ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: ...Παρά λίγο νέα υψηλα έτους - Πάρτι μιάς ώρας!

18:12 - 24 Σεπ 2009 | Σχόλια Αγοράς
Μόνο μία ώρα κράτησε το πάρτι στις αγορές και το Χ.Α. Τα χρηματιστήρι κινήθηκαν σήμερα στο ρυθμό των μάκρο που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ. Ζεστό κρύο για τις αγορές. Από τη μία τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ανεργία καθώς τα επιδόματα του Ιουλίου ήταν μειωμένα και από την άλλη τα άσχημα στοιχεία για τις πωλήσεις υπαρχουσών κατοικιών, τα οποία εμφάνισαν μείωση τον Αύγουστο.

Αυτά, μία μερά μετά από τη διατήρηση των επιτοκίων της Fed στα ίδια επίπεδα και τους αναλυτές να μην πείθονται ότι έχει αρχίσει να πνέει άνεμος ανάκαμψης στις οικονομίες. Απλώς, η διαφορά είναι ότι τα χρηματιστήρια προτρέχουν, σημειώνουν Έλληνες αναλυτές.

Κατά τα άλλα, στο Χ.Α. οι κινήσεις short επικράτησαν, αν και προς στιγμή όσοι είχαν στοιχηματίσει στο γύρισμα των χρηματιστηρίων προς στα κάτω φάνηκε να ότι διαψεύδονταν αφού ο γενικός δείκτης πραγματοποίησε αντίδραση ως τις 2.644 μονάδες για να γυρίσει στη συνέχεια προς στα επίπεδα κλεισίματος της σημερινής συνεδρίασης, στις 2.609,25 μονάδες, παραμένοντας ουσιαστικά ο δείκτης σχεδόν στα ίδια επίπεδα με χθες, αφού η ποσοστιαία μεταβολή ήταν της τάξης του 0,09%. Τα περισσότερα χαρτιά έκλεισαν τελικά με απώλειες, 125, έναντι 87 που ενισχύθηκαν και 43 που παρέμειναν αμετάβλητα, με τις συναλλαγές να υπερβαίνουν τα 256 εκατ. ευρώ, αλλά με 20 εκατ. ευρώ πακέτα.

Η μετοχή της Εθνικής «ευθύνεται’ σε μεγάλο βαθμό για το αρνητικό πεδίο που έκλεισε ο γενικός δείκτης, αφού δεν «κατάφερε» να διατηρηθεί στα 24 ευρώ και υποχώρησε στα 23,22, καταγράφοντας απώλειες 2,44%. Οι διακυμάνσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι το βασικό χαρακτηριστικό των χρηματιστηρίων όταν αυτά βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα μίας ταραχώδους χρονιάς. Παρά ταύτα, στο ελληνικό χρηματιστήριο το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε μεμωνομένες περιπτώσεις μετοχών. Στον απόηχο της θετικής έκθεσης για τις τράπεζες από τη Merrill Lynch χθες, η μετοχή της Alpha ενισχύθηκε κατά 2,31%, στα 12,40 ευρώ, διακινώντας 1,842 εκατ. τεμάχια.

Αντίδραση βγήκε και στη ΔΕΗ που ενισχύθηκε κατά 1,80%, στα 14,71 ευρώ με 1,376 εκατ. τεμάχια, Motor Oil 1,27%,, στα 11,20 ευρώ, εν αναμονή της ανακοίνωσης για την εξαγορά των πρατηρίων υγρών καυσίμων της Shell. Κέρδη 1,225 κατέγραψε η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ σημαντικά ενισχύθηκαν η Lamda Development με άνοδο 8,73%, ΕΥΑΘ 4,66%, S&B 4,62% Forthnet 2,25%, METKA 2,53%. Από τις μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφονται η Κυριακίδης Μάρμαρα που ενισχύθηκε κατά 8,75%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Φίνταξπορτ που υποχώρησε κατά 11,48%.  

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.