρηματιστήριο- Περιορισμένο κίνδυνο βλέπει η Citigroup

18:44 - 03 Σεπ 2009 | Σχόλια Αγοράς
Με πωλήσεις ελληνικών μετοχών αντέδρασαν οι επενδυτές στη χθεσινοβραδυνή απόφαση του πρωθυπουργού να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Το γεγονός μαρτυρά από μόνο του την ένταση της αβεβαιότητας. Η πτώση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έφθασε μέχρι και το 4,59% στη διάρκεια της ημέρας, αλλά περιορίστηκε στο τέλος στο 2,57% και τις 2.414 μονάδες, δεδομένης της θετικής πορείας που διέγραφαν μέχρι εκείνη την ώρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στην Αθήνα, οι ρευστοποιήσεις άγγιξαν μεγάλο φάσμα της αγοράς στέλνοντας 193 τίτλους χαμηλότερα. Από το πτωτικό τσουνάμι ξέφυγαν μόνο 28 μετοχές που σημείωσαν άνοδο. Όλα αυτά έγιναν με ρεκόρ τζίρου που άγγιξε τα 350 εκατ. ευρώ και κάνει την ανάκαμψη δυσκολότερη. Οι πωλήσεις επικεντρώθηκαν σε μετοχές εταιρειών που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το ελληνικό δημόσιο, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε «πρόωρες» προεξοφλήσεις. Όμως έπληξαν και τίτλους μικρότερων εταιρειών, λόγω απουσίας αγοραστών έστω και σε χαμηλότερα επίπεδα.

Γι΄αυτό και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης FTSE-80 υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες 3,34% έναντι 2,54% της μεσαίας (FTSE-40) και 2,53% της υψηλής (FTSE-20). Το ξεπούλημα blue chips οδήγησε την μετοχή της ΔΕΗ σε πτώση 6,52% καθώς «μέτρησε» στη σκέψη των επενδυτών το ενδεχόμενο αντικατάστασης του διευθύνοντος συμβούλου (κάτι που επηρεάζει αρνητικά την χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης).

Με πτώση 3,44% έκλεισε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Αναλυτές απέδιδαν την πτώση σε προεξόφληση νίκης του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και σε αντικατάσταση του πετυχημένου για τις αγορές, Τάκη Αράπογλου από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

Τη μεγαλύτερη βουτιά 10,92% (έχανε μέχρι και 17,08%) έκανε η μετοχή της εταιρείας Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), καθώς οι πρόωρες εκλογές οδηγούν στην αναβολή του υπό εξέλιξη διαγωνισμού για την πώληση του 23% των μετοχών της σε στρατηγικό επενδυτή. Εντύπωση πάντως προκάλεσε η ανοδική αντίδραση της μετοχής της Alpha Bank. Ο τίτλος, που στη διάρκεια της συνεδρίασης έχανε μέχρι και 6,12%, έκλεισε ανοδικά 2,41%. Η κίνηση είναι ενδεικτική των διεργασιών που γίνονται αυτές τις ημέρες στην τράπεζα.
 
Όπως είναι γνωστό μόλις την περασμένη Δευτέρα ο όμιλος πούλησε ίδιες μετοχές στην τιμή των 12,12 ευρώ και στη συνέχεια στελέχη της τράπεζας πήγαν στο Λονδίνο για παρουσιάσεις. Στη συνέχεια ο επενδυτής που αγόρασε τις μετοχές στα 12,12 ευρώ, η Fidelity, είδε την τιμή να υποχωρεί πολύ γρήγορα μέχρι τα 10,88 ευρώ για να ανακάμψει στο τέλος στα 11,88 ευρώ.

’λλη μετοχή με ιδιαίτερα υψηλή απόδοση 16,58% ήταν του ΔΟΛ, άνοδος που προφανώς σχετίζεται με τις πολιτικές εξελίξεις. Αντίθετα θετικό πρόσημο είχε η Frigoglass, που δεν σχετίζεται με πολιτικές εξελίξεις. Η Δομική Κρήτης πρόσθεσε ένα ακόμα εντυπωσιακό ποσοστό 17,5% στην αξία της η οποία έχει ενισχυθεί τις τρεις τελευταίες ημέρες αθροιστικά κατά 68%.

Citigroup: Περιορισμένος ο κίνδυνος από τις εκλογές

Περιορισμένο κίνδυνο βλέπει η Citigroup στην τελευταία έκθεση της αναφορικά με τις εκλογές που προκηρύχθηκαν χτες από τον πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος ζήτησε «νωπή εντολή» για να καταφέρει η χώρα να βγει από την οικονομική κρίση. Η Citigroup ανέπτυξε τρία πιθανά σενάρια του αποτελέσματος των εκλογών και πως αυτά θα επηρεάσουν τις αγορές.

Σενάριο 1: Νίκη με πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ: Η περίοδος χάριτος της νέας κυβέρνησης θα είναι πολύ μικρή, καθώς θα πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2010, υπό το βάρος της επιτήρησης της ΕΕ, η οποία θα απαιτεί δραστική μείωση του ελλείμματος. Επιπλέον, αναμένεται και αλλαγή της διαχείρισης των εταιρειών κοινής ωφελείας, οι οποίες κατέχουν το 14% της ελληνικής αγοράς. Σε περίπτωση νίκης του ΠΑΣΟΚ θα υπάρξουν σίγουρες αλλαγές στις εταιρείες ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ. Μεγάλες αλλαγές μπορεί να υπάρξουν και στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Σενάριο 2: Νίκη με πλεοψηφία της Νέας Δημοκρατίας: Η προοπτική αυτή θα σημαίνει συνέχιση της οικονομικής πολιτικής, παρόλο που αναμένεται να αλλάξουν χέρια οι ηγεσίες των Υπουργείων. Καμία αλλαγή δεν αναμένεται αναφορικά με τις εταιρείες του Δημοσίου.

Σενάριο 3: Καμία πλειοψηφία, αρα αναμένεται κυβέρνηση συνεργασίας: Θεωρητικά πρόκειται για το χειρότερο σενάριο, αφού η διαχείριση της κρίσης θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Επιπλέον, πιθανό θα είναι και ένα σενάριο νέου γύρου εκλογών σε μικρό χρονικό διάστημα.

Τα τρία σενάριο στηρίζονται στην πεποίθηση της Citigroup ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν πα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.