ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισχυρή άνοδος στο ΧΑ - Mεικτά πρόσημα στην Ευρώπη - Σταθεροποιητικά τα παράγωγα στη Wall

15:12 - 05 Ιαν 2010 | Σχόλια Αγοράς
Έντονα ανοδικά κινείται από το άνοιγμα της συνεδρίασης η αγορά με τις συναλλαγές να είναι βελτιωμένες . Το ΧΑ ακολουθεί το νέο υψηλό που κατέγραψαν χθες οι διεθνείς αγορές έστω και με καθυστέρηση μίας ημέρας. Επιπρόσθετα η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων και τα όσα διαρρέουν γύρω από τα μέτρα που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως λειτουργούν θετικά.

Ο γενικός δείκτης ενισχύεται 2,7% και βρίσκεται στις 2.248 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 92 εκατ. ευρώ.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου με το δείκτη να καταγράφει άνοδο 4,35% την ώρα που ο FΤSE 20 ενισχύεται κατά 3,20%. Άνοδο 4,48% καταγράφει η Εθνική Τράπεζα, 5,19% η Alpha Bank, 4,37% η Eurobank, 4,36% η Τράπεζα Πειραιώς  και 3,51% η Marfin.

Από τις μετοχές που έχουν κάνει πράξη 139 ενισχύονται και 48 υποχωρούν. Στο limit up βρίσκεται η Ελφίκο με την εφημερίδα Το Βήμα να αναφέρει πως βρίσκεται σε τελικό στάδιο συμφωνία εξαγοράς από τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προκειμένου να εισάγει την εταιρεία Λιπασμάτων στο ΧΑ.

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη - Σταθεροποιητικά τα παράγωγα στη Wall

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στην ευρωπαϊκή αγορά, μετά την ισχυρή πρεμιέρα της Δευτέρας, όπου ο Dow Jones Stoxx 600 Index ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα 15 μηνών. Σταθεροποιητικά κινούνται τα παράγωγα στην αμερικανική αγορά, εν αναμονή των στοιχείων για τις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών και τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 ενισχύεται 0,48% στις 5.526 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,08% στις 6.043 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC καταγράφει οριακά κέρδη 0,02% στις 4.014 μονάδες.

Στο -0,1% βρίσκεται ο Stoxx 600, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index ενισχύθηκε 1,1%.

«Άλμα» 11% για τις Allied Irish Banks και 6,9% για τη Bank of Ireland, μετά την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Brian Lenihan ότι το θέμα της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών της χώρας θα επιλυθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Ανοδικά 5,2% κινείται η Man Group, μετά την αναβάθμιση της σύστασης των μετοχών της από τη Nomura Holdings σε «buy» από «reduce».

Κέρδη 7,5% για τη K+S, ύστερα από τη σύσταση «αγοράς» της μετοχής της BofA Merrill Lynch Global Research και την προσθήκη της στη “Europe 1” λίστα της.

Στο +4,8% βρίσκεται η Solarworld, η οποία ανακοίνωσε έσοδα μεγαλύτερα των αναμενόμενων.

Απώλειες 1,9% για την Cadbury, μετά την απόκτηση της μονάδας πίτσας της Kraft Foods από τη Nestle, αλλά και την ανακοίνωση της τελευταίας ότι δεν θα συμμετάσχει στην προσφορά για την Cadbury. Στο -0,7% για τη Nestle.

Πτώση 1,9% για τη GlaxoSmithKline, η οποία φαίνεται πρόθυμη να επανδιαπραγματευτεί τη συμφωνία της με τη Γαλλία για την παροχή εκατομμυρίων εμβολίων ενάντια στον ιό H1N1. Πτωτικά 1,6% και η Sanofi, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι ακύρωσε παραγγελίες 50 εκατ. εμβόλια.

Απώλειες 1,8% για την Tesco μετά την υποβάθμιση των μετοχών της από τη BofA Merrill Lynch σε 'ουδέτερες' από 'αγοραστικές'. Υποχώρηση 2% και για τη Marks & Spencer Group, της οποίας επίσης οι μετοχές υποβαθμίστηκαν σε 'ουδέτερες' από 'αγοραστικές'.

Στο -1,5% και η Novartis, μετά την υποβάθμιση του outlook της από τη Moody’s, σε αρνητικό από σταθερό. Ακόμη, η Bank Vontobel υποβάθμισε τη σύσταση της μετοχής της Novartis σε «hold» από «buy».

Απώλειες 2,4% για τη Next, η οποία ανακοίνωσε ότι η ανάκαμψη στις καταναλωτικές δαπάνες μπορεί να αργήσει, ενώ στο -2,3% βρίσκεται η CRH.

Σε υψηλό 10 μηνών έφτασε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κατά το μήνα Δεκέμβριο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, καταγράφοντας άνοδο 0,9% έναντι αυξήσεως 0,5% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ευρωζώνης, Eurostat, τα στοιχεία είναι κατώτερα των προσδοκιών της Ευρωαπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet είχε προειδοποιήσει, τον προηγούμενο μήνα, ότι ο πληθωρισμός θα διευρυνθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Τον προηγούμενο μήνα, ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να αυξηθεί σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ωστόσο τα κόστη και οι εξελίξεις αναφορικά με τους μισθούς θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Στόχος της ΕΚΤ είναι να συγκρατήσει το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού λίγο πιο κάτω από το 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Για φέτος, η τράπεζα εκτιμά ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή δεν θα ξεπεράσει το επίπεδο αυτό.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:01 - 05 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.